GENERAL

News alert. După Crăciun, Fiscul începe sa taie-n carne vie

Contribuabilii vor primi după Crăciun un cadou tipic românesc: popriri de la ANAF, în lipsa unui Guvern care să amâne termenul de la care se reiau executările silite. Iar dacă noul Executiv nu este numit până la finalul anului, 1 ianuarie vine cu alte „cadouri” dăunătoare pentru buget şi pentru cetăţeni, relatează Adevărul.

La începutul pandemiei, în martie, Guvernul a acordat persoanelor fizice şi firmelor posibilitatea să-şi amâne dările la stat, fără dobânzi şi penalităţi de întârziere şi fără instituirea de popriri şi executări. Facilitatea a fost extinsă, cel mai recent, până la 25 decembrie, iar între timp au avut loc alegerile, demisia premierului Orban şi blocarea negocierilor unui nou Guvern. Drept urmare, măsura nu poate fi prelungită în timp util, pentru că un Cabinet interimar nu are puteri depline pentru a da o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Aşadar, suspendarea executării silite încetează la data de 25 decembrie 2020, iar începând cu data de 28 decembrie 2020, prima zi lucrătoare după Crăciun, organul fiscal va putea demara măsurile de executare silită, arată ANAF, într-un răspuns pentru profit.ro.

Drept urmare, după Crăciun, Fiscul va începe să recupereze banii de la cei peste 350.000 de contribuabili afectaţi direct sau indirect de criza sanitară. Până la finalul lunii octombrie, totalul sumelor amânate la plată de contribuabili ajunsese la 16,3 miliarde lei.

Totodată, ANAF va putea începe să calculeze dobânzi şi penalităţi pentru datorii, atât pentru cele de dinainte de 21 martie, dar şi pentru datoriile noi care devin scadente.

Firmele au putut depune cereri de reeşalonare la plată a acestor datorii acumulate în pandemie până la data de 15 decembrie. La finalul lunii noiembrie, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunţase intenţia de a propune în şedinţa Executivului ca data-limită să fie prelungită până la 15 ianuarie 2021. La nivelul Guvernului a fost analizată această variantă, însă între timp Ludovic Orban şi-a dat demisia din funcţia de premier, astfel că nu a mai putut fi emisă o ordonanţă de urgenţă pentru a amâna data-limită.

Demarează e-Popriri
Odată cu reluarea executărilor silite, ANAF va reactiva sistemul e-Popriri, o aplicaţie de poprire electronică a conturilor, mecanism care va permite ca operaţiunile de poprire şi de ridicare a popririi să se desfăşoare rapid.

Alte „cadouri“, în lipsa unui Guvern
Negocierile pentru formarea unui Guvern trenează, iar dacă nu vom avea un nou Executiv până de Revelion, atât cetăţenii, cât şi aleşii vor primi o serie de „cadouri”, de la 1 ianuarie 2021.

Amenzile vor creşte substanţial. Câţiva ani la rând, punctul-amendă a fost îngheţat la valoarea de 145 de lei. În lipsa unui Guvern cu puteri depline, amenzile nu pot fi din nou îngheţate. Punctul-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie, iar în prezent salariul minim este de 2.230 de lei. Aşadar, punctul de amendă va creşte de anul viitor de la 145 de lei la 223 de lei, în lipsa unui Guvern care să ia o decizie.

Primarii vor primi pensii speciale. Codul administrativ prevedea instituirea de pensii speciale pentru aleşii locali de la 1 ianuarie 2020, însă măsura a fost amânată pentru anul viitor de Cabinetul Orban. În lipsa unui Guvern care să le amâne din nou, primarii şi viceprimarii vor primi şi ei pensii speciale, de la 1 ianuarie 2021.

Salariile demnitarilor vor creşte. Demnitarii urmau să primească salarii mai mari de la 1 ianuarie 2020, deoarece leafa lor creşte odată cu fiecare majorare de salariu minim. Guvernul Orban a decis îngheţarea acestor salarii. Şi în acest caz, lipsa unui Guvern care să ia din nou decizia de amânare va duce la creşterea salariilor parlamentarilor.

Sursa: comisarul.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.