POLITICASOCIETATEȘTIRI BUZAU

SE DESFIINȚEAZĂ PRIMĂRIILE! NU, NU ESTE O GLUMĂ!

Reforma administrativă pentru economisirea banilor statului prin comasarea comunelor reprezintă una dintre opțiunile discutate intens. Inițiatorii acestei viziuni susțin că unirea comunelor ar duce la eliminarea unor costuri, precum salariile secretarelor, femeilor de serviciu și funcționarilor din primării.

Perspectiva acestei reforme a stârnit neliniște atât printre primarii comunelor vizate, cât și printre localnicii acestor așezări.

Comuna Pietroasele, cu aproximativ 3.000 de locuitori și cuprinzând satele Câlțești, Clondiru de Sus, Dara, Pietroasa Mică, Pietroasele și Șarânga, are în prezent 20 de angajați care sprijină primarul în administrarea localității.

Dintre aceștia, cel mai mic salariu, de 2.000 de lei, este al unei femei de serviciu, în timp ce indemnizația primarului depășește 6.000 de lei lunar. Conform declarațiilor primarului Cornel Enache, aproximativ o treime din bugetul local este direcționat către salariile funcționarilor, considerați esențiali pentru rezolvarea problemelor comunității.

„Sectorul de asistență socială se confruntă zilnic cu diverse probleme precum ajutoare sociale, subvenții pentru căldură sau anchete sociale. Funcționarii din acest sector rezolvă aceste probleme, iar acest compartiment este esențial pentru buna funcționare a administrației locale”, a explicat Cornel Enache, primarul comunei Pietroasele.

Propunerea de unire a comunelor cu mai puțin de 5.000 de locuitori vine din partea Camerei de Comerț și Industrie a României și este inclusă într-un proiect de lege privind reforma administrativ-teritorială. Această măsură este prezentată ca o modalitate de economisire a banilor din bugetul național, prin reducerea cheltuielilor cu salariile funcționarilor, odată cu închiderea a aproximativ două treimi dintre primării.

„Toți angajații din Primăria Pietroasele își justifică prezența aici. Cu excepția primarului și a viceprimarului, ceilalți angajați au salarii cuprinse între 3.000 și 3.400 de lei net, plus norma de hrană”, a adăugat primarul Cornel Enache.

Doamna Filofteia, rezidentă de peste cinci decenii într-un sat de pe Dealul Istrița, județul Buzău, se confruntă cu dificultăți în a ajunge la primărie pentru plăți și cereri de ajutor social, din cauza distanței de peste trei kilometri.

„Locuiesc în Pietroasa Mică, aproape de Cloșca cu Puii de Aur. Sunt localnică a comunei Pietroasele de 53 de ani. În fiecare februarie mă duc la primărie pentru a achita rapid datoriile. Merg cu fiul meu cu căruța sau cu nepoata mea cu mașina, pentru că nu mai pot merge pe jos”, a declarat doamna Filofteia.

Aceasta se arată indignată la ideea că ar trebui să meargă în altă comună pentru a rezolva treburile administrative în viitor. Planul de reorganizare administrativă amenință să închidă primăria din Pietroasele, iar această perspectivă îi neliniștește pe locuitorii din zonă.

„Dacă primăria nu va mai exista în Pietroasele, unde ne vom duce noi, bătrânii și pensionarii, când vom avea nevoie? Nu sunt de acord cu asta pentru că eu și vecinul meu suntem în vârstă și pensionari. Aș organiza un protest și i-aș aduna pe toți împotriva închiderii primăriei!”, a afirmat hotărât o localnică din Pietroasa Mică.

Opiniile locuitorilor din comunele mici, susceptibile să rămână fără primărie, sunt împărțite. Mulți consideră că această măsură va afecta în special persoanele în vârstă, în timp ce alții susțin că închiderea unor primării este benefică.

„Ar fi o măsură bună pentru că la primărie se muncește până la ora 11, după care toată lumea iese, fumează și bea cafele”, a spus o localnică din Stâlpu. „Fără primărie în comună ar fi destul de dificil. Dacă ai nevoie de o adeverință sau de o copie, de unde ai lua-o?”, a exprimat opinia unui bărbat din comuna Breaza.

Perspectiva unei reorganizări teritorial-administrative a creat îngrijorare chiar și printre primarii comunelor care urmează să absoarbă localități învecinate.

Primarul comunei Merei, care ar putea include în viitor comunele Pietroasele și Stâlpu, se arată preocupat de gestionarea noului teritoriu al comunei, având în vedere că dispune doar de cei 30 de angajați actuali.

„Sunt numeroase probleme ce trebuie rezolvate pe loc și avem și bătrâni care nu pot veni de la satele respective la comuna Merei”, a declarat Ștefan Chircă, primarul comunei Merei.

În luna aprilie a acestui an, Camera de Comerț și Industrie a României a cerut o reformă administrativă, subliniind lipsa fondurilor provenite de la bugetul de stat.

Planul de reorganizare vizează reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori. De asemenea, toate instituțiile publice descentralizate trebuie regrupate sub această nouă formă administrativă.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.