Putin, avertisment pentru Macron: Există riscul unei „catastrofe la scară largă” la Zaporojie
Președintele rus Vladimir Putin ar fi avut o altă discuție la telefon cu Emmanuel Macron, președintele Franței.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică despre situaţia din Ucraina, au anunţat Kremlinul şi Palatul Elysee, potrivit agenţiilor Reuters, AFP şi EFE.
Conform versiunii prezentate de preşedinţia rusă asupra desfăşurării acestei discuţii, preşedintele Putin a spus că bombardarea sistematică a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse – atacuri pentru care a acuzat din nou Kievul, care la rândul său acuză Moscova -, creează riscul unei catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii.
Cei doi preşedinţi au dezbătut diverse aspecte ale situaţiei legate de Ucraina şi au convenit asupra necesităţii ca o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la acea centrală, mai menţionează Kremlinul, precizând că discuţia telefonică s-a desfăşurat la iniţiativa lui Emmanuel Macron.
Putin şi Macron au subliniat importanţa trimiterii urgente a unei misiuni a AIEA la centrala nucleară, care să permită evaluarea situaţiei la locul faptelor, precizează preşedinţia de la Moscova.
Tot conform preşedinţiei ruse, Putin i s-a plâns lui Macron despre menţinerea obstacolelor în calea exportului de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti pe piaţa internaţională, în pofida acordului semnat la Istanbul ce a permis deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, înţelegere care de asemenea prevede reluarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.
Aceste exporturi ruseşti sunt afectate de suspendarea schimburilor bancare şi financiare ca urmare sancţiunilor occidentale instituite împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.
Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a reconfirmat în timpul convorbirii invitaţia transmisă ONU şi Crucii Roşii internaţionale de a vizita închisoarea de la Olenivka, situată în teritoriul controlat de trupele ruse în estul Ucrainei şi unde peste 50 de prizonieri de război ucraineni au murit în urma unui atac cu rachete pentru care de asemenea Moscova şi Kievul se acuză reciproc.
Un comunicat emis de Palatul Eysee despre discuţia telefonică Putin-Macron menţionează totodată că preşedintele rus i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorarea sa cu privire la siguranţa centralei de la Zaporojie şi s-a declarat de acord cu trimiterea unei misiuni de experţi ai AIEA la faţa locului.
La rândul său, Macron a transmis încă o dată preocuparea sa faţă de riscurile pe care situaţia de la centrala de la Zaporojie le implică pentru siguranţa şi securitatea nucleară, subliniază Palatul Elysee.
Prin urmare, cei doi preşedinţi au convenit să continue discuţiile în zilele următoare, după discuţii între echipele tehnice şi înaintea desfăşurării misiunii, mai menţionează comunicatul preşedinţiei franceze.
Conform versiunii Palatului Elysee despre discuţia dintre Putin şi Macron, preşedintele rus a acceptat ca atât AIEA, cât şi Ucraina să-şi dea acordul cu privire la condiţiile unei misiuni a agenţiei la Zaporojie înainte de desfăşurarea sa.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condiţionat joi acordul Kievului pentru o misiunea a AIEA la centrala de la Zaporojie de retragerea trupelor ruse din această centrală şi de crearea unei zone demilitarizate în jurul ei, condiţii respinse de Rusia.
Operatorul ucrainean al centralei a transmis vineri că suspectează o intenţie a Moscovei de a deconecta centrala de la reţeaua energetică ucraineană, operaţiune care ar fi în sine un risc de securitate.
Imagini din interiorul centralei nucleare de la Zaporojie. Rușii și-au instalat echipamentele militare acolo
A apărut un nou videoclip online care arată vehicule militare rusești în interiorul unei hale de turbine conectate la un reactor nuclear de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, unde bombardamentele intensificate au alimentat temerile legate de un dezastru nuclear.
CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea videoclipului, care a început să circule pe rețelele de socializare joi. Nu este clar când a fost făcut videoclipul.
Filmarea arată una dintre cele șase camere de turbine situate pe partea de vest a centralei nucleare, situată în orașul de sud-est Enerhodar. Fiecare hală de turbine este conectată și construită într-o clădire mare care găzduiește un reactor nuclear.
Vehiculele, care par a fi camioane militare rusești standard, se află în partea de vest a clădirii, la parter, la puțin peste 130 de metri de reactor.
Cel puțin cinci vehicule, dintre care unul marcat cu simbolul pro-război „Z”, sunt văzute în videoclip, cu cel puțin două structuri asemănătoare unor corturi în apropiere. Din videoclip nu este clar dacă niște paleți și structurile asemănătoare unor corturi fac parte din armata rusă sau sunt legate de operațiunile centralei electrice.
Sursa: dcnews.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: