PETITIE pentru Ministerul Educatiei
Pe locuri, fiti gata, start. Aveti la dispozitie inca un an scolar in care sa “invatati pe banii vostri”, desigur de la oameni priceputi. Ca in Romania invatamantul este gratuit stim. Nu stim sa interpretam corect o afirmatie. Invatamantul? Care? Si la ce se refera mai precis afirmatia “ invatamantul este gratuit?”
Nu stiu daca ati observant dar in prezent, majoritatea afirmatiilor au din ce in ce mai multe interpretari. Plecand de la intelesul de baza, primar, ajungem la asa numitele metafore ale realitatii. Totul e un “du-te , vino” si nimic nu e ce pare a fi. De ce invata tinerii mai mult pe banii lor? Mai bine zis nu mai sunt multi cei care invata cu adevarat.
SEMNEAZA PETITIA „Manuale Gratis Pentru Licee” aici.
De cateva zile, o coincidenta sau nu, cu inceperea pregatirilor pentru alegeri, au fost bagati in seama si elevii din Romania. “ De parca nu ar fi destul de multe probleme in tara, au aparut si astia mici!” parca aud cum le trece unora de la putere gandul asta prin minte. Diabolici sau nu, elevii de toate varstele au si ei, de-altfel ca toti ceilalti oameni, necesitatile lor. Dupa o perioada in care parintii erau nevoiti sa se confrunte cu problema ce tine de transportul elevilor, cineva “ acolo sus” s-a gandit mai mult decat o facea de obicei si a gasit!!! A gasit ideea care scuteste orice parinte de un gand in plus. Uite ca exista o modalitate prin care sa ii ajutam pe toti. Cand spun ca cineva acolo sus si-a amintit si a rezolvat in final problema, nu ma refer la ministrul din prezent, la cel care a fost, sau la cel care va fi si inca va avea de munca. Ma refer la tot ce inseamna control, si de ce nu, la cei care sunt insarcinati sa mentina un echilibru in tara, si din diferite motive, uita sa isi indeplineasca “menirea”.
Abonamentele pentru transportul elevilor in actualul an scolar vor fi decontate la zi, cu aplicarea noii proceduri care prevede plafoane maxime de cost, a afirmat sambata, la Pitesti, ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
„Incepand cu 16 septembrie, abonamentele elevilor vor fi decontate la zi, dupa noua procedura, fara niciun fel de prescriere. In cazul in care vom inregistra alte tipuri de probleme, le vom analiza si vom lua masurile necesare. Prioritar pentru noi este ca acesti bani sa ajunga la elevi si nu la transportatori”, a declarat Remus Pricopie. El a explicat ca prin introducerea unor plafoane de decontare, la stabilirea carora au fost luate in calcul valorile medii la nivel national, s-a dorit eliminarea unor costuri nejustificate.
„Noi ne-am aflat intr-o situatie fara precedent, ca abonamentele sa creasca de paisprezece – cinsprezece ori intr-un interval de 18 luni. De ce s-a ajuns aici? Pentru ca legea educatiei avea un articol foarte generos, conform caruia contravaloarea abonamentelor elevilor, pana la 50 de kilometri, se deconteaza de catre Ministerul Educatiei. Nu exista niciun plafon, nu exista nicio restrictie si am ajuns ca un abonament pe 25 de kilometri sa coste 500-600 de lei, ceea ce este inadmisibil”, a spus ministrul Educatiei.
Culmea sau nu, mereu ne aflam in situatii fara precedent, momente exceptionale in Romania, atunci cand lucrurile merg prost si se cauta vinovati. Cunosc persoane care se descurcau din ce in ce mai greu, pentru ca desi aveau destul de multe de achitat, aveau de strans din dinti si de platit abonamente care pur si simplu depaseau orice asteptare. Intr-un interval de cateva luni, au ajuns sa plateasca din ce in ce mai mult. Acum sa spunem ca s-au linistit cat de cat. Ma intreb cat trebuie sa mai asteptam ca altii sa realizeze ca a preveni este de 10 ori mai usor decat a trata? De ce romanul misca ceva abia cand simte ca aluneca in prapastie?
Si nu, problemele nu se opresc aici. Campanie electorala!…… incep sa se schimbe lucrurile acum sau doar exagerez eu? Cum ramane cu scolile care inca nu sunt gata? Elevii care sunt nevoiti sa scoata bani din buzunar, sau de la parinti, dupa caz pentru a cumpara manuale? Ca necesita pregatire, o culegere, manual alternativ, caiete speciale cu exercitii, nu ar fi o problema, dar cand elevul ajunge acasa si spune “ manualele nu le am. Ar fi de preferat sa cumparam” fie la mana a doua, fie noi, dupa putere. Imi suna doar mie ciudat? Nu am nimic impotriva faptului ca uneori e nevoie de un buget alocat de catre fiecare familie pentru educatia unui copil, dar sa ajungi la inceput de an, sa fii nevoit sa platesti toate manualele necesare unui an scolar, nu e prea mult in 2014?
Sunt eleva, si mai am ceva pana termin liceul. Stiam ca pentru ultimii doi ani, trebuie sa platesc toate manualele, si cand spun toate asta inseamna toate manualele plus culegeri la materiile de baza ale profilului. Pana acum sa cumpar manual in plus, culegeri, caiete nu ma deranja, pana la urma imi place atunci cand ma dezvolt frumos. Dar sa fiu nevoita sa scot bani din buzunar doar pentru ca in Romania se uita de mine si de cei ca mine, e revoltator. * si nu sunt singura care crede asta .Nu e voba pana la urma doar si doar de bani. Sa nu fim ipocriti, putem sa renuntam la dorintele noastre pentru ceva de viitor.
Dar ce e mai dureros, sa vezi ca altora nu le pasa, desi e responsabilitatea lor, si sa astepti de la an la an o schimbare, sau faptul ca renunti la lucruri mai mult sau mai putin necesare in favoarea dezvoltarii personale? Pe mine ma deranjeaza mai tare promisiunile, cuvintele folosite de parca nu ar insemna nimic, si cu siguranta felul in care in Romania, tu, ca om de rand, esti subestimat. Ca si cum nu ai fi destul de matur, de puternic si de motivat pentru a te ridica si a strica ceea ce simti. Si poate as putea sa spun ca as accepta macar un stimul din partea celor din minister, care ar putea sa ma faca sa percep faptul ca cineva se gandeste la noi. Dar de ce noi, romanii, trebuie sa ne multumim cu acel “macar”, “ macar un stimul, nu o schimbare”, “ cel putin transportul asigurat, nu si manualele”??
Un alt lucru care nu ma lasa sa stau linistita este ca aud prea des “Voi investi în continuare în educație!” Asta spunea domnul Ponta si inca sustine acest lucru. A investit sau nu, problema e ca trebuia de mult o schimbare. Mi se spune “eiii si tu acum! Vrei totul din prima”. Nu, asteptam toti schimbari de multa vreme. Nu doar eu, eu sunt o tanara care abia da ochi in ochi cu lumea.
Si daca tot vor investi in educatie, c ear fi sa investeasca si in altele. Cred ca profesorii nostril au nevoie de un salariu care sa se ridice la asteptarile lor. Si asta nu pentru ca ar vrea toti…. Salarii bune, ci pentru ca un professor merita mult mai mult. Pe langa stima, respect pentru ca isi dedica o viata intreaga pentru a-I invata pe copiii nostri carte, nu le putem oferi un salariu ca celui care curate o scoala, un spital, nu poate avea un salariu atat de mic, un om care s-a zbatut mai mult. Am auzit cum au incercat unii sa imi dea peste nas spunand “ riscul meserie, nu l-am pus eu sa se faca profesor in ziua de azi”. Nu pot sa le spun nici macar ca au o gandire proasta, m-as bucura mai mult sa realizeze intr-o buna zi ca e nevoie si de profesori, nu poti acuza un om ca a ales o meserie mai putin banoasa, si sa scuzi pe altii care nu stiu sa isi faca teaba sau nu isi doresc asta ci doar reusesc sa fure.
Daca toti am gandi la o meserie banoasa, unde am ajunge? Sa nu ne indepartam de la subiect, reluam, elevii invata pe banii lor, profesorii dau o viata in care invata pe altii, la schimb pe un salariu de nimic, cine iese din ecuatie? Politica proasta. Politicienii ies, si nu oricum. Una peste alta, anul scolar incepe, si nu incepe cu flori, veselie si zambete pentru unii.
I-as spune ministrului “ Domnule, stimabile( ca doar am ajuns o comedie, vorba lui Caragiale” Chestie de tarabă, onorabile!”), cati elevi vor mai plati manualele doar pentru ca nu sunt fonduri?!” Ce-ti e si cu fonduile astea! Mai sa fie, pentru altele in iubita mea tara exista, dar oare nu raman prea multi bani in buzunar in caz ca aceste manual nu erau necesare? Tocmai asta este problema, ei mai mult, noi mai putin. Si de ce ne doare? Pentru ca asa cum am mai zis, revoltator pentru mine una, e ca cineva ne subestimeaza mai mult decat ne fura.
In concluzie, nu stau cu mainile in san sa vad cum dupa ce imi platesc singura manualele, la televizor ii vad pe onorabilii prezidentiabili cum promit a schimba ceva si la anul, altii ca mine se vor descurca tot singuri!
SEMNEAZA PETITIA „Manuale Gratis Pentru Licee” aici.
Articol de Bianca C. – Redactia Nationalisti.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: