Meteorologii ONU avertizează: 2020, anul prăpădului!
Bazinul Oceanului Atlantic înregistrează un sezon-record al uraganelor, care au epuizat lista prenumelor uzuale, în timp ce în emisfera nordică se încheie un val de căldură istoric, potrivit agenţiei meteorologice ONU.
Temperaturile înregistrate în perioada cuprinsă între lunile iunie şi august au stabilit unBazinul Oceanului Atlantic înregistrează un sezon-record al uraganelor, care au epuizat lista prenumelor uzuale, în timp ce în emisfera nordică se încheie un val de căldură istoric, potrivit agenţiei meteorologice O nou record în emisfera nordică, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). Totodată, temperatura globală în aceeaşi perioadă a fost cu 0,92 grade peste media secolului al XX-lea, devenind a treia cea mai fierbinte astfel de perioadă înregistrată, a spus OMM, citând statistici din SUA.
Coasta de vest a Statelor Unite se luptă cu cele mai mari incendii de vegetaţie de până acum, iar 6 dintre cele mai mari incendii înregistrate vreodată în California s-au produs anul acesta. Printre ele se numără şi cel mai mare incendiu înregistrat până acum, care, începând cu luna august, a distrus aproape 3.200 de kilometri pătraţi, potrivit autorităţilor statului american.
„Căldura a contribuit la un sezon al incendiilor catastrofal”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis, într-o conferinţă de presă, adăugând că schimbările climatice au intensificat secetele, care la rândul lor au crescut riscul de incendii.
Între timp, Centrul pentru Uragane din Statele Unite a avertizat luni asupra a nu mai puţin de 5 cicloane existente deasupra bazinului atlantic, un record după anul 1971: Paulette, Rene, Sally, Teddy şi Vicky, acesta din urmă fiind penultimul nume de pe listă, înainte de Teddy.
„Rămânem fără nume de uragan”, a spus Nullis, explicând că lista prestabilită a celor 21 de prenume pentru acest sezon a fost aproape epuizată. Astfel, pentru orice alt uragan format până la 30 noiembrie, dată la care se încheie sezonul furtunilor tropicale în Atlantic, agenţia ONU va trebui să recurgă la literele alfabetului grecesc – Alpha, Beta, Gamma, Delta şi aşa mai departe.
În acest an, sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic va fi atât de aglomerat încât meteorologii vor epuiza toate numele pe care le utilizează de obicei pentru desemnarea furtunilor astfel încât, pentru a doua oară în istorie, Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) va utiliza şi litere din alfabetul grecesc, transmite Reuters.
Uraganele intră în era Alpha
Primul de pe lista de 21 de nume pregătită pentru sezonul de uragane 2020, care se încheie pe 30 noiembrie, a fost „Arthur”. Uraganele Paulette şi Sally precum şi furtunile tropicale Teddy şi Vicky sunt încă active, iar un front de presiune joasă din Vestul Africii ar putea să evolueze într-un ciclon care va fi botezat Wilfred.
„După ce vom epuiza ultimul nume de pe listă, care este Wilfred, atunci vom fi nevoiţi să trecem la alfabetul grecesc şi veţi vedea nume precum Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta etc.”, a declarat Clare Nullis, purtător de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale.
U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration prognozează un număr record de 25 de furtuni pentru sezonul din acest an. Luni erau emise avertismente pentru cinci cicloane în Atlantic, o situaţie care nu s-a mai repetat decât o singură dată în istorie. Începând din 1953, pentru uşurinţa comunicării cu marinarii şi publicul, este folosită o listă cu 21 nume potenţiale în ordine alfabetică pentru desemnarea uraganelor.
Iniţial toate numele de pe această listă erau nume de femei, dar acum WMO alternează numele de femei cu cele de bărbaţi. Lista este compusă din 21 şi nu din 26 de nume pentru că nu există nume pentru unele litere din alfabet astfel că nu există furtuni care să utilizeze literele „Q”, „U”, „X”, „Y” sau „Z”. Meteorologii rotesc listele o dată la 6 ani.
Ultima dată când a fost nevoie să se recurgă la litere din alfabetul grecesc a fost în sezonul din 2005, care a inclus şi uraganul Katrina. Uneori un nume de uragan este „scos” de pe listă dacă a fost vorba de un uragan care a provocat distrugeri foarte mari, cum a fost cazul cu uraganul Mitch care a devastat Honduras în 1998. Clare Nullis a dezvăluit că în aceste cazuri WMO este bombardat cu solicitări de înlocuire, informează Agerpres, care a preluat dpa.
Evz.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: