ECONOMIC

Schimbări importante la ANAF. Mii de români sunt obligați să depun acest act până pe 15 martie

Persoanele care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri trebuie să le declare prin intermediul Declarației Unice. De anul acesta, declarația se va depunde diferit.

Potrivit legislaţiei fiscale în vigoare, depunerea Declaraţiei Unice, care este obligatorie, se va face doar online din acest an. Depunerea Declaraţiei Unice se face pe site-ul ANAF.RO.

ANAF are un nou model de Declaraţie Unică în 2019, pe care l-a pus în dezbatere, şi care a fost publicat şi Monitorul Oficial. Noul formular are şi anumite modificări faţă de cel de anul trecut, însă în el.

Termenul de depunere este cel de 15 martie 2019, iar cei care depun Declaraţia Unică mai devreme de acest termen pot beneficia şi de anumite bonificaţii.

Noul formular fiscal se completeză şi se se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declaraţia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: – prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV); – pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Pentru a depune Declaraţia Unică, trebuie să te înregistrezi în SPV – spaţiul privat virtual al ANAF, disponibil pe e site-ul www.anaf.ro, prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Cei care nu au acces la internet sau la calculator pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităţilor fiscale, cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operaţiuni: – înregistrarea în cadrul serviciului Spaţiul Privat Virtual; – completarea Declaraţiei Unice; – depunerea Declaraţiei Unice. Lista sediilor unităţilor fiscale în care sunt puse la dispoziţia contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regăseşte pe site-ul www.anaf.ro, secţiunea Servicii oferite de ANAF.

Ministerul Finanţelor a transmis, din vara anului trecut, contribuabililor persoane fizice, o scrisoare care conţine informaţii pentru înregistrare.

Scrisoarea primită pentru înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual contine un număr care se va utiliza la inregistrare. Pentru înregistrarea în SPV, sunt necesare următoarele informaţii:

1. Numărul documentului format din 12 cifre, înscris în partea stângă-sus a primei pagini a scrisorii primite.

2. Codul Numeric Personal (CNP), sau Numărul de Identificare Fiscală (NIF), înscris sub numărul documentului.

3. Seria şi numărul actului de identitate.

4. Adresa de e-mail proprie.

5. Numărul telefonului mobil personal.

6. Un nume de utilizator ales pentru autentificarea în SPV.

7. O parolă necesară autentificării în SPV.

Aceste informaţii trebuie completate în formularul web disponibil pe portalul ANAF în secţiunea ”Spaţiul Privat Virtual” → ”Înregistrare utilizatori persoane fizice şi juridice” → ”Persoane fizice/Înregistrare utilizatori”, alegând Tipul de aprobare ”Verificare număr document”.

Serviciul electronic Spaţiul Privat Virtual este furnizat de Ministerul Finanţelor Publice. Prin intermediul SPV se poate accesa situaţia fiscală personală şi se pot primi sau transmite o serie de documente, declaraţii fiscale şi alte informaţii fiscale utile.

Printre cele mai importante modificări care au apărut la regimul declaraţiei unice, se numără şi:

-apariţia rubricilor pentru stabilirea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate pentru anul 2019.

-apariţia unei secţiuni pentru declararea impoitului din jocuri de noroc în urma participării la jocuri de noroc online şi festivaluri de poker, realizate în perioada 1 ianuarie – 22 martie 2018.

– modificarea secţiunii privind destinaţia unei sume din impozitul datorat pe venitul net/câştigul net anual impozabil, pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult sau acordarea de burse private.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.