S-a descoperit de ce au bubuit concediile medicale. Explozie de boli de inimă, cancere și AVC-uri
Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat extrem de indignat de faptul că în 2022 s-au eliberat 8,1 milioane de concedii medicale, acuzând CNAS de lipsa vigilenței. În replică, instituția a prezentat un raport pe primele 5 luni ale acestui an, din care a reieșit, deloc surprinzător, că au explodat cazurile de boli cardiovasculare, oncologice și neurologice.
Probabil că primul impuls în fața unei cifre de 8,1 milioane de concedii medicale în 2022 este să arunci cu piatra și să te gândești că românii nu au mai avut chef de muncă și și-au tras repausuri pe motiv de boală, cu șpăgi date pe la medici. Că au fost și mai sunt astfel de cazuri, și nu neapărat puține, nu putem nega.
Însă cifra aceasta este zdrobitoare și imposibil de atribuit concediilor medicale fictive. Iar asta înseamnă că sănătatea românilor s-a șubrezit brusc, fără ca cineva să se întrebe care este cauza. Singurul element comun este vaccinarea anti-Covid, iar mulțimea de morți subite la persoane tinere, pe care nimeni nu le investighează, este mai mult decât elocventă.
Mai mult, sunt medici care ies și spun că s-au înmulțit excesiv cazurile de infarct și cancere galopante la tineri, având grijă să adauge apoi că o fi din cauza stresului, ca să nu fie zburați din funcții sau chiar din spitale. Cazul unui tânăr de 28 de ani, mort subit înainte de nuntă, și diagnosticat post-mortem cu ”apă la plămâni”, m-a tulburat peste măsură. Băiatul nu a fost bolnav o zi în viața lui, dar îl obligaseră patronii să se vaccineze.
Și ca el sunt mulți, prea mulți ca să nu începi o amplă analiză a cazurilor. Dar autoritățile tac și rămân doar șușotelile pe la colțuri între medici, care știu și tac și ei, așa cum au tăcut și în pandemie și au executat ordinele fără să crâcnească, având acum pe conștiință zeci de mii de morți. Nu faptul că trebuie să plătească 6 miliarde de lei pentru concediile medicale din 2022 ar fi trebuit să fie principala indignare a premierului, ci cum de s-au îmbolnăvit atâția oameni, de s-au depășit toate recordurile posibile.
CNAS trage semnalul
Certată de Marcel Ciolacu pentru lipsă de vigilență, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a emis un raport detaliat al concediilor medicale din primele 5 luni ale acestui an. Potrivit documentului, numărul de cazuri de boli cardiovasculare, oncologice și neurologice a explodat. Comparația cifrelor este făcută cu 2018, când au existat ceva mai multe probleme medicale decât în 2019. Astfel, comparativ cu perioada ianuarie-mai 2018, în aceeași perioadă a acestui an, numărul concediilor medicale a crescut cu 123.000, iar numărul zilelor de concediu medical au crescut cu aproape 500.000.
La oncologie s-au dat cu aproape 6.000 de concedii medicale mai mult și cu peste 163.000 de zile mai multe. La număr de concedii medicale, în 2023 acesta a crescut cu 18.000 la hematologie, cu 3.000 la cardiologie, cu 5.000 la chirurgie cardiacă, cu 1.000 la chirurgie vasculară, cu 10.000 la neurologie, cu 15.000 la neurochirurgie, cu 12.000 la reabilitare medicală și cu 15.000 la medicină internă. ”Față de anul 2018, când la oncologie au fost înregistrați și tratați 151.689 de pacienți, la sfârșitul anului 2022 fuseseră înregistrați și tratați 183.096 pacienți. Creșterea numărului de zile de concediu medical acordate în specialitatea de cardiologie și neurologie se poate explica prin creșterea incidenței și prevalenței afecțiunilor cardiovasculare (infarcturi) și neurologice (AVC) și sunt corelate cu creșterea numărului de zile de concediu medical pentru recuperare, medicină fizică și reabilitare”, se arată în raportul CNAS.
Mai clar nu se poate
În același raport, CNAS transmite Guvernului că majorarea cheltuielilor cu plata prestațiilor de indemnizații și concedii de boală a fost cauzată de creșterea la grupe active de vârstă a incidenței și prevalenței unor boli cu impact major în sănătatea publică – afecțiuni oncologice, cardiovasculare și neurologice – care afectează capacitatea de muncă și conduce la creșterea numărului de zile de concediu medical necesare pentru tratament, dar și pentru recuperare și reabilitare.
În același timp, cheltuielile au crescut și pe fondul majorării salariului mediu brut și a introducerii de noi categorii de beneficiari ai concediilor medicale, cum ar fi aparținătorii pacienților oncologici, părinți pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și preluarea în plată a concediilor medicale pentru situațiile în care angajatorul își încetează activitatea prin lichidare, dizolvare, reorganizare sau faliment, mai arată CNAS.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: