ISTORIENOUTATI

S-A DESCOPERIT ALFABETUL DACIC. AFLA CARE II SUNT SECRETELE!

O carte veche de 1.000 de ani, pastrata la Budapesta, rastoarna toate teoriile istorice despre cultura stramosilor nostri.

Dacii scriau de la dreapta la stanga, iar citirea se facea de jos in sus
De la daci nu au ramas izvoare scrise. Prea putine se stiau despre locuitorii zonei carpato-dunarene, dupa retragerea romanilor. O carte veche de aproape 1.000 de ani, pastrata la Budapesta, rastoarna teoriile istoricilor. Manuscrisul cuprinde primele documente scrise in aceasta perioada istorica. A fost scrisa cu caractere dacice, de la dreapta la stanga, si se citeste de jos si in sus. Vorbeste despre despre vlahi si regatul lor. Multi au incercat sa descifreze Codexul Rohonczi, dar n-au putut. Arheologul Viorica Enachiuc a tradus, in premiera, filele misteriosului manuscris.

Daruita de un grof

In 1982, a aflat dintr-o revista publicata in Ungaria de existenta in arhivele Academiei Ungare a Codexului Rohonczi. Se spunea ca e redactat intr-o limba necunoscuta. A facut rost de o copie. Timp de 20 de ani, a muncit ca sa-i descifreze tainele. Manuscrisul se afla in Arhivele Academiei de Stiinte a Republicii Ungaria. E o carte legata in piele. A fost pastrata in localitatea Rohonczi pana in anul 1907. Groful Batthyany Gusytav a daruit-o Academiei de Stiinte a Ungariei, in 1838. Nu se stie prin cate maini a trecut, de-a lungul secolelor.

„Scriere secreta”

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, doctorul Vajda Joysef, preot misionar, ii scria cercetatorului Otto Gyurk, in legatura cu Codexul: „Se gaseste in Arhivele Academiei de Stiinte a Ungariei o carte rara, Codexul Rohonczi. Acest Codex este scris cu o scriere secreta, pe care nimeni n-a reusit s-o descifreze pana acum. Si eu am incercat.

Literele sunt asemanatoare scrierii grecesti. M-am gandit ca seamana si cu literele feniciene, apoi am incercat pe baza vechii scrieri unguresti, dar n-a mers. Toate incercarile le-am aruncat in foc”. Dupa ce a studiat Codexul, cercetatorul Otto Gyurk a publicat, in 1970, o parte din observatiile sale intr-un articol, in care a incercat sa identifice acele semne din manuscris care ar putea semnifica cifre.

Alfabet dacic cu 150 de caractere

Viorica Enachiuc a descoperit ca textele Codexului au fost redactate in secolele XI si XII, intr-o limba latina vulgara (daco-romana), cu caractere mostenite de la daci. „Sunt semne care au apartinut alfabetului dacic, ce cuprindea aproximativ 150 de caractere, cu legaturile respective. Textele din Rohonczi au fost redactate in latina vulgara, dar intr-un alfabet dacic, in care dominante sunt stravechile semne utilizate de indo-europeni in epoca bronzului”, spune aceasta.

Solii si cantece ale vlahilor

Codexul are 448 de pagini, fiecare cu circa 9-14 randuri. In text sunt intercalate miniaturi cu scene laice si religioase. E scris cu cerneala violet. Cuprinde o culegere de discursuri, solii, cantece si rugaciuni, care include 86 de miniaturi. Consemneaza infiintarea statului centralizat blak (vlah), sub conducerea domnitorului Vlad, intre anii 1064 si 1101. „Sunt informatii despre organizarea administrativa si militara a tarii ce se numea Dacia. Avea hotarele de la Tisa la Nistru si mare, de la Dunare spre nord pana la izvoarele Nistrului. Mitropolia blakilor avea sediul la Ticina – cetatea din insula Pacuiul lui Soare”, a descoperit Viorica Enachiuc.

„Juramantul tinerilor blaki”

Codexul contine si versurile unui cantec de lupta, numit „Juramantul tinerilor blaki”, care a fost tradus in felul urmator: „O viata, taciunele Sarpelui, puternic veghetor,/ Inselator, sa nu primesti a te uni/ Cu prorocirile Sarpelui, anuale, pentru ca lovit/ Vei fi/ Cantecul cetatii aud indelung/ Mergeti vioi, jurati pe caciula, pe puternica caciula!/ Sa juri cu maturitate si cu convingere!/ Sa fiu tie putere vie, traiesc, in lupta sa fiu!/ Alesul juramant pretuieste soimul tau, mergi cu juramant puternic!”

daci

Membra UNESCO

Viorica Enachiuc e absolventa a Facultatii de Filologie, sectia Romana-Istorie, din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, promotia 1963. Lucrarea de licenta si-a luat-o in arheologie. E membra UNESCO din 1983. Multi ani a condus santiere arheologice in Oltenia, Muntenia si Moldova. A cercetat scrierile vechi din neoliticul mijlociu si epoca dacica. Si-a prezentat lucrarile la conferinte in tara si in strainatate: Austria, Franta, Germania, Italia, Israel. Burse de studiu a primit in Italia, pe probleme de arheologie, si in Danemarca, unde a studiat scrierea runica.

VEZI SI:

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

6 comentarii la „S-A DESCOPERIT ALFABETUL DACIC. AFLA CARE II SUNT SECRETELE!

  • Nu cred ca dacii aveau un alfabet cu litere asemanatoare celor grecesti si/sau slavone(chirilice), Scrierea cu 150 de caractere si de la stanga la dreapta si de jos in sus a fost realizata probabil de vreun calugar valach ortodox cu dragoste de neam si pentru istoria lui si a fost folosita pentru a evita cenzura catolica existenta in Transilvania la incep[ut de mileniu II.
    Nu exista nicio scriere sau manuscris din antichitate in limba traca sau daca si deci nici alfabetul lor nu li se cunoaste. Unele inscriptii pe ciburi de ceramica su pe unele inele nu ne indreptatesc sa ne pronuntam care ar fi limba dacilor si care ar fi alfabetul folosit.

    Răspunde
    • bai mocanu aurel ,dar ce crezi tu ?te intreb si eu asa ,logic vorbind…au venit romanii i au cucerit si le au schimbat limba cu santinelele si cu armata de betivi care a ramas in urma?LOGIC …asta crezi tu ?eu cred ca dacii au avut o limba un alfabet ,da mi mie tu argumente LOGICE si dovezi concrete ca nu e asa .si dupoa aceea vbim……..o intrebare pertinanta as mai pune ,tu esti ROMAN?ca istoria romanilor vad si eu ca de la revolutie incoace o fac doar tradatorii de neam .Eu nu sunt un nationalist gen vadum tudor(fiei tarana usoara ,ca nu vreau raul nimanui ,macar ca si idee a fost o vice a patriotismului ,lasam la o parte caracterul lui de om ,)aem nevoie de patrioti.Sa va fereasca dzeu pe voi astia care huliti neamul ROMANESC de o miscare patriotica cu adevarat (si va veni ,stati voi linistiti ,nu va nbatati cu apa rece)si atunci o sa renasca neamul meu ROMANESC…..nu uita tu ca noi suntem o tara ,ca si tu esti parte din ea ,hai sa ne unim sufletele si sa fim un neam adevarat,….ROMANUL e milos e bun dar va veni o vreme cand o sa fie dreptate ,si dreptatea e mama noastra ,aveti grija si nu mai huliti neamul romanesc caci el e alesul lui DZEU pe pamant ……O SA FIM O TARA CU ADEVARAT …crede ma

      Răspunde
  • si daca am mai gresit pe undeva cate o litera sa stii ca sunt foarte nervos cand vad romani ca nu si iubesc tara ,si devin oarecum agitat ,macar sa fie asta problema.ca cine vrea sa intelega intelege,MULTa minte la toti romanii adevarati ,haideti sa fim un neam si sa nu planga degeaba mamele eroilor romani care si au dat viata ptr acest popor…traiasca neamul meu ROMANESC

    Răspunde
  • Gigi vad ca esti inflacarat, si intr-adevar in anii 1000 en. poporul dacic avea limba, traditii, obiceiuri, religie si bineinteles ca avea si o scriere, care putea fi imprumutata cu elemente grecesti. deoarece in vremea aaceia foarte putini invatau sa scrie si sa citeasca, pentru ca preocuparea de baza era agricultura, mestesugurile si razboiul. Nu uita ca si primele noastre tiparituri din Moldova erau scrise cu litere chirilice, dar asta nu inseamna ca nu eram un popor de sine statator, cu limba, traditii si religie. Pana la infiintarea invatamantului public, adica de masa, carturarii isi transmiteau cunostiintele prin viu grai, pentru ca memoria colectiva era foarte activa, numai asa s-au transmis din generatie in generatie, limba si obiceiurile fiecarui popor. Au existat in Europa destule incercari de a minimaliza statornicia poporului Dacic pe aceste teritorii cotropite de Huni, Tatari, si alte popoare migratoare, cat si de marile imperii precum Grecia antica, Imperiul Roman, Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, cat si imperiul de la rasarit. Noi am stat neclintiti aici, insa marea problema a venit atunci cand tiganii au venit ca robi, si s-au inmultit ca lacustele, viciind cultura si traditiile noastre. Acum mai nou vin din nou peste noi musulmanii cu religia lor retrograda, care la randul lor vor sa reintoarca in timp ordinea sociala si libertatile omului castigate atat de greu prin lupte seculare. asa ca daca esti un bun roman nu-ti risipi energia pe intamplari petrecute cu o mie, doua de ani in urma, ci cauta sa vezi ce se petrece acum cu tara noastra, datorita veneticilor din toata lumea, care umbla numai dupa castig distrugand economia, industria si zacamintele naturale, in defavoarea acestui popor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.