Occidentul NU a invatat nimic: UE va livra arme teroristilor islamisti din Siria
DeÅi în FranÅ£a Åi Marea Britanie soldaÅ£ii sunt uciÅi de extremiÅtii musulmani pe stÄzile Parisului Åi Londrei, aceste state au impus Uniunii Europene sÄ nu mai interzicÄ vânzarea de arme teroriÅtilor islamiÅti din Siria, mulÅ£i dintre ei rezidenÅ£i în statele europene, care luptÄ contra regimului naÅ£ionalist secular al preÅedintelui Bashar al Assad.
MiniÅtrii europeni de Externe au decis, luni seara, la Bruxelles sÄ ridice embargoul privind armele pentru ârebelii sirieniâ, dar nicio Å£arÄ nu intenÅ£ioneazÄ sÄ trimitÄ arme în urmÄtoarele douÄ luni pentru a nu pune în pericol iniÅ£iativa de pace ruso-americanÄ, relateazÄ AFP. Mai exact, pentru cÄ nu a existat un consens în rândul miniÅtrilor de Externe, s-a decis prelungirea Åi consolidarea regimului de sancÅ£iuni economice Åi financiare. Mai departe, livrarea de armament rebelilor sirieni a fost lÄsatÄ la latitudinea statelor membre, cu respectarea regulamentelor UE în acest domeniu, respectiv a Codului de ConduitÄ UE, precum Åi a legislaÅ£iilor naÅ£ionale, precizeazÄ MAE român.
âUE a decis sÄ punÄ capÄt embargoului privind armele pentru opoziÅ£ia sirianÄ Åi sÄ menÅ£inÄ celelalte sancÅ£iuni împotriva regimului sirianâ, adoptate în urmÄ cu doi ani, a anunÅ£at ministrul britanic William Hague în mijlocul nopÅ£ii, la încheierea unei reuniuni maraton, informeazÄ Mediafax.
România, împotriva ridicÄrii embargoului
România a fost reprezentatÄ luni la CAE de cÄtre ministrul de Externe Titus CorlÄÅ£ean, care, potrivit MAE, a fost mandatat sÄ exprime împotrivirea Å£Ärii noastre faÅ£Ä de ridicarea embargoului.
âMinistrul Titus CorlÄÅ£ean a exprimat, în baza mandatului naÅ£ional, susÅ£inere pentru menÅ£inerea regimului de sancÅ£iuni UE impus Siriei în integralitatea sa, inclusiv a embargoului pe livrarea de arme în aceastÄ Å£arÄ dupÄ 1 iunie 2013. TotodatÄ, a subliniat privilegierea eforturilor politico-diplomatice, inclusiv prin susÅ£inerea fermÄ a iniÅ£iativei promovate de Statele Unite Åi FederaÅ£ia RusÄ referitoare la organizarea unei ConferinÅ£e InternaÅ£ionale privind situaÅ£ia din Siria, poziÅ£ie împÄrtÄÅitÄ de majoritatea statelor UEâ, transmite MAE român, într-un comunicat.
TotodatÄ, Ministerul de Externe precizeazÄ cÄ Titus CorlÄÅ£ean a exprimat âprofunda îngrijorare faÅ£Ä de perpetuarea crizei siriene Åi situaÅ£ia umanitarÄ din aceastÄ Å£arÄâ. âEfectele conflictului din Siria, care se fac simÅ£ite acut în plan intern, dar Åi regional, au fost reliefate în cadrul discuÅ£iilor. Ãn acest context, s-a agreat intensificarea eforturilor UE pentru ajutorarea populaÅ£iei civile siriene prin mÄsuri concrete de asistenÅ£Ä umanitarÄ Åi non-umanitarÄ. Un accent important a fost pus de miniÅtrii pe conturarea unui rÄspuns al UE la procesul politic vizând stoparea violenÅ£elor Åi iniÅ£ierea unei tranziÅ£ii în Siriaâ, mai aratÄ diplomaÅ£ia românÄ Ã®ntr-un comunicat de presÄ remis Gândul.
Rusia condamnÄ Åi ea sprijinul european acordat terorismului islamic
Ridicarea embargoului pentru livrarea de armament insurgenÅ£ilor islamiÅti de cÄtre UE este o acÅ£iune âilegitimÄ, care încalcÄ normele legislaÅ£iei internaÅ£ionaleâ, considerÄ ministrul rus de externe, Sergei Lavrov.
âAceasta aduce un prejudiciu direct posibilitÄÅ£ii de a organiza o conferinÅ£Ä internaÅ£ionalÄâ, a spus adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenÅ£ia Itar-Tass. âEmbargoul este ridicat în pofida tuturor declaraÅ£iilor UE în favoarea unei reglementÄri bazate pe DeclaraÅ£ia de la Geneva (din iunie 2012) Åi în pofida acordului privind necesitatea organizÄrii unei ConferinÅ£e internaÅ£ionale de pace privind Siriaâ, a adÄugat Riabkov.
âDecizia Uniunii Europene este un obstacol în calea eforturilor internaÅ£ionale de a obÅ£ine o soluÅ£ie politicÄ la criza din Siriaâ, anunÅ£Ä Åi diplomaÅ£ia sirianÄ.
Pe de altÄ parte, SUA au comunicat cÄ susÅ£in decizia Uniunii Europene de anulare a embargoului privind livrarea de armament insurgenÅ£ilor radicali, mulÅ£i afiliaÅ£i reÅ£elei Al-Qaida.
Printre Å£Ärile care susÅ£in logistic, politic, financiar Åi chiar militar insurgenÅ£a islamistÄ din Siria se numÄrÄ SUA, Turcia, Arabia SauditÄ, Iordania Åi Qatarul. Pe de altÄ parte, regimul politic de la Damasc este sprijinit de Rusia, China Åi Iran. Conform estimÄrilor ONU, peste 80.000 de persoane Åi-au pierdut viaÅ£a în urma violenÅ£elor care au început în luna martie a anului 2011.
Siria era pânÄ nu de mult un exemplu al coexistenÅ£ei paÅnice a diferitelor religii, într-un stat cu o populaÅ£ie majoritar musulmanÄ. Ãn aceastÄ Å£arÄ trÄiesc circa 300.000 de melkiÅ£i catolici Åi peste 800.000 de credincioÅi ortodocÅi, cea mai mare parte a lor aparÅ£inând de Patriarhia Greco-OrtodoxÄ a Antiohiei Åi a întregului RÄsÄrit. Aceste douÄ confesiuni, precum Åi alte Biserici mai mici, reprezintÄ minoritatea creÅtinÄ dintr-o Å£arÄ Ã®n care 87 de procente din totalul populaÅ£iei de 19 milioane de oameni aparÅ£in religiei musulmane. Sursa: FrontPress.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: