Nu ai bani, stai în frig! Ministerul Energiei anunță apocalipsa. Cresc prețurile la energie termică și lemne de foc
Românii vor fi obligați să plătească pentru reabilitarea termică a locuințelor, dat fiind că prețurile gigacaloriei și lemnelor de foc vor crește în perioada următoare, a anunțat Ministerul Energiei. Mai mult de jumătate din populația țării se încălzește cu lemne de foc, iar din cele 2,7 milioane de apartamente, doar 5% sunt reabilitate termic. Pe de altă parte, distrugerea sistemului de încălzire centralizat a procovat o agravare a poluării din orașe, din cauza centralelor pe gaze individuale.
Pe măsură ce comercializarea masei lemnoase este reglementată mult mai riguros, iar prețurile energiei termice și combustibililor sunt liberalizate, costurile cu încălzirea vor cunoaște o creștere, încurajând investițiile în măsuri de reabilitare termică a locuințelor, a precizat Ministerul Energiei. Aceste măsuri de reabilitare vor include și reabilitarea sistemelor de încălzire cu funcționarea la temperaturi reduse cu control și contorizare individuală.
Totodată, înăsprirea controlului asupra masei lemnoase va face ca costul Gcal obținute din biomasă să crească treptat, anunță ministerul. La momentul actual, aproximativ 3,5 milioane de locuințe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid – majoritatea lemne, dar și cărbune – arse în sobe cu randament scăzut. Restul locuințelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. România are în prezent un total de circa 8,5 milioane locuințe, din care aproximativ 7,5 milioane sunt locuite. Dintre acestea, cca. 4,2 milioane sunt locuințe individuale, iar cca. 2,7 mil. de locuințe sunt apartamente amplasate în blocuri de locuit (condominiu). Doar 5% dintre apartamente sunt modernizate energetic prin izolare termică și peste jumătate dintre locuințele din România sunt încălzite parțial în timpul iernii, se arată într-un document emis de Ministerul Energiei.
Din totalul locuințelor, doar 1,2 milioane sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire (cca. 600.000 în București). O treime din locuințele României (aproape 2,5 milioane) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale individuale, dar și sobe cu randamente scăzute (cel puțin 250.000 de locuințe).
Consum ridicat de energie
Consumul final de energie în sectorul de clădiri reprezenta 42% din totalul consumului final de energie în 2021, din care 35% reprezintă clădiri rezidențiale, iar 7% clădiri comerciale și publice. Sectorul rezidențial are cea mai mare pondere a consumului de energie (aproximativ 83%), în timp ce toate celelalte clădiri la un loc (birouri, școli, spitale, spații comerciale și alte clădiri nerezidențiale) reprezintă restul de 17% din consumul total de energie finală.
”În sectorul rezidențial, principalii factori care influențează consumul de energie termică standardele de termoizolare a clădirilor, temperatura atmosferică și nivelul de confort termic al locuințelor – care, la rândul său, depinde de puterea de cumpărare, dar și de factori culturali. Biomasa este estimată a rămâne principalul combustibil utilizat în România pentru încălzire, în special în mediul rural. Cantitatea de lemn de foc utilizată anual este în jur de 13,5 milioane tone/an, echivalent 4,2 MWh/t, putând discuta de un potențial de energie primară de cca. 57 TWh/an . Lemnul de foc este adesea folosite în sobe cu randament scăzut, de circa 30-40%, consumul final de energie termică în aceste locuințe care se încălzesc cu lemne fiind astfel de circa 23 TWh/an”, arată Ministerul Energiei.
A crescut poluarea
Un număr semnificativ de gospodării din România utilizează gazele naturale în centrale individuale (de apartament). Astfel resursele primare de energie sunt utilizate în mod ineficient ca urmare a funcționării în regimuri tranzitorii și la minimul tehnic a centralelor individuale, potrivit Ministerului Energiei.
De asemenea, utilizarea acestor surse individuale pentru încălzire și apă caldă a condus la creșterea poluării în interiorul aglomerărilor urbane/zonelor rezidențiale, la scăderea calității aerului afectând în mod negativ sănătatea populației. Gazele naturale sunt utilizate cu preponderență în apartamente amplasate în blocuri de locuit (condominiu) în centrale individuale.
”Sunt necesare măsuri dedicate pentru sprijinirea realizării sistemelor centralizate inteligente de încălzire la temperaturi reduse ce pot utiliza surse combinate de producție a energiei termice pe baza de gaze naturale, H2Ready și resurse regenerabile”, consideră Ministerul Energiei.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: