INTERNATIONAL

Occidentul NU a invatat nimic: UE va livra arme teroristilor islamisti din Siria

Deşi în Franţa şi Marea Britanie soldaţii sunt ucişi de extremiştii musulmani pe stăzile Parisului şi Londrei, aceste state au impus Uniunii Europene să nu mai interzică vânzarea de arme teroriştilor islamişti din Siria, mulţi dintre ei rezidenţi în statele europene, care luptă contra regimului naţionalist secular al preşedintelui Bashar al Assad.

Miniştrii europeni de Externe au decis, luni seara, la Bruxelles să ridice embargoul privind armele pentru “rebelii sirieni”, dar nicio ţară nu intenţionează să trimită arme în următoarele două luni pentru a nu pune în pericol iniţiativa de pace ruso-americană, relatează AFP. Mai exact, pentru că nu a existat un consens în rândul miniştrilor de Externe, s-a decis prelungirea şi consolidarea regimului de sancţiuni economice şi financiare. Mai departe, livrarea de armament rebelilor sirieni a fost lăsată la latitudinea statelor membre, cu respectarea regulamentelor UE în acest domeniu, respectiv a Codului de Conduită UE, precum şi a legislaţiilor naţionale, precizează MAE român.

“UE a decis să pună capăt embargoului privind armele pentru opoziţia siriană şi să menţină celelalte sancţiuni împotriva regimului sirian”, adoptate în urmă cu doi ani, a anunţat ministrul britanic William Hague în mijlocul nopţii, la încheierea unei reuniuni maraton, informează Mediafax.

1

România, împotriva ridicării embargoului

România a fost reprezentată luni la CAE de către ministrul de Externe Titus Corlăţean, care, potrivit MAE, a fost mandatat să exprime împotrivirea ţării noastre faţă de ridicarea embargoului.

“Ministrul Titus Corlăţean a exprimat, în baza mandatului naţional, susţinere pentru menţinerea regimului de sancţiuni UE impus Siriei în integralitatea sa, inclusiv a embargoului pe livrarea de arme în această ţară după 1 iunie 2013. Totodată, a subliniat privilegierea eforturilor politico-diplomatice, inclusiv prin susţinerea fermă a iniţiativei promovate de Statele Unite şi Federaţia Rusă referitoare la organizarea unei Conferinţe Internaţionale privind situaţia din Siria, poziţie împărtăşită de majoritatea statelor UE”, transmite MAE român, într-un comunicat.

Totodată, Ministerul de Externe precizează că Titus Corlăţean a exprimat “profunda îngrijorare faţă de perpetuarea crizei siriene şi situaţia umanitară din această ţară”. “Efectele conflictului din Siria, care se fac simţite acut în plan intern, dar şi regional, au fost reliefate în cadrul discuţiilor. În acest context, s-a agreat intensificarea eforturilor UE pentru ajutorarea populaţiei civile siriene prin măsuri concrete de asistenţă umanitară şi non-umanitară. Un accent important a fost pus de miniştrii pe conturarea unui răspuns al UE la procesul politic vizând stoparea violenţelor şi iniţierea unei tranziţii în Siria”, mai arată diplomaţia română într-un comunicat de presă remis Gândul.

Tom-Syria

Rusia condamnă şi ea sprijinul european acordat terorismului islamic

Ridicarea embargoului pentru livrarea de armament insurgenţilor islamişti de către UE este o acţiune “ilegitimă, care încalcă normele legislaţiei internaţionale”, consideră ministrul rus de externe, Sergei Lavrov.

“Aceasta aduce un prejudiciu direct posibilităţii de a organiza o conferinţă internaţională”, a spus adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de agenţia Itar-Tass. “Embargoul este ridicat în pofida tuturor declaraţiilor UE în favoarea unei reglementări bazate pe Declaraţia de la Geneva (din iunie 2012) şi în pofida acordului privind necesitatea organizării unei Conferinţe internaţionale de pace privind Siria”, a adăugat Riabkov.

“Decizia Uniunii Europene este un obstacol în calea eforturilor internaţionale de a obţine o soluţie politică la criza din Siria”, anunţă şi diplomaţia siriană.

Pe de altă parte, SUA au comunicat că susţin decizia Uniunii Europene de anulare a embargoului privind livrarea de armament insurgenţilor radicali, mulţi afiliaţi reţelei Al-Qaida.

2

Printre ţările care susţin logistic, politic, financiar şi chiar militar insurgenţa islamistă din Siria se numără SUA, Turcia, Arabia Saudită, Iordania şi Qatarul. Pe de altă parte, regimul politic de la Damasc este sprijinit de Rusia, China şi Iran. Conform estimărilor ONU, peste 80.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor care au început în luna martie a anului 2011.

Siria era până nu de mult un exemplu al coexistenţei paşnice a diferitelor religii, într-un stat cu o populaţie majoritar musulmană. În această ţară trăiesc circa 300.000 de melkiţi catolici şi peste 800.000 de credincioşi ortodocşi, cea mai mare parte a lor aparţinând de Patriarhia Greco-Ortodoxă a Antiohiei şi a întregului Răsărit. Aceste două confesiuni, precum şi alte Biserici mai mici, reprezintă minoritatea creştină dintr-o ţară în care 87 de procente din totalul populaţiei de 19 milioane de oameni aparţin religiei musulmane. Sursa: FrontPress.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.