GENERAL

Scandal de proportii. Marele război pe muntele de bani de pe urma vaccinului anti COVID

Adevărate dispute la nivel mondial în ceea ce privește suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID. În timp ce Statele Unite susțin acest demers, părerile sunt împărțite în interiorul Uniunii Europene. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel se opune, considerând că această suspendare ar avea „consecințe grave” pentru producția de vaccinuri.

Statele care susțin acest demers, în frunte cu SUA, sunt de părere că suspendarea ar duce la îmbunătățirea producției dacă companii din alte state, inclusiv din Africa și Asia, ar putea produce vaccinurile.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat opoziția față de propunerea administrației Biden de a suspenda drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19. Aceasta consideră că acest demers ar avea „consecințe grave” pentru producția de vaccinuri la nivel mondial, potrivit Financial Times.

Uniunea Europeană este împărțită în ceea ce privește acest subiect, iar companiile farmaceutice, în special cele care folosesc tehnologia inovatoare ARN mesager, și-au exprimat indignarea față de acest demers. Companiile susțin că nu brevetele limitează aprovizionarea cu vaccin, ci lipsa unei industrii ARNm.

Angela Merkel a punctat același aspect, legat de limitarea aprovizionării cu vaccinuri. O renunțare ar permite oricărui producător de produse farmaceutice din lume să facă vaccinuri fără teama că ar putea fi dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, a mai precizat aceasta.

„Protecția proprietății intelectuale este o sursă de inovație și trebuie să rămână așa în viitor”, susține Merkel, prin intermediul purtătorului de cuvânt.

SUA și Rusia susțin suspendarea temporară a brevetelor
Reacția cancelarului german vine după ce Administrația Biden a propus suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Statele Unite au anunţat miercuri că sunt în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, un gest semnificativ într-un moment în care ţările sărace duc o gravă lipsă de doze preţioase, singura armă împotriva pandemiei care îşi continuă ravagiile.

“Este o criză sanitară globală, iar circumstanţele extraordinare ale pandemiei de COVID-19 îndeamnă la măsuri extraordinare”, a declarat reprezentanta americană pentru comerţ, Katherine Tai.

“Administraţia crede cu fermitatea în protecţia proprietăţii intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susţine ridicarea acestei protecţii pentru vaccinurile împotriva COVID-19”, a motivat ea, adăugând că Washingtonul participă “activ” la negocierile desfăşurate la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a permite ridicarea acestor brevete.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declara joi că Uniunea Europeană este „gata să discute” suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, însă a insistat că prioritatea este ca țările producătoare de vaccin să ridice barierele din calea exporturilor.

„Europa este singura regiune democratică din lume care exportă vaccinuri pe scară largă”, a spus von der Leyen, făcând trimitere la SUA, o țară mare producătoare de vaccinuri, care și-a rezervat majoritatea dozelor pentru uz intern.

Franța este deschisă acestei idei
Emmanuel Macron, președintele francez, a declarat că este deschis ideii de renunțare la drepturile de proprietate intelectuală, însă acest lucru nu va rezolva problemele.

„Puteți transfera drepturile de proprietate intelectuală către companiile farmaceutice din Africa, dar acestea nu au nicio platformă pentru fabricarea vaccinurilor ARNm”, a spus el.

În legătură cu suspendarea brevetelor s-a pronunțat și președintele Rusiei Vladimir Putin. Rusia, care produce vaccinul Sputnik V, va sprijini această mișcare.

„O pandemie este o situație de urgență. Fără îndoială, Rusia ar susține o astfel de abordare ”, a spus președintele rus.

Sursa: capital.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.