PĂRINȚII AU DEPUS PLÂNGERE PENALĂ: Un copil vaccinat de medicul pediatru s-a ales cu pareză și handicap locomotor. Legiștii au recunoscut legătura de cauzalitate dintre injecție și pareză
O familie din Gura Humorului trăiește un coșmar după ce băiețelul lor a suferit o pareză la piciorul drept, imediat după ce i s-a făcut o injecție intramusculară. Internări, speranțe, deziluzii, recuperare și iar recuperare, cam așa decurge viața familiei de atunci, cu progrese importante pentru copil, dar totuși încă departe de normalitate, relatează Monitorul de Suceava.
Cazul este deja de mai bine de un an și jumătate pe masa polițiștilor de la Biroul de Investigații Criminale Suceava și a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Ancheta și-a urmat cursul, fiind realizate deja două expertize medico-legale, care confirmă în mare parte acuzațiile părinților. Totuși, dosarul deschis pentru vătămare corporală din culpă este încă in rem, față de faptă. Medicul pediatru care a făcut injecția a fost audiat doar în calitate de martor, deocamdată. Totuși, având în vedere că la dosar a fost depusă recent și a doua expertiză medico-legală, unde au formulat opinii avizate mai mulți medici de la Iași, organul de cercetare penală urmează să stabilească probabil în scurt timp turnura pe care o va lua ancheta și dacă se impune sau nu trimiterea în judecată a medicului pediatru.
O injecție cu un medicament care urma să-i oprească copilului senzația de vomă.
Pe 27 iulie 2019, Sasha Mihai B., atunci în vârstă de un an și trei luni, a fost dus de părinți la cabinetul medicului primar pediatru Rodica Maria Onică. Micuțul avea o răceală puternică, cu roșu în gât. Marea problemă a fost că băiețelul vomita și nu reținea medicația, astfel că febra de peste 39 de grade persista. Atunci, pediatrul a decis administrarea unei injecții cu metoclopramid, care este un antivomitiv.
În timpul injecției, copilul a fost ținut de mamă la piept, i s-a făcut injecția, a plâns foarte tare, iar la aproximativ o oră părinții au observat că băiatul nu mai mișcă piciorul drept.
„Piciorul era mort, nu avea nici un reflex la el, a fost îngrozitor”, își amintește tatăl copilului.
Supozițiile părinților au fost confirmate fără excepție de documentele medicale: monopareză membru inferior drept, post-injecțională. Până la episodul de la medicul pediatru, copilul a avut, după toate probabilitățile și toate indiciile, o evoluție normală.
Primul raport medico-legal, făcut la Suceava, i-a nemulțumit pe părinți
Primul raport de expertiză medico-legală din cadrul dosarului penal a fost efectuat la Serviciul de Medicină Legală Suceava și semnat de medicul primar legist șef Lăcrămioara Bălan.
Conform documentului semnat de medicul legist sucevean, parafat în mai 2020, timpul de îngrijiri medicale pentru copil se estimează la 55-60 de zile îngrijiri medicale. Copilul a fost încadrat în gradul de handicap cu deficiență funcțională medie, corespunzând gradului III de invaliditate. Și astăzi, când copilul are deja spre patru ani, el a rămas încadrat cu grad de handicap, cu deficiență funcțională medie.
Nemulțumiți profund de constatările medico-legale de la Suceava, părinții au solicitat anchetatorilor să dispună un raport de nouă expertiză medico-legală, la Institutul de Medicină Legală din Iași. Aceștia au arătat că, pe lângă numărul mic de zile de îngrijiri, medicul sucevean a evitat să se pronunțe asupra legăturii de cauzalitate dintre injecție și ce a urmat, deși existau deja documente medicale destul de clare în acest sens.
Medicii de la Iași, mai tranșanți și mai pe subiect – legătură de cauzalitate între injecție și pareză
Acest raport a venit cu mult mai multe răspunsuri concrete pentru părinți. Numărul de zile de îngrijiri medicale a fost crescut la 110-120, timp în care s-a inclus și recuperarea funcțională.
„Între aplicarea injecției din 27 iulie 2019 și deficiența funcțională ușoară pe care o prezintă minorul există legătură de cauzalitate. Conform studiilor existente în literatura de specialitate, în cazul injecțiilor intramusculare efectuate în cadranul supero-extern la nivelul mușchiului gluteal, în special la copil (din cauza poziției, a cantității reduse de țesut suport, poate a unei mișcări etc.), există posibilitatea de traumatizare a nervului sciatic”, se arată în concluziile raportului.
Comisia de medici ieșeni a infirmat și posibilitatea ca vitaminele administrate băiatului timp de 3 luni să aibă legătură de cauzalitate cu pareza.
Medicii de la IML Iași au mai concluzionat că tratamentul administrat de medicul pediatru a fost în acord cu simptomatologia. Aceștia nu s-au putut pronunța cu privire la acul folosit la injecție. Asta în condițiile în care mama a acuzat că pediatrul a folosit neglijent un ac pentru adulți.
Așadar, concluzionând, este destul de clar pentru toți specialiștii că injecția i-a provocat băiatului pareza, fapt care nu este infirmat nici măcar de pediatru, în declarația dată. Dacă de aici se poate ajunge însă la tragerea la răspundere sub aspect penal trebuie să stabilească polițistul și procurorul de caz.
Monitorul de Suceava
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: