NOUTATI

ROMÂNIA poate hrăni 80 de milioane de guri, dar nu-i hrănește nici pe ROMÂNI!

mancare

Este DOVEDIT cu date că importăm aproape toată hrana! Fermierii români strigă disperați că nu au unde să-și vândă produsele. Cer ca produsul românesc să aibă propriul raft în marile magazine, să dispară taxa pe raft impusă de retaileri. În tot acest timp, românii mănâncă aproape exclusiv din import. Importăm mii de tone de carne, legume și fructe! De la măr până la carne congelată de vită!

România ar putea hrăni 80 de milioane de oameni, spune ambasadorul Norvegiei și afirmația a devenit virală. În ciuda pământului mănos și hrănitor, apreciat de străinii care ne calcă pragul, românii mănâncă scump și aproape exclusiv din import.

Explicațiile ar putea fi multe, agricultura neperformantă, pierderea legăturii dintre fermier și procesator, orientarea procesatorilor spre marfa mai ieftină din import, dificultatea cu care produsele fermierilor noștri ajung pe rafturile hypermarketurilor, în piețe, faptul că producătorii români nu sunt sprijiniți, etc.

Anul trecut, într-o singură lună, România a importat produse agroalimentare de aproape 600 de milioane de euro. Iată o parte din cantitățile de hrană importate anul trecut de țara noastră!

Carne importată:

20.000 de tone de carne congelată de vită la un preț de 2.700 euro/tonă
190 de milioane de kg de carne de porc, 1,61 euro/kg
124,5 milioane kg carne de pasăre, 1,23 euro/kg

Țările de unde aducem cel mai des carne sunt Germania, Ungaria Spania, Polonia şi Olanda. Ungaria și Polonia sunt cei mai înverșunați concurenți în ce privește carnea de pasăre.

Crescătorii români de bovine spun că au ajuns să dea kilogramul de carne mai ieftin decât cel de fasole, cu 4 – 5 lei. Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), spunea că e mai scumpă pielea vacii decât vaca întreagă. Prețul unei vaci e cât o pereche de pantofi, spunea cu furie fermierul-șef. Crescătorii români de porci sunt și mai nemulțumiți. Prețurile scăzute îi duc la faliment în timp ce piața este asaltată de importuri. De ce se întâmplă asta?

Procesatorii români spun că porcul românesc este mai scump, are şi multă grăsime şi ies mai bine dacă îl cumpără din alte state. Dar, pe piaţa liberă, în decembrie 2015, preţul a fost foarte scăzut. Cred că problema este că s-a pierdut legătura, colaborarea, dintre fermele româneşti şi procesatori, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, pentru Jurnalul Național.

La capitolul fructe și legume este aceeași situație. Importăm cu tonele!

90,7 milioane kg de mere, la un preţ mediu de 0,37 de euro/kg.
18,6 milioane kg de pere, la un preț mediu de 0,72 euro/kg.
3.122 de tone caise, la un preț mediu de 0,96 euro/kg
57 milioane de kilograme de roșii, la un preț mediu de 0,92 euro/kg.

(sursa: Institutul Național de Statistică)

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.