MEDICALNOUTATI

Nivel incredibil al salariilor din Sănătate

Curtea de Conturi cere introducerea criteriilor de performanță.

Radiografie a sistemului sanitar: internări mai puține, salarii mai mari și sporuri cât cuprinde.

Salariile nete ale medicilor oscilează între 17.000 de lei și 22.000 de lei, se arată într-un raport de audit al Curții de Conturi. Pentru că veniturile personalului medical au crescut de peste 3 ori în perioada 2014-2021, grevând Fondul de Asigurări de Sănătate, instituția de control a cerut introducerea salarizării în funcție de performanță. Pe de altă parte, în timp ce fondul de salarii a crescut de 5 ori, numărul internărilor a scăzut la jumătate.

Salarii mai mari, creștere a numărului de angajați și scăderi la jumătate ale internărilor în spitale. Cam așa arată raportul de audit al Curții de Conturi, care a evaluat situația din Sănătate în perioada 2014-2021. În acest context, Curtea de Conturi a cerut evaluarea performanței salariaților și salarizarea acestora pe criterii de performanță, rotirea personalului în funcție de gradul de ocupare a secțiilor și completarea schemei de personal în funcție de gradul de dependență a pacientului.

La capitolul amenințări la adresa sustenabilității sistemului de Sănătate a fost trecută asigurarea nejustificată din FNUASS a unei părți în creștere de la an la an a salariilor personalului medical, determinate de influențele salariale, în detrimentul destinațiilor legale ale acestui fond, în special pentru decontarea serviciilor medicale acordate, programe de sănătate. Potrivit datelor obținute în urma verificărilor, în 2021, la spitalele clinice de urgență, salariul net al unui medic primar varia între 9.309 lei și 22.523 lei, al unui medic specialist, între 6.751 și 16.926 lei, iar al unui medic rezident, între 3.537 lei și 10.041 lei. La același tip de spital, în 2021, un asistent medical avea un salariu net maxim de 7.617 lei, un brancardier, de 4.074 lei, o infirmieră, 4.210 lei, iar un registrator medical, de 4.910 lei. În spitalele de monospecialitate, salariile nete erau, în 2021, ceva mai mici. Astfel, un medic primar lua maximum 10.957 lei, un medic specialist, 8.280 lei, iar un rezident, 6.999 lei. În perioada 2014-2021, salariul net al unui medic primar a crescut în medie de 3,11 ori, iar al unui medic specialist a crescut în medie de 3,06 ori, a arătat Curtea de Conturi.

Creștere de 500%
Raportul de audit semnalează că sumele pentru plata drepturilor salariale ale personalului sanitar și a rezidenţilor transferate unităților din subordine din bugetul Ministerului Sănătății au crescut de 4,24 ori, iar cele decontate din bugetul FNUASS spitalelor pentru influențele financiare determinate de creșterile salariale au înregistrat un trend crescător ca urmare a modificărilor legislative. În acest context, fondul de salarii a crescut de circa 5 ori în anul 2021 față de 2014, motivat atât de creșterile salariilor de bază cât și de creșterea numărului de personal.

”Suportarea din FNUASS a influențelor salariale determinate de creșterile salariale ale personalului sanitar, impactează modul de repartizare a fondurilor rămase pentru celelalte destinații ale acestor fonduri (ex: programe naționale de sănătate) De asemenea, la nivelul Ministerului Sănătății nu există o bază de date care să cuprindă datele privind posturile ocupate și drepturile salariale aferente fiecărui post, informații care sunt absolut necesare în etapa de programare bugetară. Mai mult decât atât, sistemul de remunerare al personalului din sistemul medical nu a avut în vedere criterii de performanță în activitate medicală reglementată de Legea nr. 95/2006”, se precizează în raportul Curții de Conturi.

Sporuri Covid de aproape un miliard de lei
În perioada 2020-2021 au fost acordate sporuri/stimulente salariale în condiţiile pandemiei SARS-Cov-2 în valoare totală de 470.105 mii lei.

De sporuri/stimulentele acordate în condițiile pandemiei au beneficiat 398.302 angajați, din care: 49.207 medici, 3.903 personal sanitar superior, 239.679 asistenți, 17.422 registratori/statisticieni și 88.091 personal auxiliar. Mai mult decât atât, personalul sanitar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19 a beneficiat de sporuri/stimulente în cuantum de 470.104 mii lei. Totodată, un număr de 9 unități sanitare spitalicești au acordat stimulente pentru performanțe profesionale în baza Legii 95/2006.

Claudia Marcu, Ziarul National

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.