GENERAL

Povestea „monstrului“ de 180 kilograme salvat de la moarte în lacul Săruleşti. „Pe piaţa neagră valorează 30.000 de euro“

Un pescar sportiv a reuşit să salveze un morun care înghiţise gunoaie aruncate în lacul Săruleşti, judeţul Călăraşi. Operaţiunea de prindere a peştelui de 180 de kilograme a avut loc pe 30 ianuarie.

Dan Constantin, un pescar sportiv în vârstă de 52 de ani, a povestit cum a reuşit să prindă peştele care ieşise la suprafaţa lacului mai multe zile la rând şi dădea semne că ar fi bolnav.

„De câteva zile, personalul aflat în serviciul de pază semnalează faptul că un sturion mare îşi face apariţia în primele ore ale zilei la suprafaţa luciului de apă şi stă efectiv foarte mult nemişcat, plutind de multe ori în derivă. Au urmat 5 zile intense cu personal suplimentat de observare a lacului, non-stop, azi (joi, 30 ianuarie – n.red.) peştele şi-a făcut apariţia exact la ora 11.00, dar pentru 10 minute. Într-adevăr părea bolnav, slăbit, mişcări lente. Dă-i repede barca la apă şi încet, încet la vâsle către el. Cu 20 de metri înainte de a ajunge l-am pierdut, plecase în adâncuri. Am rămas pe loc cu barca, purtaţi de vânt şi valuri… «Cineva de sus» simţea faptul că pacientul va ieşi din nou şi DA, la nici 5 metri de barcă apare în scurt timp, el, exact cu faţa spre barcă, exact în ochii noştri. Nemişcat, greu de spus dacă avea lacrimi… eu spun că da”, a povestit Dan Constantin într-o postare pe contul personal de Facebook.

El a publicat şi fotografii din timpul operaţiunii de salvare şi cu gunoaiele înghiţite de sturion.

„Apoi totul a decurs de la sine, s-a lăsat prins uşor, nu s-a opus deloc, a fost pus pe targă şi dus repede la ponton pentru studierea acestuia de mai aproape. Nimic lovit, nimic rupt şi totuşi peştele avea ceva, avea un ghem de sfoară, un rest de sac de rafie cu ceva resturi de plastic şi alte deşeuri exact în interiorul gurii prinse puternic de cerul gurii. Urmează 2-3 minute de operaţie, pentru că da, sunt chiar specialist în stomatologie, şi scot ceva ce nu are legătură cu mediul lui, ceva făcut de mâna omului. Operaţiunea a fost complicată pentru că avea în gură sfoară care era ca o plasă”, a povestit pescarul.

Dan Constantin spune că nu se ştia de existenţa morunului uriaş în lacul Săruleşti. Existau tot felul de legende în zona referitoare la peşti-monstru, dar nimeni nu prinsese aşa ceva.

„Morunul pe care l-am salvat are 30 de ani şi poate trăi liniştit 100 de ani, timp în care ajunge la o greutate de 400-500 de kilograme. Peştele salvat valorează pe piaţa neagră 25.000-30.000 de euro. Nu este un pericol pentru crapii uriaşi din lac pentru că el se hrăneşte cu peşti mici, albitură, cum spunem noi: babuşcă, plătică sau caras şi larve, pentru că sapă în mal. Bănuim că a ajuns în zonă de la fosta fermă piscicolă atunci când s-a creat artifical lacul aici. Multe specii de peşti s-au rătăcit atunci, au migrat către alte zone“, spune pescarul.

Pescarii responsabili din zonă se tem de apariţia braconierilor şi speră ca administratorii lacului să ia măsuri de pază sporite.

Acesta a precizat că, după aproximativ 40 de minute, sturionul şi-a revenit şi a dispărut în apă: „În 40 de minute monstrul prinde putere, se zbate, peştele a stat aproape tot în apă şi a prins viaţă. Mişca, apoi pleacă ca din puşcă dând din coadă puternic, udând din cap până în picioare toată audienţa, exact 7 persoane. Doar atât. Du-te, Dică! Ai fost salvat!”.

Acest exemplar de sturion mascul avea o lungime de 237 de centimetri, o circumferinţă de 110 centimetri şi o greutate de circa 180 de kilograme. „Din păcate era foarte slab, nu s-a mai hrănit bine în ultimul timp”, a precizat Dan Constantin.

Campionatul Mondial de Crap

Împătimit al pescuitului sportiv, bucureşteanul Dan Constantin, administrator de service auto, este organizatorul Campionatului Mondial de Crap, competiţie care are loc anual în România, pe lacul Săruleşti. La rândul său, se mândreşte cu participarea la competiţii de profil şi cu cea mai mare captură pe care a realizat-o vreodată, un somn de 72 de kilograme, deşi spune că este pescar de crap.

Ascunsă în inima Văii Mostiştei, comuna Săruleşti din Călăraşi are în apropiere un lac ale cărui adâncuri sunt populate de crapi-gigant. Lacul Săruleşti, unul dintre cele mai frumoase lacuri din România, atrage anual sute de pescari din toate colţurile lumii, dornici să vadă cu ochii lor grozăvia.

Localnicii susţin că, azi, adâncimea lacului Săruleşti, ajunge şi la 11 metri pe un luciu de apă de 420 de hectare, lung de 20 de kilometri şi cu o lăţime care are 600 de metri. Lacul Săruleşti, unul dintre cele mai frumoase şi mai cunoscute lacuri din România, şi una dintre cele mai bune piste de pescuit la crap, se află la 55 de kilometri de Bucureşti, în judeţul Călăraşi.

Aici au fost stabilite recordurile mondiale la crap-oglindă, un exemplar de 37,3 kg, prins de austriacul Christian Baldemeyer şi la crap comun, 34,5 kg, capturat în mai 2001 de englezul Tim Paisley, iar în 2003, Erich Unger a stabilit recordul mondial la crap comun 34,64 kg. Pescarii înrăiţi spun că lacul este supranumit “Jurassic Carp” sau “Big Fish Mecca”.

În topul primelor zece capturi din lume, opt sunt de la Săruleşti. Ţara noastră a fost de multe ori gazda Cupei Mondiale de Pescuit la Crap, datorită acestui lac celebru care a adus cea mai importantă competiţie de pescuit sportiv din lume în România. Lacul Săruleşti a fost creat artificial în 1980, în încercarea lui Nicolae Ceauşescu de a transforma Bucureştiul în port prin construirea canalului Dunăre-Dâmboviţa. Au fost inundate trei sate, după care proiectul a fost abandonat, dar pescarii au avut de câştigat din unirea câtorva crescătorii piscicole renumite.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.