MEDICAL

Predicţii înfricoşătoare ale oamenilor de ştiinţă: “Va fi un decembrie ucigaş”

Numărul deceselor provocate de coronavirus în România în 2020 ar putea depăși pragul de 17.000 de persoane și asta doar cu condiția să nu fie luate și alte măsuri de relaxare, se arată în estimarea pentru finalul acestui an realizată Institutul de Măsurători de Sănătate și Evaluare (IHME) al Universității din Washington.

Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) realizează de mai multe luni previziuni privind evoluția pandemiei în funcție de trei scenarii posibile.

Primul scenariu este cel pesimist, în care rata de utilizare a măștii de protecție rămâne aceeași, iar guvernele lumii vor continua să adopte măsuri de relaxare, caz în care COVID-19 va face 4.000.000 de victime până la 31 decembrie 2020.

Scenariul „optimist” înseamnă că numărul morților va fi de numai 2.000.000 la nivel mondial dacă utilizarea măștii devine aproape universală (peste 90% din populația lumii să o poarte în public), iar guvernele introduc măsuri de distanțare socială când rata deceselor zilnice depășește 8 la un milion de oameni.

Scenariul „cel mai probabil” presupune că nivelul utilizării măștii rămâne constant, iar măsurile de prevenire a infectării vor fi menținute la nivelul actual, caz în care numărul deceselor va fi de 2.800.000 la nivel mondial.

Presiunea maximă asupra spitalelor va fi atinsă pe 20 noiembrie
În ce privește previziunile pentru România până la finele acestui an, în scenariul „cel mai probabil”, România va înregistra 17.251 de morți la 1 ianuarie 2021, cu un ritm de 75 de decese pe zi. Asta cu condiția să se mențină procentul din populație care folosește măștile în spațiul public, de circa 60% în țara noastră.

Presiunea maximă asupra spitalelor va fi atinsă pe 20 noiembrie când vor fi 2.970 de pacienți care au nevoie de terapie intensivă și numai 1.744 de paturi disponibile la ATI. Estimarea este făcut pornind de la supoziția că până atunci capacitatea spitalelor nu va fi extinsă față de momentul actual.

Ca pentru fiecare stat, și în cazul nostru există un scenariu ”pesimist” în care autoritățile vor adopta măsuri noi de relaxare, indiferent de evoluția stării epidemiologice, din cauza presiunilor de ordin economic și social.

IHME estimează că, în acest caz, vârful pandemiei în România ar urma să fie atins pe 16 decembrie, cu aproape 168.000 de cazuri active de coronavirus. În condițiile în care, potrivit Institutului, intervalul mediu între infectare și deces este de circa 17-21 de zile, numărul maxim de decese într-o singură zi ar putea fi atins în luna ianuarie, existând varianta ca pe 31 decembrie să avem nu mai puțin de 1.090 de decese pe zi.

În acest caz, România va fi la finele anului una dintre țările cele mai lovite de epidemie, pe locul 6 la rata deceselor, cu 216 morți la 100.000 de locuitori. Va fi depășită doar de Olanda – 549, Spania – 393, Insulele Virgine americane – 364, Japonia – 225 și Suedia -223 la 100.000 de locuitori.

De altfel, IHME avertizează că luna decembrie va fi una grea pentru toată emisfera nordică a planetei deoarece cazurile de infectare cu COVID-19 vor crește pe fondul răcirii vremii.

”Un decembrie ucigaș”
”Suntem în fața perspectivei unui decembrie ucigaș, în special în Europa, Asia Centrală și Statele Unite. Însă știința este clară și probele irefutabile: portul măștii, distanțarea socială și limitarea adunărilor publice sunt vitale în prevenția transmiterii virusului (…) Oamenii din emisfera nordică trebuie să fie în mod special vigilenți pe măsură ce se apropie iarna, deoarce coronavirusul, ca și pneumonia, va fi prevalentă în zonele cu climă rece”, a declarat Christopher Murray, directorul Institutului.

Acesta a precizat că numărul morților înregistrat până acum la nivel global este mai mare decât capacitatea însumată a celor mai mari 50 de stadioane ale lumii.

Predicțiile IHME pe termen scurt – câteva zile – au avut până acum un nivel mare de acuratețe, iar cele pe termen mediu sau mai lung au variat ca exactitate în funcție de măsurile luate de fiecare țară și impactul acestora asupra răspândirii bolii.

Fanatik.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.