Rusia a deschis focul asupra a 3 nave ucrainene în Marea Neagră. Președintele Ucrainei a convocat Cabinetul de Război
Rusia a deschis focul asupra a 3 nave ucrainene în Marea Neagră, incident care riscă să escaladeze tensiunile între cele două țări. 3 marinari au fost răniți și navele sechestrate. Consiliul de Apărare şi Securitate a fost convocat în Ucraina, țară care a cerut și o ședință de urgență a Consiliului de Securitate ONU.
Incidentul s-a produs în Marea Neagră, la intrarea în Strâmtoarea Kerci, către Marea Azov.
Ucrainenii spun că trei nave care plecaseră din Odessa cu destinația Mariupol, port la Marea Azov, au fost ținta tirurilor rusești.
Rușii au blocat trecerea pe sub podul care traversează Strâmtoarea Kerci, invocând motive de securitate. Zona e considerată de Rusia drept teritoriul său, după anexarea Crimeei.
Când navele ucrainene s-au apropiat de strâmtoare, calea unică de acces către Marea Azov, navele forțelor speciale rusești au ripostat. Accesul pe sub pod a fost blocat de un cargou rusesc.
O înregistrare video arată cum o navă rusească se apropie se izbește violent de una dintre ambarcațiunile ucrainene.
În ciuda incidentului, ucrainenii și-au continuat drumul către strâmtoare, moment în care au apărut și avioane și elicoptere militare rusești, care au survolat convoiul, spune BBC.
Autoritățile ucrainene spun că s-a tras asupra vaselor și că 3 militari au fost răniți. Navele au fost oprite și sechestrate.
Serviciul de Informații rus FSB a confirmat că s-a deschis focul asupra navelor ucrainene, pe care le acuză că au intrat ilegal în apele teritoriale rusești.
Navele ucrainene au fost arestate. Cei trei marinari răniți în incident au primit îngrijiri medicale, a mai spus FSB.
Ucraina a condamnat incidentul, iar Președintele Petro Poroșenko a convocat Consiliul de Apărare şi Securitate Națională. De asemenea, Ucraina a făcut apel la reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.
Porturile ucrainene din Azov, în special Berdiansk și Mariupol sunt foarte importante pentru comerțul țării, îndeosebi cel cu grâne.
Într-o postare pe Twitter, Ministerul român de externe și-a arătat ”profunda îngrijorare” față de incidentele din Strâmtoarea Kerci.
”Agresiunea și violarea legilor internaționale subminează securitatea întregii regiuni. România sprijină pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și dreptul său de a-și folosi propriile ape teritoriale”, spune MAE.
În 2003, Rusia și Ucraina au semnat un acord prin care Marea Azov era definită drept a fi în apele interne ale celor două țări. Tratatul garanta libera navigație pentru navele ucrainene și rusești.
Lucrurile s-au complicat însă după anexarea Crimeei. Rusia impune controale către toate navele care vin sau pleacă din porturile ucrainene din Azov.
De asemenea, după construirea podului peste Strâmtoarea Kerci, care leagă Peninsula Crimeea de continentul controlat de Rusia, situația s-agravat. Recent, rușii au blocat trecerea pe sub pod a navelor, în strâmtoarea Kerci, din motive de securitate.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: