Scenariu avansat de surse multiple: Ciuca devine presedinte interimar al Romaniei, Iohannis se duce presedinte al Consiliului European
Miercuri a fost lansat de mai multe publicatii, printre care Digi24 si Adevarul, un scenariu intens discutat la varful politicii din Romania care sustine ca presedintele Iohannis se pregateste sa plece de la Cotroceni pentru a prelua sefia Consiliului European. Ciuca ar urma sa devina astfel presedinte interimar, avand in vedere ca acum este presedinte al Senatului.
Iohannis ar urma sa plece la Consiliul European de la 1 iulie, dupa vacantarea functiei de catre Charles Michel, actual presedinte, care va candida la Parlamentul European, scrie site-ul Digi24.
„Desi numele lui Iohannis a fost vehiculat pentru o functie europeana de rang inalt, de data aceasta presedintele Romaniei ar avea o sansa reala, pentru ca liderii europeni incearca sa evite accedarea lui Viktor Orban in aceasta pozitie. (…) Dupa plecarea lui Iohannis la Bruxelles, functia de presedinte al Romaniei devine vacanta si, conform Constitutiei, va fi ocupata de cel de-al doilea om in stat, adica de Nicolae Ciuca, presedintele Senatului si al Partidului National Liberal. In calitate de presedinte interimar al Romaniei, sansele lui Ciuca de a deveni sef al statului dupa alegerile din 2024 ar urma sa creasca, odata cu valoarea simbolica mare atasata Palatului Cotroceni”, mentioneaza Liliana Ruse pe Digi24.
PSD nu pare deloc deranjat de aceasta perspectiva. Victor Negrescu, chestor al PE si vicepresedinte al Partidului Socialistilor Europeni, sustine ca presedintele Iohannis are teoretic sanse pentru o functie de sef al Consiliului European.
„In primul rand, este interesul Romaniei sa avem un roman in cele mai inalte functii la nivel european, inclusiv functia de presedinte al Consiliului European. De principiu, este aproape imposibil ca un singur partid politic european (PPE) sa detina toate functiile. In acelasi timp, avem o situatie speciala, in conditiile iminentei demisii a presedintelui Consiliului European pentru a candida la europarlamentare. In contextul acesta, discutiile se bazeaza pe alte elemente. Iar aici ma refer la experienta pe care ar avea-o viitorul presedinte al Consiliului.
Presedintele Romaniei, din prisma faptului ca e la al doilea mandat, e cel mai vechi membru al Consiliului European, altul decat Viktor Orban. Pentru ca aici e problema: cum se poate evita ca Viktor Orban sa preia odata cu presedintia Ungariei a Consiliului (n.r- Ungaria preia de la 1 iulie, pentru sase luni, presedintia rotativa a Consiliului UE) si fraiele institutiei. In acest context, exista o sansa, desi dificila, iar negocierile se vor purta in lunile care urmeaza”, a declarat Negrescu pentru Adevarul.
„Sunt doua scenarii de lucru. In data de 1 februarie va fi primul Consiliu European, care are ca subiect bugetul european si sunt convins ca va fi si tema aceasta. Noi, socialistii europeni, avem o reuniune pregatitoare chiar atunci si vom lua o decizie formala, politica, pe acest subiect. Toate grupurile politice probabil se vor reuni tot in acea perioada. Ca vicepresedinte al social-democratilor europeni voi participa la aceasta sedinta”, a conchis vicepresedintele PSD.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a anuntat deja, intr-un interviu pentru aktual24.ro, ca presedintele Iohannis va avea un rol puternic in politica si dupa 2024.
„Cred ca Presedintele Iohannis va avea un cuvant de spus in identificarea unei solutii de echilibru pentru urmatorul ciclu politic din Romania. Klaus Iohannis nu si-a epuizat resursele politice – nici cele interne, nici cele externe –, chiar daca multi comentatori se grabesc sa-i anunte pensionarea. Europa are nevoie de lideri, de actori politici cu greutate, pentru 2024–2029, iar Klaus Iohannis isi va asuma un astfel de rol”, a spus Pricopie.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: