Primarii și-au tras salarii de lux în 2023
În 2023, aleșii locali, cu primarii în frunte, au fost beneficiarii principali ai măririlor salariale. O creștere de 5% la salariile acestora, implementată printr-o ordonanță de urgență, a reprezentat al treilea moment în care partidele PSD și PNL au acordat atenție deosebită aleșilor locali în perspectiva anului electoral 2024.
Guvernul a manifestat atenție față de aleșii locali – primari, viceprimari, președinți de Consilii Județene și vicepreședinți de CJ – prin intermediul unei ordonanțe numită „Ordonanța trenuleț”, care aducea această mărire de 5% la salariile lor, similară cu cea acordată și celorlalți angajați din sectorul public.
Deși inițial liderii Coaliției au negat această creștere, PSD și PNL, având un număr semnificativ de primari și aproape toate șefiile de CJ, nu au putut să ocolească membrii de partid care aduc voturi la urne, susțin surse din cadrul Puterii pentru „Adevărul”.
În cursul anului, Coaliția a emis două acte normative care au generat creșteri de salarii pentru aleșii locali. Prima măsură a fost adoptată prin ordonanță la începutul lui februarie, crescând salariile președinților și vicepreședinților de CJ, precum și ale primarilor și viceprimarilor care implementează proiecte finanțate din fonduri europene și PNRR cu până la 50%.
Mai târziu, la finele lui februarie, Curtea Constituțională a respins o sesizare a Opoziției privind o creștere salarială de aproximativ 10%, adoptată de Parlament în septembrie 2022. Prin urmare, pe 13 aprilie, președintele Iohannis a promulgat legea ce actualiza salariile aleșilor locali raportat la salariul minim de 2.300 de lei, nu la cel de 2.080.
Noile creșteri salariale, în cifre:
Primarul general al Capitalei (în prezent Nicușor Dan) se află în vârful grilei de salarizare, beneficiind de un salariu brut de 36.225 de lei, datorită implementării unor proiecte europene și PNRR. Urmează viceprimarii Capitalei, președinții de Consilii Județene, primarii sectoarelor și cei ai municipiilor reședință de județ, cu un salariu minim brut de cel puțin 21.735 de lei (majorat de la 20.700 de lei), ce poate ajunge la un maxim de 32.602 lei.
Vicepreședinții de CJ, viceprimarii sectoarelor și cei de la municipiile reședință de județ, vor avea o leafă minimă de 19.320 de lei (majorată de la 18.400 de lei) și un maxim de 28.980 de lei.
În cazul primarilor de comune cu mai puțin de 3.000 de locuitori, majorarea asigurată este de la 9.200 de lei brut la 9.660 de lei, iar în situația existenței unor proiecte cu finanțare europeană sau prin PNRR, salariul poate crește până la 14.490 de lei. Pentru viceprimarii de comune cu mai puțin de 3.000 de locuitori, salariile minime vor fi majorate de la 8.050 de lei/brut la 8.452 de lei, putând ajunge la 12.678 de lei.
Indemnizațiile pentru consilierii locali și județeni vor crește automat, aceștia primind 10% din salariul primarului sau președintelui de CJ, determinând astfel creșteri în lanț.
De asemenea, fiecare primărie sau Consiliu Județean are posibilitatea de a decide intern dacă dorește să majoreze și salariile angajaților, având în vedere că veniturile funcționarilor publici sau ale personalului din cabinetele demnitarilor se raportează la veniturile viceprimarilor sau vicepreședinților de CJ din instituții.
Cu toate acestea, singura măsură defavorabilă aleșilor locali a fost amânarea pentru al cincilea an consecutiv a aplicării pensiilor speciale la care ar trebui să aibă acces primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de CJ.
Mai mult, legea referitoare la măsurile fiscal-bugetare a eliminat necesitatea reducerii personalului pentru aleșii locali, iar limitele cheltuielilor pentru evenimente culturale în teritoriu au fost eliminate.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: