GENERAL

Scenariu apocaliptic pentru București. Un cutremur major ar transforma orașul în ruină

Municipiul București s-ar transforma în ruine, dacă s-ar produce un cutremur de o intensitate mai mare. Câteva mii de clădiri se vor prăbuși, iar mai mai multe străzi vor fi blocate.

Această imagine dintr-un scenariu apocaliptic este prezentată de o platformă online care tocmai a fost lansată. Este vorba despre platforma dupacutremur.ro care centralizează pe o hartă cu toate zonele cu risc seismic ridicat din București precum și consecințele unui eventual cutremur.

Astfel, potrivit simulărilor, în cazul unui cataclism, peste 2000 de clădiri din Capitală s-ar putea prăbuși. Un număr de 400 de strazi ar putea fi blocate de rămășițele din imobile, iar acest lucru ar îngreuna operațiunile de salvare. Practic, vorbim de peste 20 de kilometri de artere, 10% din străzile bucureștene. Dărâmăturile s-ar putea întinde pe o suprafață de 200 de hectare.

O descriere dintr-un film apocaliptic
Descrierea pare desprinsă dintr-un film despre un cataclism apocaliptic, dar se bazează pe informațiile culese și centralizate de cei care au conceput portalul dupacutremur.ro. Aceasta este o platformă care estimează distrugerile în București în caz de seism.

„Situația este periculoasă. Nu aș zice șocant de periculoasă pentru că ne-am obișnuit cu ea. Dar dacă s-ar uita cineva din exterior ar fi șocat. Este periculoasă pentru că pe lângă clădirile care or pica, o să avem un oraș blocat, un oraș cu o hartă schimbată pe care nu o să știm să îl utilizăm în primele zile, a precizat Matei Sumbasacu, co-fondator Re Rise, conform digi24.ro.

Potrivit spuselor sale, calculele sunt bazate pe listele oficiale ale clădirilor cu risc seismic. Acesta arată că suprafață totală a zonelor afectate este de 14 ori suprafața Parcului Cișmigiu, adică peste 200 de hectare.

Autoritățile trebuie să ia măsuri
Pentru a evita o asemenea tragedie este nevoie ca autoritățile să se miște mai rapid să simplifice procedurile de expertizare și să ia măsuri pentru consolidarea clădirilor avariate.

„Problema nu poate fi rezolvată pe azi de mâine. De asemenea, la nivelul Ministerului Dezvoltării este o inițiativă de a modifica expertizarea clădirilor și de a defini o expertizare simplă, mult mai rapidă”, a precizat Cezar Vlăduț, pro-rector la Universitatea de Construcții Tehnică București, citat de Digi24.ro.

Tencuiala de pe multe dintre cădirile stă să cadă
Cele mai multe zone cu risc crescut sunt în zona centrală a Capitalei, iar pe unele străzi tencuiala de pe clădiri aproape că stă să pice. Aceasta deoarece proprietarii nu au bani sau nu sunt interesați în reabilitarea și renovarea imobilelor.

O zonă cu risc seismic este pe Calea Victoriei, unde fațadele clădirilor istorice sunt aproape distruse. În cazul unui cutremur, chiar și de o intensitate mai mică, acestea se pot desprinde și provoca pagube foarte mari.

De altfel, localnicii din aceste zone sunt în alertă tot timpul și se tem că astfel de nenorociri s-ar putea întâmpla oricând.

Sursa: evz.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.