Marile companii pompează miliarde de dolari în Facebook pentru a câştiga cotă de piaţă
În prezent, circa 59% dintre cumpărătorii online afirmă că urmăresc brandurile favorite pe reţelele de socializare. În acest context, acelaşi utilizator cumpără mai mult de la mai puţine companii. Anul trecut, Facebook a încasat aproape 8 miliarde de dolari doar din publicitate.
Facebook realiza anul trecut încasări de 2 miliarde de dolari trimestrial, din care 1,8 miliarde de dolari însemnând doar venituri din publicitate. Promovarea pe Facebook însă nu funcţionează la fel pentru toate companiile, iar cei care dau cei mai mulţi bani, evident, au garantată o promovare mai bună. Iar aceste eforturi ale companiilor de a investi în promovarea pe reţelele de socializare pare firească, în condiţiile în care tot mai mulţi utilizatori intră tot mai des în contact cu brandurile pe reţelele de socializare.
Cel mai recent studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) la nivel global arată că aproximativ 59% dintre cumpărătorii online urmăresc brandurile favorite pe reţelele de socializare. “Este interesant faptul că, recent, reţelele de socializare au căpătat rolul de “vitrină” a magazinului, din moment ce aproape o jumătate dintre cei intervievaţi (48%) au spus că au cumpărat produse utilizând reţelele de socializare, în urcare de la doar o zecime în 2012″, notează autorii studiului.
În aceste condiţii, primind informaţii şi postări de la doar câteva branduri, cumpărătorul pierde contactul cu alte branduri, preferând să cumpere doar de la favoriţi. În acest context, acelaşi utilizator ajunge să cumpere doar din motive de loialitate faţă de brand decât din raţiuni economice. Studiul PwC confirmă această tendinţă. “Mai nou, consumatorii cumpără de la tot mai puţine branduri de retail. De exemplu, când au fost rugaţi să aleagă un număr de retaileri de la care au cumpărat în ultimele 12 luni, dintr-o listă de 30 de nume binecunoscute din ţara lor, 15% dintre respondenţi au spus că au achiziţionat produse doar de la un retailer, dublu faţă de nivelul anului 2012″, se arată în studiul citat.
“Cei care administrează brandurile sunt conştienţi că trebuie să îşi atragă clienţii către platformele lor online – numărul respondenţilor care au vizitat reţelele de socializare ca urmare a promoţiilor personalizate primite prin e-mail sau mesaj a crescut de la 9% în 2012 la 21% anul acesta”, a declarat, într-un comunicat remis redacţiei, Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România.
La nivel global, 41% dintre participanţii la sondaj au spus că au cumpărat produse folosind o tabletă, în comparaţie cu 28% în 2012, iar 43% au achiziţionat produse utilizând un smartphone, în comparaţie cu 30% în 2012. Cumpărătorii chinezi conduc detaşat în topul cumpărăturilor făcute de pe dispozitive mobile, 49% făcându-şi cumpărăturile de pe tabletă, iar 51% de pe smartphone.
Care au fost cei mai mari clienţi ai Facebook în 2013 şi câţi bani au băgat
Se pare că, anul trecut, cel mai mare client al Facebook a fost Samsung. Potrivit unui top realizat în luna noiembrie a anului trecut de businessinsider.com, Samsung ar fi investit, la nivel global, 100 de milioane de dolari.
Pe locul doi se află Procter& Gamble, unul din clienţii de top tradiţionali ai Facebook şi cea mai mare companie când vine vorba de investiţii în publicitate. Anul trecut, potrivit aceluiaşi top, P&G a băgat 60 mil. dolari în Facebook. În 2012, cei de la P&G se aşteptau la un plus de 500 de milioane de dolari în vânzări, datorită promovării pe Facebook.
Microsoft a fost unul dintre marii clienţi ai reţelei de socializare, semnând un pact cu Facebook de 35 mil. dolari. Pe locul patru figurează AT&T, însă valoarea investiţiei în publicitate a operatorului telecom american pe această reţea de socializare nu se ştie exact, dar este undeva între 30 şi 35 de milioane de dolari. Pe următoarele patru locuri se află Amazon, Verizon, Nestle şi Unilever, care au plătit circa 30 de milioane de dolari către Facebook, acestea fiind urmate de American Express, cu o “cotizaţie” de 25 de milioane de dolari.
Facebook face promovarea la fel pentru toată lumea, dar nu o distribuie la fel
Metodele de promovare sunt aceleaşi pentru toată lumea, însă cei de la Facebook nu tratează toţi clienţii cu aceeaşi atenţie. Pentru companiile care pompează bani mulţi, cum sunt cele enumerate mai sus, Facebook targetează într-un mod mai aplicat publicul-ţintă, în cazul clienţilor mici, atragerea de “Like-uri” nu este la fel de precisă. În timp ce se asigură că aduce numărul de “Like-uri” promise, nu se îngrijeşte şi de publicul pe care ar putea fi interesat de produsele celui care face promovarea. Sau firme care vor promovare locală şi au “fani” în ţări la mii de kilometri distanţă, fără a exista posibilitatea ca acea firmă să vândă vreodată produsele sale acelor clienţi.
De asemenea, fermele de like-uri, care se folosesc de conturi false, au un impact negativ mult mai mare în cazul firmelor cu bugete limitate, în timp ce marii advertiseri care investesc zeci de milioane de dolari au şanse mai mari ca informaţiile despre ei să ajungă la un număr mai mare de conturi reale sau la utilizatori interesaţi şi uşor de accesat. – Adrian Ungureanu – Curierul National
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: