NOUTATISOCIETATE

Perlele candidaţilor la Bacalaureat – 2014

bacalaureat-620x330

Poezia a dat multe bătăi de cap candidaţilor la Bacalaureat 2014, cu atât mai mult cu cât este pentru al treilea an consecutiv când genul liric se regăseşte printre cerinţele de examen.

Pe lângă confuzii şi exprimări comice, liceeni au transmis şi mesaje profesorilor corectori, sperând că astfel vor reuşi să le câştige indulgenţa pentru o notă de trecere.

„Ne mai vedem vreo 3 sesiuni deacum încolo, că dau de vreo 2 ani, e grea frate româna asta, sunt mulţi termeni”, a scris unul dintre candidaţi.

Un altul, revoltat că are din nou poezia la subiectul principal, a avut un mesaj vulgar pentru profesori: „Bai, fac ceva pe voi, nu se poate, dar ce p…a mea e al zecelea an cand dau ăştia liric, dar uite vă scriu eminescu – ion”.

Într-un moment de sinceritate, un elev a dat vina pe profesorul de la clasă pentru slaba sa pregătire pentru examen: „profa mea de română la clasă nu făcea nimic, făcea meditaţii şi lua banii colegilor, iar eu nu am facut nimic, am citit Moromeţi, ca asta ne-a zis că ne dă”.

Un alt candidat a venit cu o altă explicaţie pentru lipsa de pregătire: „eu ma duc la ASE, nu-mi trebuieşte româna”.

Un alt elev a explicat profesorilor de ce tinerii nu sunt interesaţi de literatură:
,,Lectura nu mai e la bază ea e pe cale de dispariţie, deoarece fetele sunt interesate de maşini, de bani, de case, de ţigani şi multă distracţie’’.

Un candidat a fost şi mai vehement: „Oricum mori de foame cu cultura, ce dracu”, în timp ce altul consideră că tinerii trebuie să se menajeze pentru a face faţă volumului de lectură: „Tre să ai grijă de tine frate ca să ai o viaţă liniştită şi să poţi citi toate operele astea”.

,,Romanul Luceafarul este incredibil, are 175 de strofe’’

La interpretarea poeziilor, deşi autorii aleşi au fost consideraţi de profesori ca fiind accesibili, elevii s-au întrecut în perle:

„Riga Crypto era o ciupearcă cam dură, faţă de baieţelul ei lapona Enigel”

„Nu-ţi voi lăsa decât bunăciuni după moartea ta poete”

„Luceafarul este o stea puternică dar de fapt era el Eminescu o căuta pe Veronica Micle, cât de mult o iubea pe săraca fata”.

„Ion de Eminescu are influenţe balzaciene, ce le împrumuta de la Proust”

„Romanul Luceafărul este incredibil, are 175 de strofe, este cel mai lung din poezia românescă”

,,Cred ca Luciferica îl iubea pe luceafar şi plângea sub stelele lui Eminescu, un motiv foarte puternic în literatură’’.

,,Vino luceafăr blând să ne iubim nespus’’

,,Iubirea ce ţi-o port floare albastră e mareeee, nu poate fi măsurată în cuvinte ‘’

,,Donna alba de mihai eminescu este şi in luceafarul’’

,,Nu uita iubirea învinge’’

,,Leoaica l-a muşcat pe romancier de cap şi de ochi mai târziu’’.

Dincolo de glumele din lucrările de la română de la Bac, dascălii au avut parte şi de mesaje critice, unele chiar agresive la adresa celor care au conceput subiectele, poezia fiind considerată calvarul elevilor. „Nu înţeleg de ce avem poezie, când toţi copiii au zis că nu le place poezia. Doar aşa ca să luăm note mici“, este una din perlele culese de profesori, relatate de PRO TV. „Dacă aş putea să îmi scriu punctul de vedere şi să fiu sincer cu aceste activităţi de îndrumare a lecturii elevilor aş spune că ele nu au niciun rost pentru că oricum nu mai citeşte nimeni cărţi. Toţi preferăm să ne jucăm jocul ăla cu păsările pe telefon (nu pot să i dau numele că se consideră reclamă)“, a scris un alt elev.

Cât despre Eminescu şi al său „Luceafăr“, unul dintre candidaţi şi-a arătat agresiv supărarea: „Luceafăr blând vedea-te-aş mort”. Nici celor de la uman nu le-a picat prea bine poezia. „Laitmotivul operei lui Arghezi este copilăria, cu veselie şi jocuri. Jocuri în poieniţe, ca pe vremea lui, nu online, ca acum“, a notat un absolvent de clasa a XII-a. „Aş vrea să comentez, dar nu ştiu ce înseamnă talazurile. Consider că la română puteam fi lăsaţi cu dicţionare şi la matematică cu calculator. În alte ţări aşa e“, este de părere altul. Tehnica e iubită însă de cei mai mulţi, se vede în expresia creată de un elev plecând de la substantivul „os“: „O expresie modernă cu cuvântul „os“ este „i-os“. I vine de la internet“, potrivit postului TV.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

One thought on “Perlele candidaţilor la Bacalaureat – 2014

  • Dumnezeule, pentru ratatele si ratații ăștia țiganca aia de Andronescu cu penalii și penalele ei, a dat o nouă lege a educației care le permite să intre direct la facultate și fără bacul luat????????E inadmisibilă mila' asta a analfabețșilor din politică față de analfabetismul din societatea civilă, nici nu e de mirare că niciun om serios(și sănătos) și nemincinos nu mă vrea, nici ca profesionistă, nici ca iubită, nici ca nimic!!!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.