MEDICAL

Medicina lui Zamolxis

Deşi au străbătut milenii, cunoscute fiind încă de pe vremea regelui Zamolxis, terapiile complementare ( alternative ) au luat o amploare deosebită abea în ultimul timp şi din ce în ce mai multe persoane le flosesc în sprijinul restabilirii stării de sănătate, ca pe un ajduvant la eficientizarea tratamentelor alopate. In timp ce medicina clasică modernă îşi concentreză atenţia asupra proceselor fizice, chimice și biologice ale vieții, pe structurile și funcțiile organismului, terapiile complementare în general se adresează omului ca întreg format din suflet, minte şi trup.

Filosoful Platon (427-374 î.Hr.), pune în gura cunoscutului întelept Socrate, urmatoarele importante ştiri, care atestă calitatea lui Zamolxis de mare dascăl în „Arta medicală” şi care ne interesează îndeosebi. Cităm: „Eu (Socrate) am învăţat această incantaţie (descântec), acolo, în oaste, de la un medic trac, unul din ucenicii lui Zamolxis, despre care se zice că îi face pe oameni nemuritori. Spunea tracul acela că Zamolxis,(regele lui), care este şi un zeu, ne învăţa că după cum nu trebuie să încercam a trata ochii, fără să ţinem seama de cap, nici capul nu poate fi tratat, neţinându-se seama de corp, tot astfel trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul, şi iată pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli: (anume) pentru că ei nu cunosc întregul pe care-l au de îngrijit. Dacă acest întreg este bolnav, partea nu poate fi sănătoasă. Căci, zicea el, (ucenicul lui Zamolxis medicul) toate lucrurile bune şi rele – pentru corp şi pentru om în întregul său – vin de la suflet şi de acolo curg (ca dintr-un izvor) ca de la cap la ochi. Trebuie deci, în primul rând să vindecăm izvorul răului, ca să se poată bucura de sănătate capul cu tot restul trupului. Iar acum – zicea el – aceasta e cea mai mare greşeală a oamenilor: că unii medici să caute în chip deosebit o vindecare sau cealaltă (a sufletului sau a trupului), şi mă povăţuia foarte stăruitor să nu mă las înduplecat de nimeni – oricît de bogat, dintr-un neam ales, sau oricît de frumos ar fi – să fac altfel. Deci, eu, pentru că am jurat, şi sunt nevoit să-i dau ascultare, îi voi da în adevar ascultare şi dacă vrei – potrivit poveţelor străinului – să-mi încredintezi mai întîi sufletul tău, pentru a-l vrăji cu incantaţiile tracului, îţi voi da şi leacul pentru cap. Dacă nu, nu-ţi pot ajuta cu nimic, scumpe Carmide”.

Din cele citate mai sus, reţinem că Platon îi considera pe medicii traci superiori medicilor greci, deoarece, scria el, înainte de a îngriji trupul şi boala, ei îngrijeau sufletul. Constatarea filosofilor Platon şi Socrate, două somităţi ale culturii eline, că medicii traci, ucenicii lui Zamolxis, predau ucenicilor lor leacurile odată cu incantaţiile – epodele, sub juramînt, aşa cum ei învăţaseră acestea de la medicul-rege Zamolxis, aşa cum şi acesta le primise de la înaintaşii lui. Deci, juramîntul pe care medicii îl depun astăzi (aşa-zisul – juramânt al lui Hipocrat), este o reminiscenţă a culturii medicale geto-dace.

Metoda holistica zalmoxiană se pastrează şi azi implementată în unele terapii complementare (alternative), aducând deplina bucurie a vieţii ce ne-a fost oferită ca un mare dar divin !

Sursa: Piatza.NET

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.