GENERAL

Va incepe al Treilea Război Mondial? Washingtonul trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău

Este doar o chestiune de timp înainte ca situația dintre SUA, Rusia, China și Iran să escaladeze și să se transforme într-un conflict armat.

Factorii de decizie de la Washington ar trebui să înceapă să planifice de-acum un proiect clar și ar trebui să anticipeze cum ar fi cel mai bine să se pregătească în cazul unui alt război mondial, potrivit unei analize publicate de nationalinterest.com.

Reamintind că începând cu anii ’70, Statele Unite au avut așa numita All Volunteer Force (AVF) și că, de la formare Statelor Unite până la sfârșitul războiului din Vietnam, țara s-a bazat pe bărbați eligibili ai populației sale pentru a duce războaiele Americii, autorul analizei spune că experiența americană din Vietnam a rupt consensul național asupra proiectului. De atunci, factorii politici au preferat să rămână atașați interesului național.

Nixon a sprijinit AVF, la fel ca unii comandanți militari realizând că cei care s-au oferit voluntari pentru a servi în Vietnam au fost de obicei mai eficienți în luptă decât cei înrolați obligatoriu. În ciuda eșecurilor strategice ale FAV în Afganistan și Irak, mulți lideri militari insistă azi să păstreze FAV.

Războiul total nu va cruța pe nimeni

Dar, susține autorul, în prezent se spune că războaiele sunt purtate de mici grupuri de profesioniști de elită, așa cum erau cavalerii medievali.

Dar, în cazul izbucnirii unei deflagrații, vârsta celor specializați în război nu va mai conta, iar războiul total nu va cruța pe nimeni.

În prezent, bugetul Apărării al SUA reprezintă 4,2 la sută din PIB-ul al Americii. În timp ce bugetul american al apărării este considerabil mai mare decât bugete similare ale marilor săi rivali, acesta este la valori minime istorice (a ajuns la 15% din PIB-ul Statelor Unite în timpul războiului din Coreea). De asemenea, mai puțin de un procent din populația americană (1,29 milioane de americani) a făcut armat. În plus, în 2016, unul din cinci militari morți în Afganistan erau contractori militari privați.

Chiar și în timpul Războiului Rece, amenințarea directă a Uniunii Sovietice la adresa Statelor Unite era predominant ideologică, tehnologică și secretă. De fapt, amenințarea unui conflict efectiv care risca să degenereze, între cele două superputeri, era relativ una mică.

Lucrurile stau altfel azi, când șansele ca un conflict între marile puteri să izbucnească sunt mult mai mari.

Tehnicile de război informatic și cibernetic vor fi folosite pentru a semăna haosul
Pe măsură ce amenințarea războiului între state sporește, mica forță expediționară a Americii va fi insuficientă pentru a face față provocărilor pe care marile puteri ca Rusia sau China le aduc în fața militarilor din SUA.

Și asta pentru că tehnicile de război informatic și cibernetic vor fi folosite pentru a semăna haosul și a afecta coeficientul de rezistență al Americii, înainte ca forțele militare americane să poată răspunde la un atac al Rusiei sau al Chinei.

Din acest motiv, experții vor afirma că armele hipersonice vor fi esențiale. Dar, presupunând că Statele Unite nu au un arsenal suficient de puternic al vehiculelor hipersonice, cât timp va așteapta Washingtonul să fie construite suficient de multe dintre aceste unități pentru a riposta împotriva celor care atacă forțele americane?

Sau cum vor funcționa aceste sisteme de arme într-un mediu degradat, unde semnalele GPS au fost blocate? Între timp, pierderderea, de către America, a sateliților, va face ca forțele americane responsabile de apărarea Europei sau de respingrea unei invazii chineze a Taiwanului să fie prea mici, dezorientate și izolate. Prea infeciente în fața unei invazii ruse a Europei de Est sau a unei invazii chineze a Taiwanului.

Bombele inteligente vor fi inutile

Modelul AVF va insuficient pentru a furniza armatei nivelurile de forță necesare pentru a face față celor 2,18 milioane militari ai Chinei sau a celor peste un milion de soldați ai Rusiei.

Trupele americane vor trebui, de asemenea, să învețe să lupte într-o manieră de dinainte de anii ’70, unde bombele inteligente vor fi inutile, iar cantitatea va fi preferabilă calității.

Mai mutlt, Statele Unite nu au capacitatea industrială de a crește construcția de armament și materiale necesare pentru a-și depăși și învinge rivalii din China sau Rusia. Șantierele navale din SUA au probleme în a răspunde cererii crescute de producție în ceea ce privește construirea noilor submarine din clasa Virginia. Capacitățile industriale latente ale Americii s-au dovedit un avantaj decisiv în ambele Războaie Mondiale. Acest lucru lipsește azi Americii, iar rivalii SUA nu vor aștepta ca ea să-și refacă capacitățile pierdute. Politica industrială a Statelor Unite, în ciuda declanșării recente a războiului comercial împotriva Chinei, a rămas în mare parte neschimbată.

Forțele militare al Rusiei, Chinei și Iranului au efectuat deja exerciții navale comune. Trupele americane și ruse s-au confruntat deja în Siria, iar Rusia a anunțat o descoperire-cheie în tehnologia hipersonică a armelor. E doar o chestiune de timp până când situația va deveni mai încordată, iar până la o încleștare armată mai e un pas. O perspectivă sumbră, pe care Washington-ul trebuie să o anticipeze și pentru care trebuie să se pregătească.

De aceea, factorii de decizie ai Statelor Unite au datoria morală de a pregăti mai bine țara, începând chiar de acum, pentru viitoarea furtună. În caz contrar, SUA trebuie să se aștepte la cel mai rău scenariu posibil, conchide autorul

Sursa: capital.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.