Misterul osemintelor de la Rm Sarat, cercetat de legisti si reprezentantii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului
Ancheta osemintelor descoperite luna trecută la Rm. Sărat continuă, specialiștii luând în calcul mai multe variante. Înainte de un răspuns concret însă se așteaptă concluzia medicilor legiști care vor putea confirma sau nu ipotezele reprezentanților de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și a celor de la Muzeu din Rm. Sărat.
Muncitorii care lucrează la reabilitarea muzeului râmnicean au descoperit la finalul lunii ianuarie trei schelete umane, care par a data datează dintr-o perioadă destul de recentă, undeva în anii ‘50 – ‘60. Ele au fost descoperite la o adâncime mică, de aproximativ 40-50 de centimetri.
„În momentul de față osemintele au fost duse la Institutului Național de Medicină Legală <Mina Minovici>. Între timp păstrăm legătura și cu cei de la IICCMER care lucrează în paralel, dar nu se pot pronunța până nu vor primi informațiile complete de la legiști, informații legate de anul din care provin oasele, eventual motivul morții”, a declarat directorul Muzeului Rm. Sărat, Marius Neculae.
O primă ipoteză este legată de descoperirea osemintelor face trimitere la perioada comunistă, fiind posibil să fie vorba chiar despre posibili „dușmani ai regimului”. Curios este însă de ce scheletele au fost îngropate atât de departe de celebra închisoare de la Rm. Sărat. Specialiștii vorbesc însă și despre alte ipoteze care nu se pot verifica decât după verdictul venit de la Institutului Național de Medicină Legală.
Un loc cu multe „cicatrici”
„Interesant de știut este că prin anii 90, tot aici, în incinta muzeului au fost efectuate săpături de către arheologul Emil Lupu, fiind descoperite câteva schelete de prin anii 60 care aveau legătură cu regimul comunist. Poate vorbim despre un abuz asupra unor oameni care fuseseră arestați. Nu putem trage însă concluzii mai ales că aici, în Complexul Brâncovenesc s-au întâmplat multe în secolul XX, începând cu Răscoala din 1907, apoi cu ocupația germană din 1917 și continuând cu cele de al II-lea Război Mondial”, a mai declarat directorul Marius Neculae.
Potrivit aceleiași surse, reprezentanții culturii râmnicene vor verifica, după ce vor primi răspunsul legiștilor, și arhivele pentru a căuta o posibilă pistă referitoare la posibile persoane celebre dispărute în perioada din care datează osemintele.
Sursa: Ziarul Opinia
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: