România a fost condamnată de CEDO. News alert
România a fost pusă într-o situație fără precedent. Potrivit ultimelor informații, în cursul zilei de marți, țara noastră a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTI.
Condamnarea României de către CEDO vine ca urmare a unui incident care a avut loc la o proiecție de film în 2013, la Muzeul Țăranului Român. În același timp, pe lângă condamnare, statul român va fi nevoit să plătească și daune morale, dar și cheltuieli de judecată de aproape 60.000 de euro.
De menționat este faptul că, decizia CEDO a fost pronunțată în cauza ACCEPT și alții împotriva României, care are ca obiect „incidentele homofobe petrecute la Cinematograful din cadrul Muzeului Țăranului Român în 2013”.
Potrivit unui comunicat de presă ACCEPT, CEDO a decis că România a încălcat articolul 14 împreună cu articolele 8 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viață privată și demnitate umană și exercitarea libertății de întrunire pașnică. România are de plătit daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 59.514 euro, precizează sursa citată.
Amintim faptul că acțiunea a fost introdusă de asociația ACCEPT, dar și de alți cinci petenți la CEDO, în urma incidentelor de pe 20 februarie 2013.
Cum a ajuns România în fața CEDO
Mai exact, în acea seară, proiecția unui film cu tematică LGTBI „a fost violent întreruptă de grupuri extremiste prin ocuparea sălii de cinema din incinta MȚR, scandarea unor lozinci homofobe, utilizarea publică de însemne legionare și neonaziste și amenințări cu moartea la adresa publicului și a organizatorilor”, se arată în comunicatul ACCEPT, care precizează că incidentele de acest fel împotriva comunității LGBTI au mai avut loc.
În acest context, CEDO a ajuns la conlcuzia că autoritățile nu au evaluat deloc corect riscul suportat de petenții individuali și nu au răspuns într-un mod adecvat.
„Curtea concluzionează că autoritățile nu au evaluat corect riscul suportat de petenții individuali din partea intrușilor și nu au răspuns în mod adecvat pentru a proteja demnitatea solicitanților individuali împotriva atacurilor homofobe … [Curtea concluzionează] că autoritățile nu și-au îndeplinit obligația pozitivă de a investiga în mod eficient dacă abuzul verbal îndreptat către solicitanții individuali a constituit o infracțiune motivată de homofobie… Procedând astfel, autoritățile și-au arătat propriile prejudecăți față de membrii comunității LGBT”, precizează hotărârea CEDO, citată de ACCEPT.
În același timp CEDO a amintit și despre reacția din acea seară. Curtea susține că întreruperea evenimentului din 20 februarie 2013 a constituit fără îndoială o încălcare a dreptului Asociației ACCEPT și a comunității LGBTI la libertatea de întrunire pașnică, garantat de articolul 11 al Convenției.
ACCEPT reamintește faptul că în seara de 20 februarie 2013, spectatorii sosiți la o proiecție cinema la MȚR au fost „fotografiați sistematic, filmați și agresați verbal drept “spurcăciuni” și “animale”.
Scandări cu moartea și cu însemne religioase
Totodată, aproape 50 de protestatari au blocat proiecția filmului încă din primele minute, scandând “Moarte homosexualilor”, “Nu vă vrem aici”, “Nu sunteți români”, confundând libertatea de a-și exprima dezacordul cu un eveniment legal, cu incitarea la discriminare și la ură pe criteriul orientării sexuale.
ACCEPT mai precizează că pentru a-și explica și legitima actul de huliganism, aceștia au intonat imnul României și cântece ortodoxe, au folosit însemne religioase (icoane) și fasciste (salutul legionar). Unii dintre manifestanţi au intrat în sala de cinematograf cu beţe. Numărul semnificativ de manifestanţi, ameninţările cu moartea, prezenţa beţelor şi întunericul din sală au creat sentimente neputinţă şi de teamă pentru viaţa şi integritatea reclamanţilor şi a restului participanţilor invitaţi de Asociaţia ACCEPT”.
Deși Asociația a sunat la 112 pentru a liniști situația, forețele de ordine, precum poliția locală și jandarmeria nu au intrat în clădire ci au rămas afară fără a interveni în niciun fel, ci încurajându-i mai degrabă pe protestatari.
”Forțele de ordine nu au intervenit pentru a asigura derularea evenimentului în continuare, ci mai repede încurajându-i pe participanții la eveniment să plece cât mai curând, permițând celor 40 de extremiști să ocupe sala de proiecție și să amenințe persoanele LGBTI din sală”, mai precizează sursa citată.
În acest context, decizia CEDO obligă practic Românis să se poziționeze categoric în cazul incidentelor homofobe, acționând conform legislației în vigoare, indiferent de identitatea sau orientarea sexuală a persoanelor respective.
„România este astfel obligată să se poziționeze categoric împotriva incidentelor homofobe și să acționeze conform legislației în vigoare pentru a-și proteja toți cetățenii, indiferent de orientarea lor sexuală sau de identitatea lor de gen. Decizia de astăzi arată clar că încălcarea drepturilor fundamentale nu poate să treacă nesancționată și că autoritățile sunt obligate să le protejeze în astfel de situații”, se mai arată în comunicatul ACCEPT.
Reacția petenților
Mai multe persoane care au depus aplicația la CEDO au oferit o serie de declarații după decizia curții.
Claudia Stănescu, una dintre persoanele care a depus această aplicație la CEDO susține că întreaga lume trăiește într-un stat creștin-ortodox și liber și este important ca decizia CEDO să aibă un impact asupra României, în special asupra instituțiilor care nu au făcut absolut nimic în noaptea din februarie 2013.
În ceea ce privește amenda României, Claudia Stănescu susține că decizia CEDO este una bună pentru ca nimeni să nu mai trăiască cu panică și frică în societate.
Sursa: capital.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: