RegÄsirea demnitÄÅ£ii pierdute
Manipularea â în diversele ei forme de manifestare â este, în fapt, o formÄ a rÄzboiului psihologic. Cand Sun Tzu a scris âArta rÄzboiuluiâ, cu siguranÅ£Ä cÄ nu s-a gândit la ce forme elaborate va cunoaÈte acesta în decursul evoluÅ£iei umanitÄÅ£ii. De fapt, problema pe care ar trebui sÄ ne-o punem cu toÅ£ii este dacÄ noi, ca popor, evoluÄm cu adevÄrat sau ne autodistrugem puÅ£in cu fiecare zi? InsidioasÄ, împletind elemente de adevÄr cu altele ce Å£in de domeniul ficÅ£iunii, manipularea prin cuvânt Èi imagine are o putere de persuasiune extraordinarÄ, determinând publicul-Å£intÄ â ce joacÄ rol de receptor â sÄ gândeascÄ Èi sÄ acÅ£ioneze în sensul dorit de emiÅ£Ätor.
Este vorba de o manipulare în masÄ, acÅ£iune desfÄÈuratÄ concomitent cu distrugerea unor valori morale, sociale, familiale Èi religioase. Din punctul de vedere al emiÅ£Ätorului, succesul acÅ£iunii nu Å£ine numai de modul cum este pregatitÄ manipularea, de durata Èi modalitÄÅ£ile de acÅ£iune, ci Å£ine mai ales de calitatea publicului receptor, de gradul lui de instruire, public cÄruia i se induc treptat sentimente, convingeri Èi idei care nu-i aparÅ£in Èi pe care probabil cÄ nu le-ar fi avut niciodatÄ, dacÄ n-ar fi fost supus unei permanente Èi insistente acÅ£iuni de manipulare Èi de âspÄlareâ constantÄ a creierului.
Astfel, cuvântul ca formÄ de expresie a tot ce este mai nobil în forma de manifestare a simÅ£irii Èi inteligenÅ£ei umane, este pervertit Èi capÄtÄ din ce în ce mai mult valenÅ£e distructive, de influenÅ£are sau chiar de destructurare a convingerilor proprii. Cu cât publicul-Å£intÄ este mai puÅ£in instruit Èi educat, manipularea prin cuvânt este mai facilÄ, iar obiectivul urmÄrit este mai uÈor de atins. La fel Èi în cazul imaginilor manipulatorii care se adreseazÄ subconÈtientului. Èi asta, pentru cÄ nu existÄ manipulare fÄrÄ manipulatori Èi nici manipulare de dragul manipulÄrii. Ãntotdeauna existÄ scopuri, iar cei care le urmÄresc stau de cele mai multe ori în umbrÄ Èi acÅ£ioneazÄ prin interpuÈi, persoane inteligente, dar lipsite de caracter Èi moralitate. DacÄ, în timpul loviturii de stat din decembrie 1989, manipularea prin cuvânt â ca formÄ de manifestare a rÄzboiului psihologic – a fost evidentÄ chiar Èi pentru cei mai puÅ£in iniÅ£iaÅ£i în regulile de purtare a rÄzboiului psihologic, acum, aceastÄ manipulare a devenit mult mai elaboratÄ.
De 23 de ani încoace, poporul român este supus continuu, atât din afarÄ, cât Èi dinÄuntru, unui adevÄrat atac informaÅ£ional â vezi cazul telegramelor WikiLeaks – fiind de cele mai multe ori incapabil sÄ deceleze adevÄrul de ficÅ£iune Èi complÄcandu-se, drept urmare, în condamnabile, dar explicabile, letargie, derutÄ Èi lipsÄ de atitudine civicÄ. Personal consider cÄ, de 23 de ani, trÄim o manipulare la nivel naÅ£ional Èi trebuie sÄ recunosc, cu amÄrÄciune, una de mare succes. Prin idei Èi discursuri repetate obsedant, ni s-a indus, treptat, sentimentul neputinÅ£ei, al inferioritÄÅ£ii noastre în raport cu alÅ£ii, al incapacitÄÅ£ii de a ne organiza Èi conduce singuri.
Ideologiile, motorul oricÄrei evoluÅ£ii sociale, au fost confiscate Èi compromise de o clasÄ politicÄ incapabilÄ sÄ se raporteze la un ideal uman Èi naÅ£ional. AÈa a fost posibil un jaf la scarÄ naÅ£ionalÄ, de care â ce bizarerie! â toatÄ lumea este conÈtientÄ, dar nimeni, pânÄ acum, nu se face vinovat. Nimic din ceea ce era performant Èi viabil în timp nu a fost preluat, dupÄ prÄbuÈirea regimului comunist. Repetându-ni-se, obsedant, cÄ industria româneascÄ este âun morman de fiare vechiâ, am ajuns sÄ Èi credem acest lucru, Èi sÄ fim astfel complici tÄcuÅ£i Èi imorali la distrugerea ei.
Azi nu mai avem industrie autohtonÄ Èi nici perspective cÄ vom mai avea în curând. Ãn acest fel, treptat, a dispÄrut o clasÄ socialÄ â proletariatul –, cu idealurile ei cu tot. Dar, ceea ce este mai tragic, a dispÄrut, în acest fel, Èi bruma de solidaritate socialÄ care mai exista în societatea româneascÄ. Agricultura, domeniu în care dupÄ 1990 au lipsit cu desÄvârÈire politicile coerente, trÄieÈte în prezent o dramÄ greu de imaginat, deÈi ar fi putut fi domeniul care ne-ar fi asigurat independenÅ£a alimentarÄ, plus exporturi la produse cu mare cÄutare pe piaÅ£a mondialÄ. Sub imperativul necesitÄÅ£ii reformelor imediate, dar în fapt urmare a unor interese oculte, atât din exterior, cât Èi din interior, am privatizat, la grÄmÄdÄ Èi pe bani de nimic, întreprinderile Èi puÅ£inele bÄnci româneÈti, am destructurat armata, sÄnÄtatea, educaÅ£ia Èi cercetarea. Am rÄsturnat valori morale unanim Èi universal recunoscute.
Locurile cele mai importante în ierarhia fireascÄ a oricÄrui stat civilizat care se respectÄ, Èi care ar trebui sÄ vegheze la viitorul naÅ£iunii sale, l-au luat revoltÄtor de mulÅ£i indivizi semidocÅ£i, inculÅ£i, mecheri, corupÅ£i Èi lipsiÅ£i de scrupule, dar care au un singur merit: sunt docili în faÅ£a celor care i-au pus în funcÅ£ii. Oligarhiei statului comunist, care avea mult mai multÄ decenÅ£Ä Èi bun-simÅ£ â stat care avea Èi mecanisme de control Èi autocontrol – i-a luat locul o altÄ oligarhie, arogantÄ, agramatÄ Èi servilÄ, dar foarte rapace Èi lipsitÄ de scrupule. Ãi vedem peste tot, în toate instituÅ£iile Èi structurile de putere de la nivel central sau local. Nu exceleazÄ prin nimic, ci doar prin obedienÅ£Ä Èi servilism. Sunt oamenii utili oricÄrui regim politic Èi nu au complexe morale sau de altÄ naturÄ atunci când, la patru ani, schimbÄ cu multÄ âgraÅ£ieâ tabÄra politicÄ.
NaÅ£ionalismul, cu tot ce avea el mai pur, mai frumos Èi mai sincer â manifestare fireascÄ a afirmÄrii identitÄÅ£ii unui popor -, a fost compromis de discursul oamenilor politici care l-au clamat în exces, fÄrÄ a-i pÄtrunde sensul Èi fÄrÄ a fi animaÅ£i sincer de el.
Ãn exterior, percepÅ£ia despre români Èi România este de-a dreptul catastrofalÄ. Èi asta, în ciuda faptului cÄ avem campanii de promovare a valorilor naÅ£ionale (branduri româneÈti), pe bani mulÅ£i, avem chiar Èi instituÅ£ii care trebuie sÄ facÄ acest lucru⦠Cine se face vinovat, oare, de aceastÄ stare de lucruri? Va ajunge sÄ rÄspundÄ cineva pentru tot ceea ce ni s-a întâmplat în ultimii 23 de ani? TrÄim vremuri de mare cumpÄnÄ Èi nu sunt semne cÄ, în urmÄtorii 20-30 de ani, s-ar putea naÈte o miÈcare de renaÈtere naÅ£ionalÄ Èi regenerare moralÄ, iar asta, în primul rând, pentru cÄ, la nivelul mentalului colectiv, existÄ serioase carenÅ£e de percepÅ£ie, comportament Èi atitudine asumatÄ.
Cu un popor care a ajuns â determinat fiind de alÅ£ii â sÄ trÄiascÄ Ã®n prezent, fÄrÄ sÄ se mai gândeascÄ la viitorul sÄu, Èi cu atât mai puÅ£in la trecut, care a ajuns sÄ consume fÄrÄ sÄ producÄ, la care sentimentul responsabilitÄÅ£ii pentru viitorul copiilor lui se manifestÄ tot mai puÅ£in, Èi care-Èi petrece timpul liber între telefonul mobil, Ètirile de la ora 17, talk-show-uri Èi telenovele siropoase, este greu sÄ schimbi ceva în mersul vremurilor pe care le trÄim sau care vor veni.
Ãn fapt â ce amarÄ concluzie! -, poate cÄ ne meritÄm soarta pe care alÅ£ii ne-au rezervat-o cu mult timp în urmÄ. Mancurtizarea romanilor ca popor este mai aproape ca niciodatÄ. Poate cÄ trebuie sÄ cÄdem foarte jos, spunea regretatul academician Florin Constantiniu, pentru a ne redeÈtepta Èi ridica din nou, la o anume staturÄ de demnitate moralÄ Èi naÅ£ionalÄ pe care cu siguranÅ£Ä cÄ o meritÄm. Nu putem însÄ rÄmâne indiferenÅ£i, pentru cÄ ISTORIA pe care o avem în urmÄ, ne obligÄ. Chiar Èi la sacrificiu, dacÄ va fi nevoie. Nu vom fi nici primii Èi, probabil, nici ultimii.
Autor: Nicolae Balint
Sursa: http://www.ziarulnatiunea.ro/
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: