Povestile eroilor din Apuseni. Cum au reusit oamenii simpli sa doboare tot sistemul – GALERIE FOTO
O armată de sute de oameni a luat muntele la picior, luni după-amiază, până după miezul nopţii, pentru a recupera victimele tragediei aviatice din pădurea de pe Vârful Pietreasa, aflat în judeţul Alba, la limita cu Clujul. Câţiva dintre ei au mobilizat voluntarii, au coordonat căutările şi i-au găsit pe morţi şi pe răniţi înaintea echipelor oficiale.
Peste trei sute de localnici, pădurari din judeţele Cluj, Bihor şi Alba, dar şi sportivi practicanţi de off-road li s-au alăturat, luni după-amiază până târziu în noapte, medicilor, salvamontişti şi jandarmilor, care au intervenit la accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Vestea că cele şapte victime din echipa aflată într-o acţiune medicală aviatică nu pot fi găsite i-a unit pe voluntari, care au făcut imposibilul: au traversat muntele şi au ajuns la locul în care avionul pilotat de Adrian Iovan se izbise de pământ. Echipa formată ad-hoc, în satele din Alba şi Cluj aflate la poalele Vârfului Pietreasa, a fost cea care i-a găsit pe răniţi (copilotul şi patru medici), dar şi pe cei doi morţi: pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.
Unul dintre eroii din Munţii Apuseni a fost Argentin Todea ( foto sus), localnic din Horea, care a vestit acel mult-aşteptat „I-am găsit!“. În vârstă de 43 de ani, Argentin Todea e, aşa cum se descrie, „un om simplu”, preocupat doar de gospodărie şi creşterea animalelor. Modest, dârz şi cu inima mare, ca oamenii de la munte, bărbatul a povestit, pentru „Adevărul“, că ştie cu ochii închişi Vârful care se ridică din comuna Horea. Poate de aceea, Argentin Todea a întrecut toate echipele de intervenţie şi a ajuns, în fruntea plutonului voluntar de salvare, la victime. Împreună cu o mână de săteni din Alba, l-au găsit pe doctorul Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni din Capitală, rănit în accident.
Când Todea s-a apropiat de medicul Radu Zamfir, prăbuşit şi el la pământ, se auzeau împuşcături ale vânătorilor. Ideea focurilor de armă i-a aparţinut unui alt erou din crierul munţilor, Corneliu Olar, secretarul Primăriei Horea şi fost parlamentar. De data aceasta, Olar a lăsat deoparte hainele de oficial şi a coordonat ca la carte un alt grup de voluntari, fiind şi cel care a reuşit să găsească soluţia pentru aflarea locului exact în care erau victimele. Olar a vorbit cu o fostă colegă de Parlament şi aşa a aflat numărul de telefon al doctorului Valentin Calu, de la Spitalul de Urgenţă Elias, o altă victimă. L-a apelat, dar nu avea semnal.
Pădurarul Nicolae Oneţiu (stânga) şi secretarul comunei Horea, Corneliu Olar (dreapta) FOTO: Florina Pop
Atunci, Olar a găsit numărul doctorului Radu Zamfir şi aşa au reuşit să dea de victime.
Alături de Corneliu Olar a stat aproape tot timpul un alt erou din Apuseni, pădurarul Nicolae Oneţiu (43 de ani). Împreună, au ghidat echipele de voluntari şi pădurari pe munte.
„Dacă nu erau localnicii şi pădurarii, nu-i găseau decât, poate, a doua zi“, ne-a spus Oneţiu.
Alexandru Roşu (foto sus), un tânăr de 26 de ani din localitatea clujeană Mărişel, aflată tot la poalele Vârfului Pietreasa, a participat voluntar la acţiunea de salvare, după ce a văzut tragedia la televizor. „Am ieşit în drum şi am vorbit cu alţi săteni. Ne-am sfătuit să mergem acolo şi să le dăm oamenilor o mână de ajutor. Nu am văzut avionul, dar am pornit cu toţii, împreună cu pădurarii şi cu cei de la Salvamont, pe munte. Am găsit răniţii la o distanţă mare de avion”, a afirmat Alexandru Roşu.
Codrin Roman (foto sus), salvamontist la Salvaspeo Cluj, povesteşte că prima informaţie de unde s-a transmis „strigătul“ de ajutor a fost turnul GSM din localitatea Giurcuţa de Sus. „Era clar că era undeva într-o zonă de altitudine care are vedere spre nord, undeva la graniţa dintre Cluj şi Alba. Asta a fost prima localizare.
Cea de-a doua s-a făcut verbal. Am vorbit cu doctorul Zamfir, aflat în avion, care era cel mai apt. El, având un telefon pe care avea aplicaţia Google Maps, a reuşit să ne spună ce vede pe harta respectivă. Din păcate, nu a putut citi coordonatele GPS, care ne-ar fi ajutat foarte mult. Şi avionul avea GPS, dar cum aparatul de zbor se izbise de pământ, nu s-au mai putut citi datele“, explică salvamontistul clujean.
Un coleg de-al său dintr-un judeţ vecin, Mircea Petrescu (foto sus, sursa: arhiva personală Mircea Petrescu), de la Salvamont Salvaspeo Bihor, care a pus şi el umărul la recuperarea victimelor, a povestit că, în timp ce urca muntele, a fost informat că sătenii găsiseră deja epava.
„Când am ajuns acolo, la 200 – 300 de metri de avion, au apărut patru localnici, care transportau într-o pătură o fată aflată în stop cardiac.
De altfel, aceştia au fost şi singurii care au reuşit să urce cu maşinile pe munte, pentru că echipele oficiale de intervenţie nu erau dotate pentru asemenea situaţii.
Marius Pop a declarat, pentru „Adevărul”, că datele primite de la serviciul de urgenţă 112 au fost greşite, astfel că au pierdut timpul, verificând coordonate false:
„Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-a găsit un localnic! Am luat legătura telefonică cu el şi ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS ca să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor”.
Ulterior, cei şase au ajutat, cu maşinile lor, la coborârea victimelor din vârful muntelui către poale, până la ambulanţe.
Filmul tragediei aviatice din 20 ianuarie
17.22 ISU Cluj anunţă că avionul s-a prăbuşit în zona satelor Poiana Horii şi Ursoaica. Echipajele de salvare din Cluj nu ajunseseră încă la faţa locului.
17.45 Apar primele informaţii despre starea victimelor. Medicul Carmen Pantiş, coordonatorul Programului de Transplant din Oradea, anunţa că doctorul Radu Zamfir este în stare bună, medicul Sorin Ianceu are mai multe contuzii, iar doctorul Calu acuză probleme de respiraţie.
18.05 Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD Mureş, declara că elicopterul SMURD trimis în zonă a fost întors din drum, din cauza ceţei, astfel că misiunea de salvare urma să se facă doar pe cale terestră.
18.10 Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, anunţa că victimele ar fi fost găsite de către salvamontiştii din localitatea Beliş. Informaţia nu s-a confirmat.
18.45 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba a deschis dosar în cazul incidentului aviatic, fără a se preciza în competenţa căror procurori va ajunge cazul: din Alba sau din Cluj.
20.15 Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş, şi Alba sunt implicaţi în acţiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic
21.22 Reprezentanţii Salvamont Alba şi cei ai ISU Alba au confirmat că cele şapte victime au fost găsite în urmă cu câteva minute. Toţi sunt în viaţă. Echipele Salvamont îi transportă la ambulanţe. Surse medicale au precizat că răniţii au fost găsiţi de un pădurar care cunoaşte zona şi care a transmis coordonatele echipelor de salvatori.
22.46 Este anunţată moartea pilotului Adrian Iovan.
23.09 Studenta Aurelia Ion (23 de ani), aflată în avion, a decedat în urma unui stop cardiac, la scurt timp după decesul pilotului Adrian Iovan.
23.30 Prima ambulanţă din Horea a plecat spre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
4.00 Oficialii Spitalului din Cluj au anunţat că toate victimele au fost aduse la unitatea medicală.
Sursa: Ziarul Adevarul
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: