S-a inversat ponderea bolnavilor Covid. Tinerii sunt mai afectați și ajung mai des la spital
„Profilul pacienților noștri s-a schimbat. Astăzi avem tineri spitalizați cu forme grave, chiar dacă nu au comorbidități”, spune Jaques Sztajnbok, șeful unității de terapie intensivă a spitalului Emilio Ribas din Sao Paulo. El monitorizează îndeaproape doi pacienți în vârstă de 53, respectiv 56 de ani, ambii intubați. Lângă, un tânăr internat, dar neintubat. Are doar 26 de ani.
Aproximativ 29% dintre cei care au murit în ultimele săptămâni au sub 60 de ani, o creștere de 22 de procente față de noiembrie și decembrie. Vaccinarea vârstnicilor este un factor determinant, dar nu explică totul. Cu atât mai mult cu cât campania de imunizare a început târziu în Brazilia, la mijlocul lunii ianuarie, și progresează încet din cauza dozelor insuficiente.
„În unele state, vaccinarea persoanelor de peste 75 de ani a fost deja finalizată. Dar, în general, vârstnicii stau mai mult acasă decât tinerii, care se deplasează mai mult”, spune epidemiologul Walter Ramalho, de la Universitatea din Brasilia, pentru Poder Site 360.
– Spitalizări mai lungi –
Ocuparea paturilor de terapie intensivă este de peste 80% în 25 din cele 27 de state din Brazilia.
„Timpul mediu de ocupare al unui pat de terapie intensivă aproape s-a dublat – de la 15 la 28 de zile. „Acest lucru se datorează faptului că vedem pacienți mai tineri, care rezistă mai mult timp la boală”, a spus Graccho Alvim, președintele asociației spitalelor private din Rio de Janeiro, pentru ziarul O Globo.
Media zilnică a deceselor este de peste 2.000 în ultimele șapte zile, iar numărul tinerilor uciși de coronavirus continuă să crească, săptămână după săptămână.
Joi, municipalitatea din Sao Paulo a raportat primul pacient care a murit de Covid-19 din cauza lipsei unui pat de terapie intensivă în megalopola braziliană. Vârsta: 22 de ani.
„Jumătate dintre pacienții noștri spitalizați au sub 60 de ani”, spune Carlos Pereira Junior, directorul spitalului Emilio Ribas. Înainte, cei sub 60 de ani ocupau doar 35% din paturile din unitatea sa.
Într-un an, numărul paturilor de terapie intensivă din acest spital de referință a crescut de la 12 la 60, dar rămâne insuficient pentru a face față afluxului neîncetat de noi pacienți.
– Relaxare –
Creșterea contaminării se datorează și unei relaxari a populației, în special a celor mai tineri.
„Acum un an, cred că teama a contribuit la o mai bună acceptare a măsurilor restrictive, care sunt în prezent mai puțin respectate. Tinerii nu se mai tem acum”, crede Jaques Sztajnbok.
Pe străzile marilor orașe braziliene precum Sao Paulo sau Rio de Janeiro, nu este neobișnuit să vezi oameni fără măști, iar distanțarea este departe de a fi respectată în transportul public sau în barurile aglomerate.
S-au instituit stingeri în multe orașe, iar poliția efectuează patrule nocturne pentru a depista petreceri clandestine.
Guvernatorul statului Sao Paulo, Joao Doria, care a înăsprit măsurile restrictive în ultimele săptămâni, nu exclude ideea unei izolări totale în statul care este locomotiva economică a Braziliei.
Însă măsurile drastice sunt dificil de pus în aplicare într-o țară în care președintele Jair Bolsonaro se opune cu fermitate restricțiilor, din cauza impactului economic al acestora și minimizează amploarea crizei de sănătate.
Brazilia a înregistrat ieri 86.982 de noi cazuri de coronavirus și 2.724 de decese.
În total, au fost înregistrate 11,7 milioane de cazuri și mai mult de 287.000 de decese.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: