Originile Propagandei Anti-Familie: Apariția Feminismului
Partea I – apariția feminismului (Primul Val)
(secolul XIX – până la jumătatea secolului XX)
Mulți consideră că feminismul a apărut în Franța, unde o femeie de rang nobil a deschis, în 1610, primul salon în afara curții regale, care acceptă și femei, unde se practicau discuții filozofice și unde a început să se dictute intens despre condiția femeii în societate și nevoia de educație.
În secolul XVIII, când a început să se resimtă progresul social, s-a născut un nou val de intelectuali și filozofi, Valul Rațiunii, care a ajuns la concluzia că instituțiile culturale și sociale, sunt produsul umanității și nu a divinității, astfel s-au produs schimbări radicale în cadrul instituților, restricțiile legate de gen și clasa au fost ridicate.
În urma evenimentelor din 1774 și a revoluției franceze din 1789, ideea că femeile au nevoie de libertate a prins avânt. Astfel, femeile au câștigat putere politică și au ajuns la un consens în legătură cu mult-dorita libertate.
Amuzant este faptul că Franța va acorda dreptul de vot femeilor abia în 1948.
Mary Wollstonecraft, scriitoare de origine engleză, a publicat în 1792 Justificarea drepturilor femeilor ce aducea în atenția citiorilor ideea că femeile nu sunt inferioare bărbaților, ci doar duc lipsă de educație, și a sugerat că bărbații și femeile trebuie să fie în egală măsură imagini ale societății, societate care trebuie să se axeze pe rațiune. Ea a fost căsătorită cu William Godwin, întemeietorul utilitarismului (un fel de nihilism bazat pe egalitate) dar și al anarhismului.
Citeste restul articolului pe Baricada
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: