Manual de contrainformații pentru tine: Cum să te protejezi de hackeri și spioni
În această epocă neagră a supravegherii în masă, când serviciile secrete abuzează de poziția lor pentru a spiona populații întregi în numele luptei împotriva terorismului, sau când grupările de crimă organizată folosesc tehnologii de surveillance și interceptare comunicații similare cu cele folosite de organizațiile guvernamentale, protejarea surselor de informații sau a anchetelor în curs devine o prioritate pentru jurnaliștii din întreaga lume.Dezvăluirile lui Snowden aduc o nouă perspectivă asupra noțiunii de contrainformații, adică protejarea comunicațiilor împotriva spionajului de orice fel: toți suntem supuși supravegherii electronice într-un fel sau altul, eliminându-se asftel noțiunea de prezumție de nevinovăție.
Vă prezentăm azi un manual succint de contrainformații pentru jurnaliști. Cum să vă protejați comunicațiile, cum să vă protejați documentele, ce unelte software să nu folosiți și ce obiceiuri trebuie să vă intre în reflex.
VEZI SI: Tehnici de spionaj
1. Cum să faceți browsing pe web
Folosind browserele standard pentru a naviga pe Internet vă expuneți toată activitatea, și în principal IP-ul deci implicit identitatea, administratorilor site-urilor pe care le vizitați și ISP-urilor (providerilor de Internet, cum ar fi RDS-RCS, Orange, etc).
Folosiți browserul TOR, care vă garantează anonimitatea pe Internet: http://en.wikipedia.org/wiki/Tor_%28anonymity_network%29
Este important să citiți instrucțiunile și să vă schimbați obiceiurile de browsing pentru a nu ieși din contextul sigur al TOR.
TOR este gratis si poate fi download de aici: https://www.torproject.org/
Pentru telefoanele mobile, echivalentul TOR este Orbot, care anonimizează tot traficul făcut de pe telefon și care se folosește împreună cu browserul Orweb, disponibil pe iPhone și Android.
Download Orbot: https://guardianproject.info/apps/orbot/
Download Orweb: https://guardianproject.info/apps/orweb/
2. Motoare de căutare
Motoarele de căutare populare, cum ar fi Google Search, creează un profil unic pentru fiecare utilizator, colectând date despre activitățile voastre de căutare. Implicit, Google știe că căutați și ce interese aveți, având posibilitatea să restrângă rezultatele de căutare după un algoritm propriu și netransparent.
Folosiți Duck Duck Go, un motor de căutare care nu te urmărește: https://duckduckgo.com/
Duck Duck Go poate fi folosit împreună cu TOR și are o variantă de mobil care funcționează împreună cu Orbot.
VEZI SI: Spionajul online sau cum Internetul a devenit cadou pentru serviciile secrete
3. Chat și mesagerie
Probabil cel mai nesigur mod de comunicare este cel prin SMS. Comunicația nu este criptată și mesajele sunt disponibile providerilor de telefonie și uneori sunt chiar stocate timp de mai multe luni pe serverele acestora.
Cel mai important aspect al comunicării în mod text este criptarea mesajelor. Câteva aplicații frecvent utilizate sunt Facebook Chat și WhatsApp (deținut tot de Facebook). WhatsApp asigură criptarea mesajelor în tranzit însă este pot fi decriptate de către Facebook. Mai mult, codul sursă al WhatsApp nu este public, nu este auditat independent și deci nu prezintă garanția că nu conține mecanisme de back-door. La fel pentru SnapChat, o altă aplicație populară de chat, Skype sau Yahoo Messenger.
Mai multe detalii despre securitate aplicațiilor de chat aici: https://www.eff.org/secure-messaging-scorecard
Renunțați la mesaje SMS, Facebook sau WhatsApp și folosiți următoarele:
ChatSecure: https://chatsecure.org/ Această aplicație iPhone și Android este gratuită și opensource care folosește TOR, criptează comunicația și chiar datele de pe telefon cu SQLCipher. Este una dintre cele mai puternice aplicații de chat secure gratuite.
SilentText: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.silentcircle.silenttext&hl=en Probabil cea mai puternică aplicație de chat secure, realizată de compania SilentCircle. Necesită un abonament plătit, însă asigură un grad ridicat de siguranță.
Compania elvețiană SilentCircle oferă și comunicații de voce criptate (tot contra cost) și chiar un model de telefon secure – Blackphone.
Cât de sigur vă este mobilul?
Totuși, trebuie să țineți cont că soluțiile de mai sus nu sunt 100% sigure și există șansa ca securitatea acestora să fie compromisă de atacuri cibernetice și hacking. Mai mult, dacă telefonul dvs. sau calculatorul personal este infectat cu un virus de tip malware, toate acțiunile pe care le faceți pe telefon: utilizare aplicații, ce scrieți, ce vorbiți, să fie colectat și transmis către serverele hackerilor.
VEZI SI: Cum sunt spionati romanii
De aceea este important să folosiți un program antivirus – varianta plătită – chiar și pe telefonul mobil și să urmați câteva reguli simple:
– setați telefonul să nu caute automat sau să se conecteze la rețele WIFI necunoscute.
– nu țineți pornite conexiunile Bluetooth
– setați telefonul să folosească cea mai nouă generație de comunicații, preferabil 4G sau 3G., fără să comute automat pe 2G sau LTE dacă semnalul e slab
– Nu instalați aplicații de care nu aveți nevoie sau aplicații care au access la contacte sau datele de pe telefon fără să fie nevoie. (sursa)
VEZI SI: MANIPULAREA poporului prin DEZINFORMARE
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: