GENERALNATIONALNOUTATI

Pestera Piatra Altarului – una dintre cele mai frumoase pesteri din tara

Situată în Munţii Bihorului, Peştera Piatra Altarului  este considerată una dintre cele mai frumoase cavităţi subterane din România şi din Europa. Se face remarcată în rândul cavităţilor carstice datorită nenumăratelor elemente de detaliu cu care este împodobită.

Din cele peste 1900 de peşteri situate pe teritoriul ţării, clasând Romania pe locul II în Europa drept ţara cu cele mai multe peşteri, Peştera Piatra Altarului joacă un rol deosebit de important în descoperirea unei lumi conservate într-un masiv de calcar, departe de schimbările rapide ale secolului vitezei.

p1

Galeria “Palatul” este o sală înaltă de 30 m, cu formaţiuni rare, curgeri mari de calcit şi domuri înalte. Numele a fost dat datorită înfăţişării formaţiunilor cristaliforme de pe tavanul galeriei, ce seamăna cu un candelabru imens.

“Palatul” are forma unei catedrale gotice, înaltă şi îngustă, flancată de coloane de 15-20 metri înălţime. Este un monument de arhitectură subterană unic în România.

p2

Galeria “Paradisul” este o sinteză a întregii peşteri, cu spaţii generoase sprijinite pe coloane şi discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apă, depuneri diafane de ace, unice în peşterile noastre.

Galeria este impodobită cu baldachine, ce sunt  într-un continuu proces de  modificare. Formaţiunile denumite astfel sunt nişte grupări pe tavan sau perete, realizate prin curgerea apei în amestec cu carbonat de calciu.

p3

Galeria “Paradisului” se sfârşeste neaşteptat, cu un pârâu de pastă fluidă, numit “laptele de lună”, de un alb nepământean, ce izvorăşte dintr-o crăpătura a calcarului.

“Geoda” din Piatra Altarului este una dintre superlativele domeniului subteran. Ea este impresionantă datorită puzderiei de cristale de calcit, împrăştiate pe întreaga suprafaţă a podelei cavernicole, sub oglinda transparentă a apei mineralizate. Acest fenomen este rar întâlnit la nivel mondial.

p4

“Altarul Urşilor” este o galerie orizontală cu bolţi arcuite, denumită “Citimirul Urşilor”. Ursul de cavernă era un locuitor obişnuit al peşterilor în timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se poate observa un mare număr de cranii de urşi tineri şi de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit.

Peştera Piatra Altarului se diferenţiază prin spectaculozitatea formaţiunilor, ce îţi taie răsuflarea prin grandoare, gingăşie, finisaje naturale perfecte şi pline de graţie.

p5

Peştera nu este amenajată pentru public, fiind deschisă doar pentru cercetări ştiinţifice. A fost încadrată în categoria A, în care se regăsesc peşterile de valoare excepţională care, prin interesul ştiintific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional.

p6

Pentru a fi vizitată, începând cu anul 2013 sunt necesare două aprobări majore: una din partea Comisiei Patrimoniului Speologic, alta din partea Parcului Natural Apuseni.

Acest regulament se aplică pentru vizitarea oricărui alt vestigiu cavernicol de asemenea categorie de pe teritoriul României. Vizitarea peşterii nu se poate realiza decât în grupuri însotiţe de profesori specializaţi, sau speologi, cu echipament adecvat.

Sursa: Financiarul

 

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.