ECONOMIC

Nebunie la bloc. Apartamentele cu centrale vor plăti și 50% căldura centralizată

Guvernul vrea să rezolve scandalul dintre proprietarii centralelor de apartament și locatarii racordați la încălzirea centralizată prin impunerea unui procent de 50% din cheltuieli tuturor. Inclusiv celor care au repartitoare și țin caloriferele închise. Mai mult, printr-un proiect de ordin al ANRE, autoritățile vor să oblige asociațiile de la bloc să plătească firme nu numai pentru citirea repartitoarelor de căldură, ci și pentru apometrele de la apă caldă.

ANRE a emis un proiect de ordin pentru aprobarea Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică, un act normativ care se chinuie să apară de vreo trei ani, spun reprezentanții asociațiilor de proprietari. Deși aceștia au fost chemați la discuții, autoritățile nu au ținut cont de propunerile lor, astfel că ordinul va fi imposibil de pus în practică. Cea mai grea lovitură va fi pentru cei care au centrale de apartament, pentru că aceștia vor fi obligați să achite și jumătate din factura de energie termică. Același procent, dar și un consum minim, vor fi obligați să plătească și cei care au repartitoare dar țin caloriferele închise.

”Până acum era o recomandare a ANRSC să fie minim 20%, dar nu mai mult decât raportul dintre suprafața totală și suprafața apartamentului. Prin acest ordin al ANRE vor să impună o cotă de până la 50%, în funcție de lunile de iarnă. Părerea mea este că nu se va putea aplica acest procent, că le vor sări oamenii în cap, chiar dacă în statele UE este prevăzut că plătești 50% din căldură, indiferent dacă consumi sau nu. Cum va fi cu acest 50% la noi?

Să zicem că am o factură de 10.000 de lei la asociație. 5.000 de lei îi împarți la toți cei de pe scară, indiferent că sunt sau nu racordați la încălzirea centralizată, indiferent dacă își închid sau nu caloriferele, și numai diferența de 5.000 de lei o împarți la cei care sunt beneficiari ai sistemului centralizat. Ceea ce înseamnă că cel care are centrală de apartament va mai plăti în plus încă 100-200 de lei pe lună, iar cel care și-a închis caloriferul ca să aibă consum spre zero, va plăti tot 50%, dar și un consum minim”, ne-a declarat Petru Olariu, prim-vicepreședintele Ligii Habitat.

Bani și mai mulți pentru firme
Partea proastă este că va trebui să cotizăm bani nu numai la o firmă care să citească repartitoarele și să calculeze aceste costuri, ci și la o firmă care să citească apometrele la apă caldă, potrivit proiectului de ordin, ne spun reprezentanții asociațiilor de proprietari.

”Cum o să vină firma la un bloc cu 40 de apartamente, să-i găsească pe toți acasă, ca să le citească apometrele în fiecare lună? Sunt în afara realității cei care au elaborat actul normativ. Lucrurile deja funcționează cu apometrele, se ocupă administratorul de acest lucru și se împarte consumul. De ce trebuie să mă duc la o firmă să mai dau bani și pentru treaba asta? Acum se plătește cam 20 de lei la firme pentru citirea repartitoarelor, dar, atunci când o să devină obligatorii repartitoarele, firmele vor majora prețurile cât vor vrea ele.

Așa au făcut și cu interzicerea cash-ului, băncile au majorat comisioanele”, ne-a precizat prim-vicepreședintele Ligii Habitat, Petru Olariu.

Costuri și cu echilibrarea
Repartitoarele trebuie montate în afara sezonului rece, ceea ce înseamnă că, din mai până în septembrie, sute de mii de apartamente trebuie să fie gata echipate, în cazul în care Guvernul refuză să amâne obligativitatea acestora. ”Acum a venit Guvernul și a spus că îi ajută pe nevoiași și le cumpără repartitoare, dar nu se poate așa ceva. Repartitoarele se pun pe asociație, iar dacă asociația nu vrea, că așa votează oamenii, nu se pun repartitoarele.

Apoi, furnizorii de energie trebuie să facă echilibrarea instalației înainte de montarea repartitoarelor, acolo unde există apartamente debranșate. Fără echilibrare, nici nu mai poți sta în apartament, pentru că robinetul termostatat face un zgomot de zici că este tractor. Să zicem că s-a făcut echilibrarea astăzi, dar mâine iar se debranșează unul și iar trebuie făcută echilibrarea. Cine plătește echilibrarea de fiecare dată?!”, ne mai spune Petru Olariu.

Economie la căldură, adică statul în frig
ANRE susține că, prin acest ordin, consumatorii finali pot realiza economii semnificative de energie termică, utilizând rațional sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire și/sau apă caldă de consum, respectiv prin manevrarea robinetelor termostatice montate pe corpurile de încălzire în funcție de: confortul termic dorit, temperaturile exterioare, prețul energiei termice, disponibilitățile financiare, contextul energetic actual, gradul de ocupare, etc.

Utilizarea rațională de către consumatori a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și/sau apă caldă de consum are efect direct asupra reducerii consumului de energie termică și implicit asupra decarbonării sectorului de energie termică, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, consideră ANRE. ”Ce să reglezi la robinet când căldura centralizată oricum nu o dau în parametrii care trebuie și e frig în case? Rolul robineților nu este să îi închizi, ci să reglezi temperatura, ori eu ce să reglez, dacă e frig?

Guvernul știe doar că trebuie să raporteze la UE că a pus repartitoare, deși Directiva spune că trebuie să analizezi în funcție de eficiență”, a afirmat Petru Olariu, prim-vicepreședintele Ligii Habitat.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.