POLITICA

Lovitura TOTALA pentru Orban. Cine ii ia locul la sefia PNL

Primul contracandidat al lui Orban: Rareș Bogdan. Începe lupta pentru putere în PNL între Ludovic Orban și susținătorii săi versus taberele opozante.

Primul contracandidat al lui Ludovic Orban la șefia PNL este Rareș Bogdan. Mesajul lui Rareș Bogdan este că dacă PNL nu se trezește din „băltirea călduță” și nu reînvie, adică nu se schimbă, după guvernarea 2020-2024 poate avea soarta pe care a trăit-o PNȚCD după guvernarea 1996-2000. A dispărut de pe scena politică.

Rareș Bogdan, contracandidat pentru Ludovic Orban
Liberalii au de ales între trei profile de candidați pentru șefia partidului. Experimentatul Ludovic Orban, combativul Rareș Bogdan sau managerul controlat, Dan Motreanu.

Liberalii anti-Orban nu sunt încă grupați într-o singură structură de opoziție și nu se văd semne că se vor coagula într-un timp scurt. Congresul PNL care urmează să aleagă viitoarea conducere va avea loc în luna iunie. La ora aceasta și în acest context, Ludovic Orban este în avantaj.

Ce îi nemulțumește pe liderii PNL la Orban
Nemulțumirile liberalilor la adresa lui Ludovic Orban contabilizează multe acuzații.

Scorul slab obținut de partid la alegerile parlamentare din decembrie 2020, de 25%.

Cedarea în fața USR-Plus a ministerelor economice la negocierile politice din decembrie pentru formarea guvernului.
PNL a rămas cu ministerele sociale, Educația și Munca, despre care opozanții lui Orban spun că nu ajută PNL să-și pună în aplicare programul de guvernare axat pe reforme economice și pe investiții.

Ministerele Apărării, de Interne și de Externe care au revenit PNL nu intră în această analiză, ele având un specific aparte. PNL a păstrat după negocieri șefia Guvernului și trei ministere economice: de Finanțe, ministerul Energiei și ministerul Agriculturii.

Opozanții reproșează pasivitatea și cedările PNL în fața USR-Plus
În plus, opozanții lui Ludovic Orban îi reproșează că nu a negociat în forță, de pe poziția de lider al partidului care a obținut cel mai mare scor electoral dintre partidele coaliției majoritare, fiind mai interesat să-și adjudece pentru el însuși o funcție de top în stat: premier sau președinte al Camerei Deputaților.

După negocierile cu USR-Plus și UDMR, Ludovic Orban a obținut președinția Camerei Deputaților. Lista criticilor la adresa șefului PNL este mult mai lungă. Printre ele, lipsa de reacție impusă de acesta liberalilor în fața atacurilor agresive și repetate ale liderilor USR-Plus împotriva lor.

Revolta lui Boc. Cine poate fi alt contracandidat pentru Orban
O parte dintre liberalii revoltați și-au soluționat singuri problemele generate de USR-Plus. Primarul Clujului, Emil Boc, în calitate de șef al Asociației Municipiilor din țară, a venit personal zilele trecute la București pentru a rezolva controversa stârnită de ministrul Sănătății de la Plus, Vlad Voiculescu, privind finanțarea campaniei de vaccinare în țară.

Voiculescu le-a cerut administrațiilor locale să suporte din banii lor campania deși fosta guvernare Orban stabilise că Executivul o va finanța.

Boc a făcut o vizită fulger la ministrul Finanțelor. Rezultatul: vineri, 15 ianuarie, premierul Cîțu a anunțat după ședința de guvern că ministerul Sănătății va plăti campania de vaccinare.

Tabăra PNL din Ardeal susține doi contracandidati: Rareș Bogdan și Robert Sighiartău
Aripa PNL din Ardeal și-a întărit poziția în partid urma succesului repurtat de Boc. Din gruparea din Ardeal fac parte, potrivit liderilor PNL, posibili înlocuitori ai lui Ludovic Orban la șefia partidului: Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și Robert Sighiartău, secretar general al partidului.

În spatele lor se află liderii informali Emil Boc și Ilie Bolojan care reprezintă cele mai puternice fiefuri liberale din țară și cărora le sunt asociate și celelalte organizații județene din Ardeal. Conform mai multor liberali, sub influența politică a Ardealului se află și multe organizații din Moldova.

Mutările lui Orban
Nici Ludovic Orban nu stă deoparte. El are de partea lui organizațiile județene din sudul țării. Și mai are ceva. Funcții de împărțit la nivel guvernamental.

Politician abil, cu experiență de 30 de ani în acest domeniu și rezistent în confruntări, Orban a convocat ședința conducerii centrale extinse și i-a invitat pe șefii de organizații să-și aleagă funcțiile de secretari de stat, de șefi de agenții și de autorități guvernamentale care au revenit PNL.

Și mai urmează un lot de funcții de împărțit. De prefecți și subprefecți. Dar acestea, după finalizarea negocierilor politice cu cei de la USR-Plus și UDMR. Și unde progresiștii negociază maximal. Și dur. Cer Bucureștiul și județele cele mai dezvoltate economic din Ardeal, Banat și Constanța, marea lor majoritate fiind fiefuri puternice ale PNL.

Orban i-a cedat lui Boc funcția lui preferată: Secretar General al Guvernului
Mai mult, Ludovic Orban a cedat ca semnal de împăcare cu două zile în urmă județului Cluj, una dintre cele mai importante funcții din Executiv.

Cea de secretar general al Guvernului (SGG). Funcție pe care Orban a dorit mult să și-o păstreze sub control propriu și în care dorea să-și numească un fidel. Pe Tănase Stamule.

Alte atuuri pe care le deține șeful PNL: un număr mare din organizațiile județene ale partidului sunt conduse de lideri interimari numiți de el. Aceștia ascultă de comanda lui Orban. Astfel, acesta și-a păstrat și majoritatea voturilor în Biroul Permanent Național al PNL, structura de conducere lărgită compusă din șefii de organizații județene și din liderii centrali.

Klaus Iohannis joacă un rol important în competiția internă din PNL.
Opozanții așteaptă de la șeful statului un semn de susținere. Care nu a venit încă. În decembrie, când taberele opozante au fost la un pas să dea o „lovitură de palat” împotriva lui Orban și să-l răstoarne de la șefia partidului,

Șeful statului a intervenit ferm. A stopat revolta și le-a cerut opozanților să pună interesul major la acea oră, constituirea Guvernului, înainte interesului de partid. Ceea ce s-a și întâmplat. Guvernul s-a finalizat, Orban a scăpat iar opozanții au plecat în vacanța de iarnă cu gândul să revină în tranșee din ianuarie. Ceea ce se întâmplă zilele
acestea. Dar Ludovic Orban nu a plecat în vacanță. A rămas la butoanele partidului pentru a negocia cu toate părțile.
Pe fond, opozanții liberali au dreptate. De luni de zile sunt atacați de partenerii lor de guvernare de la USR-Plus și PNL nu reacționează. Riscă să devină irelevant în spațiul public. Încă o problemă. Liderii progresiști au furat startul pentru prezidențialele din anul 2024. Dacian Cioloș a anunțat încă din decembrie că va candida pentru prima funcție în stat.

Preocuparea celor de la USR-Plus nu este cea de a produce o guvernare eficientă. Interesul lor este de a înlătura PNL din jocul politic major și de a câștiga toate alegerile din 2024, locale, parlamentare și prezidențiale. „Eu sunt foarte optimist că următorul preşedinte al României va fi de la USR-PLUS”, a declarat Dan Barna.

Sursa: evz.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.