MEDICAL

Noi informații ESENTIALE de la Harvard: Studiu RECENT despre coronavirus. Un medic reputat, explica

 

Unul dintre primele simptome extrem de rapide și frecvente ce însoțește infectarea cu Covid-19 este pierderea mirosului și/sau gustului. Oamenii de știință specializați în medicină de la Harvad au publicat un nou studiu despre principalul simptom neurologic. Reputatul medic Adrian Marinescu de la Spitalul ”Matei Balș” din București a comentat descoperirile cercetătorilor.

Pierderea mirosului pe termen limitat (anosmia) este principalul simptom neurologic și unul dintre primele și cele mai frecvente semne ce indică infectarea cu virusul SARS-CoV-2, ce determină boala Covid-19.

Studiul cercetătorilor de la Harvard sugerează că pierderea mirosului prezice mai bine boala decât alte simptome cunoscute, cum ar fi febra sau tusea, dar mecanismele de bază pentru pierderea mirosului la pacienții cu Covid-19 nu au fost clare.

Pierderea mirosului – primul și unul dintre cele mai frecvente simptome ale Covid-19
Acum, o echipă internațională de cercetători condusă de neurologi de la Harvard Medical School a identificat tipurile de celule olfactive din cavitatea nazală superioară ca fiind cele mai vulnerabile la infecția SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Anunțul privind rezultatele acestei cercetări a fost publicat zilele acestea, în The Harvard Gazette.

În mod surprinzător, neuronii senzoriali care detectează și transmit senzațiile olfactive către creier nu se numără printre tipurile de celule vulnerabile, arată studiul citat.

Echipa de cercetare a descoperit că neuronii senzoriali olfactivi nu redau gena care codifică proteina receptorului ACE2, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a intra în celulele umane. În schimb, ACE2 este redat în celulele care oferă suport metabolic și structural pentru neuronii senzoriali olfactivi, precum și anumite categorii de celule stem și celule ale vaselor de sânge.

Rezultatele sugerează că infecția unor tipuri de celule non-neuronale poate fi responsabilă de anosmia la pacienții cu Covid-19.

”Descoperirile noastre indică faptul că noul coronavirus schimbă simțul mirosului l a pacienți nu prin infectarea directă a neuronilor, ci prin afectarea funcției celulelor de susținere”, a declarat autorul principal al studiului, Sandeep Robert, Datta, profesor asociat de neurobiologie în Institutul Blavatnik de la HMS.

”Acest lucru implică faptul că, în cele mai multe cazuri, infecția cu Covid-19 este puțin probabil să afecteze permanent circuitele neuronale olfactive și să conducă la anosmia persistentă”, a adăugat Datta.

”Cred că este o veste bună deoarece, odată ce se elimină infecția, neuronii olfactivi nu par să aibă nevoie să fie înlocuiți sau reconstruiți de la zero”, a spus el. ”Dar avem nevoie de mai multe date și de o mai bună înțelegere a mecanismelor de bază pentru a confirma această concluzie”, a adăugat profesorul.

Majoritatea pacienților cu Covid-19 au un anumit nivel de anosmie, cel mai adesea temporar, conform datelor înregistrate până acum.

”Experiența clinică demonstrează clar lucrul acesta. Sunt simptomele de bază, care apar cel mai repede, sunt foarte frecvente și de obicei dispar ultimele. Sunt frecvente situațiile când pacienții nu au febră, nu au simptomatologie de alt fel, dar au pierderea gustului și mirosului, pierdere care poate fi parțială.

Și, într-adevăr, revenirea este de durată. Sunt situații când pacienții nu mai au nimic, sunt negativi prin teste și totuși, nu-și recapătă în întregime gustul sau mirosul. Practic, ar trebui să spunem că pierderea gustului și mirosului se întâmplă în urma a două mecanisme:

  • sindromul inflamator, important în infecția cu SARS-CoV-2 iar pierderea mirosului este un efect indirect al inflamației
  • un efect direct al virusului care alterează local epiteliul nazal și funcția olfactivă.”, a declarat Adrian Marinescu, la Antena3.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.