Pe fondul crizei regionale, Fortele Aeriene Romane au efectuat trageri de lupta cu elicoptere PUMA (FOTO)
Ministerul Apărării Naţionale a dat publicităţii mai multe imagini din timpul exerciţiilor militare efectuate săptămâna trecută de elicopterele Bazei 95 Aeriene Bacău. Au fost realizate mai multe trageri de luptă aer-sol cu aparate model IAR 330 Puma SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare și Anti-Tanc). Tragerile au avut loc cu proiectile nedirijate PRND.
IAR 330 este un elicopter de luptă produs de IAR sub o licență cumpărată de la firma franceză Aerospatiale. A fost una dintre puținele colaborări în plan militar dintre o țară NATO și una din blocul comunist, programul începând în iulie 1974. Au fost produse peste 163 de exemplare, aproximativ 57 fiind exportate (în țări precum Pakistan, Coasta de Fildeș, Emiratele Arabe Unite, Sudan, Ecuador). Un număr redus dintre acestea erau dotate cu flotoare gonflabile, pentru operațiuni maritime.
Vechile elicoptere au intrat într-un program de modernizare la începutul anilor ’90. Compania israeliană Elbit Systems Ltd. a fost agreată în 1994 ca furnizor de sisteme, iar în septembrie 1995 a fost semnat contractul pentru modernizarea a 24 de elicoptere IAR-330L Puma cu sistemul SOCAT. Zborul inaugural a primului aparat modernizat a avut loc în anul 1998. Programul, în valoare de 150 de milioane de euro, a fost finalizat la începutul anului 2005.
Elicopterele de luptă IAR 330 Puma SOCAT sunt dotate cu două motoare turbopropulsoare TURMO IV B, cu o putere de 1400 CP fiecare, viteza maximă fiind de 263 de km/h. Distanţa maximă de zbor este de 550 de km. Aparatele au o lungime totală de 15 m şi o înălţime de 4,6. Diametrul rotorului principal este de 16,2m. Greutatea maximă la decolare este de 7,4 tone.
Din punct de vedere al armamaentului, elicopterul dispune de un tun THL-20, calibru 20 mm ( în turelă, sub fuselaj), două mitraliere laterale cal. 7,62 mm, acroşaje exterioare (ce pot include rachete antitanc X-5, rachete aer-aer sau blocuri de proiectile reactive UB-16-57). Deasemenea, elicopterul este dotat cu stație de avertizare radar și iluminare laser, dispersoare de ținte false radar și capcane termice. Țintele pot fi identificate de la o distanță de circa 5-6 km, ziua și noaptea. Pentru atacarea țintelor se pot folosi imaginile transmise prin fibră optică de rachetele lansate anterior. Echipajul este format din trei persoane.
Elicopterul Puma SOCAT este multifuncțional: poate îndeplini misiuni de atac în sprijinul trupelor terestre (distrugerea mijloacelor de luptă blindate, a fortificațiilor, recunoaștere) dar și căutare-salvare ori transport de trupe, inclusiv pe timp de noapte ori vreme nefavorabilă. Prin modernizarea sistemelor electronice s-a ajuns la îmbunătățirea capacității de a descoperi și combate inamicul; de asemenea, sistemele de navigație asigură precizie pe distanțe lungi și zbor la joasă înălțime. Alte îmbunătățiri constau în implementarea conceptului HOTAS – Hands on Throttle And Stick (manevrarea aparatului și a sistemelor vitale fără a lua mâna de pe controale) și capacitatea de a transmite date de cercetare în timp real. Sursa: FrontPress.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: