Polițiștii sunt luați la mișto | E oficial. Meseria de polițist a căzut în dizgrație
Salariile umilitoare, pentru condițiile și riscurile din această meserie, precum și amenințările cu tăierea pensiilor și creșterea vârstei de pensionare și-au atins scopul. De la o bătaie de 13-14 pe loc la școlile de Poliție, s-a ajuns, în acest an, la sub un candidat pe loc. Recordul absolut, care anunță eșecul major al MAI, are o dublă consecință. În primul rând, nivelul de pregătire a viitorilor polițiști va fi unul de slabă calitate, dispărând concurența, iar în al doilea rând, deficitul de personal din sistem va atinge cota de avarie.
Un polițist cu vechime în meserie îmi spunea, acum câțiva ani, că tinerii care vin în sistem pleacă foarte repede când văd despre ce este vorba. Fenomenul s-a accentuat, astfel că acum nici nu mai este nevoie să iasă din sistem, pentru că nu mai fac greșeala de a se îndrepta spre această profesie.
Profesorii au ieșit acum în stradă și sunt în grevă, protestând față de neaplicarea integrală a Legii salarizării bugetare nr.153/2017. Spre deosebire de cadrele didactice, care, totuși, au mai primit ceva tranșe din restanțele de majorare, polițiștii sunt cei mai năpăstuiți. Dar ei nu pot face grevă, iar Guvernul le-a întors spatele. Astăzi trebuie să fii nebun sau disperat ca să-ți mai dorești să fii polițist. Orele suplimentare, programul impredictibil, permanența la domiciliu, absența de acasă sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale, umilințele din partea șefilor, salariile mizere, imposibilitatea de a-ți face datoria din cauza intervențiilor de sus, batjocura la care sunt supuși în fața celor certați cu legea, pe fondul crizei de autoritate, au făcut ca profesia de polițist să fie absolut detestabilă. De ani de zile, sindicatele din sistem atrag atenția asupra consecințelor politicilor catastrofale din acest domeniu, însă nimeni nu a catadicsit să ia vreo măsură, pe principiul merge și așa. Urmările s-au văzut. Infracționalitatea a crescut, iar polițiștii pe străzi sunt o adevărată raritate, pe fondul deficitului grav de personal.
0,73 pe loc și mai scade
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a anunțat că, înaintea probei de evaluare a cunoștințelor teoretice (testul scris), care va avea loc în 27 mai, la școlile de Poliție au rămas doar 0,73 candidați pe un loc.
”Este cel mai negru an din istoria învățământului vocațional specific Ministerului Afacerilor Interne. Iată cifrele dezastrului (numărul candidaților rămași în concurs): 1.002 candidați, la Școala de Agenți de Poliție Câmpina, pe 1.340 locuri, 144, pe 240 locuri, la Școala de Agenți PFR Oradea și 233, pe 300 locuri, la Școala de Agenți de Poliție Cluj-Napoca. Per total, la cele 3 școli de Poliție, intră, la proba scrisă, 1.379 candidati, pe 1.880 de locuri. Un simplu calcul algebric ne dă media de 0,73 candidați pe un loc! Urmează proba scrisă și, ulterior, verificarea medicală (eliminatorie), care vor conduce, probabil, la ocuparea a numai 50% dintre locurile disponibile în această sesiune de admitere”, precizează SNPPC.
Legislație haotică și discriminatorie
Conducerea SNPPC solicită guvernanților să se trezească până nu este prea târziu, pentru că societatea, cetățenii și statul au nevoie de instituții militare și polițienești solide, credibile și puternice. ”Degeaba facem achiziții tehnice de miliarde de euro, dacă nu investim și în oamenii de azi și de mâine din aceste instituții. SNPPC a tras mai multe semnale publice de alarmă, mai ales în ultimii doi ani, anticipând că modificările legislative haotice și discriminatorii generează o lipsă cronică de predictibilitate în sistemul carierei profesionale, în salarizare și în sistemul de pensionare al oamenilor care au ales sau își doresc să îmbrace uniforma statutului. Recent, în special pe fondul războiului de la granița României, am reiterat ideea unui posibil colaps al acestui sistem, în condițiile dezinteresului dovedit de actuala coaliție de guvernare (condusă, culmea, de un general în rezervă, fost militar de carieră) față de familia ocupațională apărare, ordine publică și securitate națională”, se precizează într-un comunicat al SNPPC. Zilele trecute, sindicaliștii din MAI semnalaseră că, la probele sportive susținute în centrele zonale de selecție, de către candidații la școlile de formare inițială a agenților și subofițerilor/maiștrilor militari din MAI, aproximativ 30% dintre concurenți au fost declarați nepromovați.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: