Proasta lu’ Ponta şi Chiţoiu, PAGUBĂ de 12 milioane de EURO
Contractul pentru sistemul informatic care gestionează jocurile Loteriei Române ar fi fost prelungit ilegal, timp de un an, prin ordine de ministru. Deşi ar fi trebuit organizată o licitaţie pentru alegerea furnizorului unui astfel de sistem, miniştrii Finanţelor Daniel Chiţoiu şi Ioana Petrescu au preferat calea mai scurtă, a negocierii directe. Şi au prelungit astfel o afacere care, în ultimii 22 de ani, a produs opagubă estimată la câteva sute de milioane de euro. E o sumă care reiese din mai multe controale interministeriale, inclusiv unul al Corpului de Control al Guvernului.
Începutul afacerii
Povestea afacerii începe în 2012, cu un an înainte de expirarea contractului cu Intralot, grecii care deţineau deja monopolul asupra informatizării jocurilor loteriei. Un contract controversat, vechi de 22 de ani. Şeful de acum doi ani al Loteriei, Dan Ghiţă, l-a avertizat pe ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, că expiră contractul cu grecii şi a recomandat găsirea unui alt furnizor. Avea şi argumente: descoperise câţi bani pierduse Loteria în ultimele două decenii şi câţi bani câştigase Intralot mulţumită unui contract care i-a făcut, practic, să ia de peste zece ori mai mult decât făcea afacerea.
„Noi am iniţiat procedura cu un an înainte. Un an de zile am tot adus în şedintele Consiliului de Administraţie şi AGA acest subiect şi am fost refuzaţi de fiecare dată, spunându-ni-se că nu este nicio grabă şi că nu este problema noastră, că o să se discute la niveluri mai înalte ca să se vadă dacă o să se prelungească sau nu contractul cu grecii”, spune Sorin Constantinescu, fost consilier al preşedintelui Loteriei, doctor în jocuri de noroc.
Mai mult, directorul de atunci al Loteriei găsise chiar un nou model de afaceri care, pe hârtie cel puţin, arăta extrem de profitabil pentru companie. Presupunea inclusiv implementarea unor noi jocuri, inclusiv online. În condiţiile păstrării contractului cu Intralot, acest lucru era imposibil din cauza clauzelor extrem de dure impuse de greci încă din 1992.
„A refuzat şi un plan de afaceri întocmit de echipa noastră, în care Loteria câştiga 200 de milioane de euro pe an, fără niciun fel de investiţie din partea statului român. (…) În continuare, Loteria este pe pierdere sau are un câştig foarte mic”, adugă Sorin Constantinescu.
Omul cu planul de salvare, demis
Propunerile au fost, însă, ignorate, iar în martie 2013, Daniel Chiţoiu îl demite pe Dan Ghiţă de la conducerea Loteriei. În locul lui e numit, pe baza unui algoritm politic, Adrian Mişu Manolache, despre care presa afirmă că este un apropiat al deputatuluiSebastian Ghiţă.
Pe 11 decembrie 2013, cu 20 de zile înainte de expirarea contractului, conducerea Loteriei informează Ministerul Finanţelor, că, pentru găsirea celei mai bune oferte de gestionare a sistemului informatic şi al serverelor loteriei, a trimis scrisori de informare mai multor firme cunoscute din domeniu. Loteria primise patru răspunsuri: de la Intralot, de laGtech, Scientific Games şi de la Inteltek. Primele două aveau oferte, celelalte două s-au declarat neinteresate.
Grecii au cerut puțin și au primit de trei ori mai mult
Oferta Intralot propunea administrarea sistemului pentru un procent de 4,99% din încasările nete, adica banii rămaşi din încasări după plata premiilor. Concernul internaţional Gtech, lider mondial în administrarea jocurilor loteristice, voia 12,35% din încasările nete.
„Grecii, văzând că expiră contractul, au făcut o ofertă foarte bună loteriei, cu ceva 4,99% din GGR, şi Ministerul de Finanţe a zis „Nu dom’le, de ce cereţi aşa de puţin? Noi vă dăm de trei ori mai mult”. Şi Ministerul de Finanţe a semnat un act adiţional, care este de 12 luni în vigoare. (…) Este un furt din bugetul ţării”, acuză Sorin Constantinescu, fost consilier al preşedintelui Loteriei.
Noul şef al Loteriei, Adrian Mişu Manolache, i-a propus lui Daniel Chiţoiu păstrarea parteneriatului cu Intralot pentru softul şi echipamentul de administrare a jocurilor loteristice. Dar Loteria nu încheie un nou contract, care să plece de la oferta de 4.99% cu care au venit grecii, de teamă să nu piardă afacerea şi care, teoretic, i-a scos din compeţie pe liderii de la GTech.
În schimb, prelungeşte, prin act adiţional, vechiul contract cu aceleaşi condiţii păguboase. Procentul de 4,99% se triplează brusc şi inexplicabil. Toate în baza unor ordine semnate de doi miniştri de Finanţe: Daniel Chiţoiu şi Ioana Petrescu. Aşadar, procentul pe care îl plăteşte de atunci statul român este cu aproape 3% mai mare decât cel propus de contracandidaţii firmei Intralot. Şi descalificaţi pentru asta! Din acest moment, Loteria negociază doar cu Intralot.
Ordinele de ministru ale Ioanei Petrescu
În martie 2014, premierul Victor Ponta o numeşte la Ministerul Finanţelor Publice pe Ioana Petrescu. După doar două săptămâni, apare ordinul de ministru nr.477 prin care conducerea Loteriei este împuternicită să prelungească pe încă trei luni contractul cu Intralot, în aceleași condiţii.
Pe 25 iunie 2014, tot prin ordin de ministru, Ioana Petrescu deleagă conducerii Loteriei obligaţia nu doar de a prelungi pe încă trei luni contractul cu grecii de la Intralot, ci să înceapă negocierile pentru a încheia un nou contract. Firma care depusese cea mai bună ofertă era aceeaşi – Intralot. Condiţiile ofertei făcute de Intralot nu sunt deocamdată cunoscute.
„Grecii au făcut o ofertă pe echipamentele pe care le-au adus în 92, acum 22 de ani, la mâna a doua. Deci, sunt nişte echipamente depăşite şi uzate moral. Serverul instalat în Loterie de greci e un server HP din 2007. (…) Într-o sâmbătă, când e cea mai bună zi de vânzare a biletelor, acel server s-a stricat. În continuare, astăzi când povestim noi aici, e acelaşi server la Loterie, grecii nu au adus nicio îmbunătăţire. Şi încearcă să semneze un nou contract pe echipamente care s-au amortizat de acum 15 – 18 ani”, afirmă Sorin Constantinescu, fost consilier al preşedintelui Loteriei, doctor în jocuri de noroc.
DNA intră pe fir
Pe 30 septembrie 2014, tot ministrul Ioana Petrescu semnează ordinul nr.1.335 prin care prelungeşte pentru a patra oară contractul cu Intralot. Alte trei luni. Cere iarăşi conducerii Loteriei finalizarea unui contract cu Intralot. Cinci zile mai târziu, Direcţia Naţională Anticorupţie admite oficial că anchetează noile înţelegeri ale Loteriei Române. Prelungirea contractului prin mai multe acte adiţionale nu ar fi legală – iar ministrul Finanţelor şi-ar fi încălcat atribuţiile când a făcut acest lucru.
„Nu poţi să închei un act adiţional printr-un ordin de ministru, pentru faptul că nu putea să-l prelungească. Contractul era în aşa fel făcut că în momentul în care a expirat, în decembrie 2013, echipamentele care erau ale grecilor intrau în posesia Loteriei. Deci, nu mai poţi să faci un act adiţional cu un fost partener care nu mai are nimic”, explică Sorin Constantinescu.
Şeful Consiliului Concurenţei susţine că actuala conducere a Loteriei trebuia să organizeze licitaţie publică.
„Dorinţa de a asigura buna gestionare a banului public, de a asigura eficienţa în economie implică faptul că facem licitaţii. (…) Ăsta e comportamentul normal pentru o firmă de stat sau pentru o instituţie publică”, declară Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
„Fără cei doi miniştri de Finanţe nu putea să se mişte nimic”
„Şi atunci ei, ca să facă o şmecherie tipic românească, pentru a mai sifona nişte bani, au zis că fac contract de mentenanţă pe o sumă de trei ori mai mare decât au cerut grecii. Şi au mai făcut încă 12 luni un contract de mentenanţă, pe o sumă uriaşă care reprezintă mai mult decât câştigă Loteria. Fără cei doi miniştri de Finanţe nu putea să se mişte nimic. Nu putea să se semneze niciun act adiţional. CA-ul şi AGA, fără împuternicirea ministrului, nu au voie să ia nicio decizie. Deci, totul pleacă de la Finanţe, şi nu de la Loterie”, acuză fostul consilier al preşedintelui Loteriei.
Despre modul în care au fost încheiate aceste acte adiţionale, Digi24 a cerut puncte de vedere atât premierului Victor Ponta, cât şi ministrului de Finanţe Ioana Petrescu.
În 2004, pe vremea când conducea Corpul de Control al premierului Adrian Năstase, Victor Ponta a semnat el însuşi un raport care arată neregulile contractului dintre Loterie şi Intralot. Contract prelungit acum, când este prim-ministru.
Victor Ponta, premierul Guvernului României: Necunoscând eu direct acest lucru…
George Lăcătuș, reporter Digi24: Dumneavoastră chiar aţi fost în control acolo, când eraţi şeful Corpului de Control.
Victor Ponta: Vă referiţi în 2000 – 2004?
Reporter Digi24: 2004, da.
Victor Ponta: Glumiţi.
Despre ordinele semnate de ministrul Ioana Petrescu, prin care a fost prelungit contractul Loteriei cu Intralot, premierul consideră că nu este treaba Guvernului, ci exclusiv a Ministerului de Finante.
Victor Ponta: Vă rog să adresaţi această întrebare Ministerului de Finanţe.
Reporter Digi24: Am adresat-o şi refuză să ne răspundă
Victor Ponta: Sunt convins că vor respecta legea şi vă vor răspunde.
Reporter Digi24: (…) A expirat termenul legal.
Victor Ponta: O să verific acest lucru. Sunt convins că toată lumea respectă legea.
Fostul Ministrul al Finanţelor refuză să ofere explicaţii.
Reporter Digi24: De ce aţi dat ordine de ministru prin care aţi prelungit contractul Loteriei cu Intralot?
Ioana Petrescu: Nu fac o declaraţie acum. Mulţumesc.
Reporter Digi24: V-am făcut şi o solicitare scrisă. De ce refuzaţi să ne răspundeţi?
Ioana Petrescu: Am spus. Nicio declaraţie. Mulţumesc foarte mult.
Reporter Digi24: E normal să nu ne răspundeţi, d-na ministru?
Ioana Petrescu: La revedere.
Fostul consilier al preşedintelui Loteriei are o posibilă explicaţie pentru modul suspect de prelungire al contractului cu grecii.
„Ştiţi, ca în povestea cu Troia, grecii fac daruri în continuare şi fac daruri de 20 de ani. Şi, probabil, nouă ne place să primim daruri. Atâta timp cât politicul intervine în afacerile statului, treaba iese prost. Ori e prost manageriată, ori se sifonează nişte bani. Atâta timp cât Loteria nu va fi independentă sau nu va fi privatizată sau nu va avea management privat vor fi nişte băieţi deştepţi care vor profita de acest lucru”, spune Sorin Constantinescu.
20 de ani de daruri de la greci
Contractul dintre Loteria Română și Intralot a fost încheiat pe 26 iunie 1992. Grecii aveau de implementat un sistem informatizat care să gestioneze jocurile loteristice. Preţul pe care partea română îl avea de plătit nu a fost unul fix. Loteria a plătit un avans de 1,5 milioane de dolari, după care a virat grecilor un procent lunar de 8,5% din încasările brute, aferente perioadei 1994 – 1998, şi 8% pentru perioada 1999 – 2003.
În raportul întocmit de premierul Victor Ponta în 2004, se estima la peste 46 de milioane de dolari suma totală plătită de Loterie grecilor de la Intralot, în primii opt ani. Pe 23 martie 2000, contractul cu grecii a fost prelungit până la 31 decembrie 2013, iar procentul din încasări stabilit pentru greci a crescut la 10,5%.
„Loteria a plătit de ordinul sutelor de milioane din 1992 până acum, iar sistemul dacă l-ar cumpăra astăzi, nou-nouţ, ar costa 12 milioane”, spune Sorin Constantinescu, fost consilier al preşedintelui Loteriei.
Contractul cu grecii de la Intralot a fost negociat şi semnat de fostul preşedinte al Loteriei Nicolae Cristea, care a fost condamnat anul trecut la patru ani de închisoare, pentru complicitate la evaziune fiscală, în afacerea cu spaţii comerciale derulată cu omul de afaceri George Copos.
„Un contract păgubos pentru statul român. De acolo se puteau obţine venituri foarte mari.Din păcate, cât am fost ministru de Finanţe, nu am reuşit să reziliez acest contract.(…) Am înţeles că şi alţi miniştri de Finanţe au analizat posibilitatea rezilierii şi nu s-a reuşit, pentru că era încheiat beton”, declară Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor.
„Nu puteai să reziliezi acele contracte, pentru că prejudiciul, penalităţile pe care Loteria Română, Statul Român ar fi trebuit să le plătească (…) erau atât de mari, încât am fi băgat Loteria în faliment”, afirmă Liliana Mincă, fost director al Loteriei Naţionale.
Loteria Română își va administra sistemul
Ultima prelungire de contract cu Intralot a expirat pe 31 decembrie 2014. Fosta ministră de Finanţe care l-a semnat, Ioana Maria Petrescu, a fost remaniată din Guvern, la jumătatea lunii trecute. Noul ministru al Finanţelor, Darius Bogdan Vâlcov, a decis pe 29 decembrie 2014 că nu va mai prelungi contractul cu Intralot. El a precizat că Loteria Română va administra singură sistemul loto cu propriii specialişti.
Potrivit unor documente postate pe site-ul companiei, Loteria Română a plătit în ultimul an firmei Intralot peste 12 milioane de dolari pentru administrarea sistemului loto, lucru care acum îl face singură, cu bani mult mai puţini.
Actualul manager al companiei, Adrian Mişu Manolache, a venit la conducerea Loteriei în martie 2013 şi a avut la dispoziţie 10 luni pentru a găsi o soluţie pentru administrarea sistemului loto, dar a preferat să prelungească trimestrial contractul păgubos cu compania grecească.
Preluarea administrării sistemului loto de la Intralot a determinat conducerea Loteriei Române să nu organizeze primele două trageri la Loto 6/49 din acest an. Specialiştii susţin că Loteria a mai pierdut astfel încă un milion şi jumătate de euro.
Anchetă realizată de George Lăcătuş pentru Digi24.ro.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: