România se pregătește să fabrice arme de asalt și muniție pentru Ucraina
Muniția de la UM Plopeni va ajunge în Ucraina
Admonestat pentru contribuția modestă cu armament la războiul din Ucraina și impulsionat de miliardul de euro fluturat de Comisia Europeană, Guvernul României a decis, brusc, să investească masiv în industria de armament din țara noastră. Cei mai mulți bani se vor duce la Cugir, pentru o linie de fabricare a armei de asalt la care, până deunăzi, șefii din MApN strâmbau din nas, și la UM Plopeni, care se pare că va redeschide linia de fabricație a proiectilelor de 152 mm și 155 mm, necesare pentru Ucraina.
Pentru că nu poate să trimită Ucrainei armele cumpărate de la americani, și asta pentru că alea se plătesc în avans și se livrează peste cine știe câți ani, Guvernul a fost nevoit să se replieze și să se întoarcă spre propria industrie de apărare. Astfel, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, industria de apărare va primi o infuzie de capital de 800 milioane de lei, bani care vor fi folosiți pentru achiziția unor linii moderne de producere a armamentului. Zilele trecute, Comisia Europeană a decis să lanseze o licitație de peste 1 miliard de euro, cu scopul de a achiziționa echipamente militare, bineînțeles, pentru Ucraina. Vizita comisarului european pentru Piață Internă, Thierry Breton, la București, l-a determinat pe ministrul Economiei, Florin Spătaru, să anunțe oficial alocarea unei sume importante pentru investiții în producția internă de armament.
”Avem pregătite soluții atât pentru Fabrica de Pulberi, cât și pentru liniile de producție de la Plopeni și Dragomirești, deoarece există un interes ridicat în dublarea și creșterea acestor capacități pentru a asigura producția necesară țărilor NATO. Vom lucra împreună cu domnul comisar pentru a putea susține aceste investiții. Ministerul Economiei va face legătura între industria de apărare private și industria de apărare de stat, pentru a asigura atât componente/piese, dar și mentenanța acestor echipamente pentru creșterea capacității aviatice a sistemului de apărare națională”, a spus Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Agitație la Cugir și Plopeni
Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA), ne spune că programele de investiții industria de apărare din acest an sunt unele dintre cele mai mari din ultimii ani și vizează linii de fabricație și dotări.
”La UM Cugir, care a primit cea mai mare alocare de fonduri, vorbim de achiziția unei linii moderne de fabricație pentru arme. În momentul de față Cugir are contractul cu SUA cu AKM-ul adaptat pentru civili, dar a realizat și arma de asalt 5,56 NATO, care se pare că, după corecțiile realizate și intrarea în probă, va fi prezentată Ministerului Apărării Naționale. Arma de asalt 5,56 NATO face parte dintr-un program de interes național, lansat în 2011 și destinat Armatei Române. La Plopeni se produce acum muniție de calibre 100 mm și 120 mm, dar pentru viitorul foarte, foarte apropiat, UM Plopeni trebuie să se orienteze foarte rapid pe producția de 152 mm și 155 mm. Războiul din Ucraina a demonstrat că este muniția cea mai solicitată în cazul unui război și toată Europa a suferit. Plopeniul ar putea reveni pe producția acestor proiectile, împreună cu UM Dragomirești, care are una dintre cele mai moderne stații de încărcare a pulberilor și explozibililor în muniție”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele ASIAA.
Industria de apărare, vizată de comisarul european
Comisarul european pentru Piață Internă, Thierry Breton, a precizat că vizita sa în România a fost dedicată, în principal, industriei de apărare și că toate statele membre UE sprijină Ucraina. ”Comisia Europeană împreună cu miniștrii apărării din țările membre UE au decis să lanseze o licitație de peste 1 miliard de euro, cu scopul de a achiziționa echipamente militare. Am identificat peste 15 companii în Europa, din 11 țări, care ar putea să asigure aceste echipamente și, bineînțeles, România este una dintre țări. Am vizitat, la invitația Ministrului Economiei Uzina Mecanică Plopeni şi Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, unde am rămas impresionat de profesionalismul și dedicarea angajaților și de echipamentele acestora, ceea ce m-a făcut încrezător în capacitatea României de a fi parte din securitatea europeană”, a afirmat comisarul Thierry Breton.
Claudia Marcu
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal:
vom fi noi capabili sa furnizam ucrainei,munitia necesara in conditiile in care americanii nu pot ?