PIRUL – buruiana care vindeca! Iata la ce foloseste aceasta PLANTA MINUNE
Aceasta planta creste in toate gradinile, ascunsa printre culturi si este urata de toti pentru ca e greu de starpit, avand radacini lungi si foarte rezistente, care se intind in pamant cativa metri.
Desi este atat de daunatoare pentru culturile agricole, aceasta buruiana este extrem de folositoare pentru sanatatea omului, folosind de la ea doar radacinilre, care contin principii active, precum: inulina, inozitolul, vitaminele A si B.
Pirul are efecte benefice in : bolile de rinichi, bolile hepatice, cardiovasculare, boli ale aparatului genital, anemii, boli ale aparatului digestiv si in diferite afectiuni ale pielii.
Cum se recolteaza pirul:
– Se foloseste doar radacina pirului,denumita rizomi. Recoltarea se face, de preferinta toamna sau primavara. Rizomii au culoare galbena, nu au miros si au un gust dulceag, mucilaginos.
– Rizomii se scot din pamant , se spala foarte repede pentru ca substantele active , pe care le contin, sunt solubile in apa. Se inlatura rizomii patati sau innegriti, apoi se pun la uscat la soare, in strat subtire.
– Dupa uscare se obtin rizomi de culoare bruna, care trebuie frecati cu o panza aspra de sac pentru a se inlatura restul de radacini si teci , rezultand, astfel, rizomii galbeni de pir, de calitate superioara.
Metodele prin care se prepara radacina uscata (rizomii) de pir.
1. Macerare – se pun 2 linguri de radacina uscata, maruntita mai mare, intr-o cana cu apa. Se lasa la macerat timp de o ora, la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea lichidul. Aceasta metoda de extractie a principiilor active este posibila pentru ca aceste principii active sunt solubile in apa rece. Se consuma doua cani pe zi.
2. Infuzia – se pun 2 linguri de radacina maruntita intr-un vas (ibric) si se toarna deasupra o cana cu 250 ml de apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa la infuzat 30 de minute, apoi se strecoara. Se consuma 2 cani pe zi, chiar neindulcit.
3. Decoctul – se pun 4 linguri de radacina uscata si maruntita, mai mare,intr-un vas in care am pus 500 ml de apa. Se pune vasul sa fiarba pe foc mic, timp de 30 de minute. Dupa ce se ia vasul de pe foc, se completeaza apa evaporata cu apa rece. Se strecoara fierbinte prin tifon dublu sau o sita foarte deasa. Se obtine un preparat mai concentrat si se consuma doar o ceasca (50 ml) de doua ori pe zi. Nu e necesara indulcira. Decoctul se poate pastra la frigider, pana la 3 zile de la preparare (nu mai mult).
4. Tinctura de pir – se pun 20 g de radacina uscata si maruntita mai mare, la macerat in 100 ml de alcool natural preparat in gospodarie (tuica), timp de 10 zile. Se agita sticla de 3-4 ori pe zi. Dupa cele 10 zile se filtreaza prin tifon dublu sau o strecuratoare deasa. Lichidul strecurat se toarna intr-o sticluta si se lasa la decantat in frigider, timp de 6 zile pentru a se limpezi, dupa care se scurge , cu atentie, partea de lichid limpezit in alt flacon, indepartandu-se eventualele reziduuri, depuse pe fundul primului flacon. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data prepararii.
Se iau 30 de picaturi de doua ori pe zi.
5. Vinul de pir –se toarna un litru de vin alb natural peste 100 g de radacina uscata si se tine la macerat 30 de zile, agitandu-se sticla de 2-3 ori pe zi. Dupa 30 de zile, vinul se filtreaza si se pastreaza in flacoane de sticla de de 200 sau 250 ml. Se consuma o cescuta (aproximativ 30 ml) de 2 ori pe zi, inainte de masa.
VEZI SI: Top plante de gradina preferate ale romanilor
Tratamente de uz intern:
► Boli hepatice – se foloseste ca terapie complementara in ciroze, avand rol detoxifiant. Ceaiurile detoxifiante sunt recomandate tuturor celor sufera de boli cronice si care fac tratamente continue, deoarece toate medicamentele sunt metabolizate, in cea mai mare parte in ficat si este necesara detoxifierea lui.
► Boli ale rinichilor – benefic in infectii acute sau cronice, ca: cistite, pielite, pielonefrite. Elimina uratii din urina, impiedicand formarea pietrelor la rinichi. Se foloseste infuzia.
► Boli cardiovasculare – reduce hipertensiunea arteriala, datorita efectului diuretic si regleaza contractia fibrei miocardului, datorita continutului de ioni de potasiu.
► In anemii de diferite etiologii – datorita continutului bogat de fier bivalent. In farmacii preparatele cu fier contin fier trivalent care in prezenta acidului clorhidric din stomac, se transforma in fier bivalent. Deci, avantajul este ca fierul din planta se absoarbe direct in stomac, fara a mai fi necesara transformarea lui.
► In boli ale aparatului digestiv – ca protector gastric, datorita mucilagiilor prezente in radacina plantei
Tratamente de uz extern:
► Afectiuni ale pielii – se utilizeaza tinctura din pir, datorita proprietatilor ei antimicrobiene si antibiotice. Se recomanda stergerea zonei de piele afectate cu tinctura, apoi se aplica unguentele dermatologice.
Observatie:Acest articol are doar un caracter informativ si nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Informatia prezentata in acest articol nu se substituie diagnosticarilor si/sau recomandarilor medicale de specialitate.
VEZI SI: NU ESTE O GLUMA! NU CUMPARA ACEASTA PLANTA DIN SUPERMARKET! Ajungi la URGENTE sau la MORGA!
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: