NATIONALSTIRI

MĂSURI EXTREME | În curând, românii NU VOR MAI AVEA VOIE SA FUMEZE nici în propriile case

Se interzice fumatul în autoturismele personale și în stațiile de autobuz

Parlamentarii vor să extindă interdicțiile de a fuma în spații publice, dar și în cele private, cum ar fi autoturismele personale, atunci când în mașină se află o persoană sub 18 ani. Dacă va trece la vot, legea va fi o grea lovitură pentru fumători, dat fiind faptul că aceștia nu-și vor mai putea aprinde țigările la o distanță mai mică de 25 de metri de şcoli şi unităţi sanitare, precum şi la mai puțin de 15 metri de stațiile de transport în comun.

Deputații au decis să modifice Legea nr. 349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, introducând restricții mai dure pentru fumători. Astfel, potrivit unui proiect de lege depus la Senat, fumatul va fi interzis nu numai în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun, în gări şi autogări, ci și în staţiile de aşteptare ale mijloacelor de transport în comun şi în apropierea acestora pe o distanţă de minimum 15 metri.

Totodată, fumatul nu va fi permis în parcurile, terenurile sportive şi locurile de joacă pentru copii şi în apropierea acestora, precum şi în apropierea unităţilor sanitare şi de învăţământ pe o distanţă de minimum 25 de metri, şi nici în interiorul autovehiculelor în prezenţa persoanelor cu vârste mai mici de 18 ani. Excepție de la aceste prevederi fac doar celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Mai mult, parlamentarii au introdus în proiectul de act normativ și sancțiuni cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei pentru aruncarea în locurile publice de chiştoace de ţigări şi de alte deşeuri rezultate din consumul de tutun.

”Aruncarea în locurile publice de chiştoace de ţigări şi de alte deşeuri rezultate din consumul de tutun reprezintă un semnificativ factor de poluare. Implementarea noilor sancţiuni ar putea avea un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea acestui tip de poluare”, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

26% dintre români, identificați ca fumători

Potrivit parlamentarilor, motivul principal pentru propunerea modificării legislative este de a proteja mai bine sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile precum copiii, de consecinţele nocive ale fumatului pasiv.

”Un studiu extins publicat de American Lung Association în 2019 a scos în evidenţă că expunerea la fumul de tutun este responsabilă pentru aproape 50.000 de decese printre nefumători în fiecare an numai în Statele Unite. Acest impact sever asupra sănătăţii publice necesită acţiuni legale concrete pentru a diminua riscul asupra populaţiei. În prezent, în România, consumul de tutun este larg răspândit printre adulţi. Conform datelor Eurobarometrului din 2020, peste 26% dintre români se identifică drept fumători. Deşi legislaţia curentă interzice fumatul în anumite spaţii publice, există locuri în care copiii şi adulţii nefumători pot fi expuşi la fumul de tutun, cum ar fi în apropierea şcolilor, în parcuri, şi în autoturismele private”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Doar opt țări din UE au adoptat interdicții severe

Pentru a justifica necesitatea introducerii noilor interdicții pentru fumători, deputații dau exemplul celor opt țări din UE care au măsuri restrictive. Astfel, în Irlanda, o interdicţie similară a fost introdusă în 2016, în Franţa, fumatul în parcuri publice şi în maşini în prezenţa copiilor sub 18 ani este interzis din 2015, cu restricții semnificative asupra fumatului în apropierea şcolilor, gărilor şi a mijloacelor de transport în comun, iar în Grecia, există interdicţii stricte privind fumatul în autovehicule cu minori prezenţi, precum şi în spaţii publice, inclusiv parcuri, terenuri sportive şi staţii de transport. ”Finlanda şi-a propus să fie o ţară fără tutun până în 2030. Legea interzice fumatul în maşinile

Personale dacă în vehicul sunt prezenţi minori sub 15 ani, iar Suedia a adoptat o lege în 2019 care interzice fumatul în anumite spaţii publice în aer liber. În Spania, fumatul în prezenţa copiilor este interzis în autovehicule şi în multe spaţii publice, Italia a adoptat o lege care interzice fumatul în maşini dacă sunt prezenţi minori sau femei însărcinate, iar în Olanda, se discută adoptarea unei legi care să interzică fumatul în maşini cu copii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.