NATIONAL

Secretele Azovstal, combinatul lui Rinat Ahmetov, din Mariupol

Sub bombardamente continue și încercuiți de trupele ruse, un grup de soldați ucraineni ascunși în orașul asediat Mariupol a transmis marți seară un mesaj disperat, exprimându-și speranța că vor primi ajutor și cerând lumii să facă ceva pentru a opri războiul criminal al Kremlinului.

„Suntem înconjurați; ne bombardează cu tot ce pot”, a spus un soldat ucrainean care a spus că se numește Gasim. „Singurul nostru plan este ca blocada să fie spartă de forțele noastre armate, astfel încât să putem ieși de aici.”

Gasim și tovarășii săi au contactat un reporter al New York Times aproape de miezul nopții, în timp ce forțele ruse continuau bombardarea combinatului ce datează din epoca sovietică și dispune de buncăre subterane care adăpostește mii de soldați și civili.

În timp ce Gasim și ceilalți nu au confirmat că se află în fabrică, oficialii au spus că aici s-au refugiat ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului.

Calvarul apărătorilor din combinatul de oțel a captat atenția globală, deoarece au reținut inamicul timp de săptămâni, în ceea ce a fost asemănat cu un Alamo ucrainean. (Bătălia de la Alamo a fost un eveniment-cheie în cadrul Revoluției Texane. După un asediu de 13 zile, soldații mexicani conduși de președintele general Antonio López de Santa Anna au lansat un asalt asupra Misiunii Alamo de lângă San Antonio de Béxar. Toți apărătorii texani au fost uciși, cu excepția a doi).

Cu muniția și proviziile pe sfârșite, soldații din combinat au spus că vor continua lupta și refuză să accepte cererile de capitulare ale Kremlinului. Dar au recunoscut că au rămas fără timp și le este din ce în ce mai greu să părăsească Azovstal din cauza bombardamentelor puternice.

„Este practic un oraș sub un oraș”

Uzina unde oamenii s-au adăpostit reprezintă o fortăreață formidabilă, un imens complex industrial de beton gros, ziduri, uși de oțel. Ian Gaghin, consilier rus în Republica Populară Donețk, a declarat că fabrica de oțel a fost proiectată pentru a rezista unui război nuclear.

„Este practic un oraș sub un oraș”, a spus el, recunoscând că lupta rușilor de a cuceri uzina a fost îngreunată semnificativ de rețeaua sofisticată de pasaje, camere și sisteme de comunicație care leagă subsolurile combinatului.

Frederick W. Kagan, directorul proiectului Critical Threats al American Enterprise Institute, crede „că rușii vor arunca toate bombele de care dispun asupra oțelăriei pentru a elimina acest buzunar”, dar a adăugat că acest lucru i-ar putea costa scump. „Ai fi surprins de cât de bine pot supraviețui oamenii bombelor mari într-o astfel de unitate”, a spus el.

O purtătoare de cuvânt a Metinvest, compania care deține oțelăria, a declarat că buncărele de sub oțelărie au fost folosite ca adăposturi în 2014, când separatiștii susținuți de ruși au încercat să pună mâna pe Mariupol.

Adăposturile pot găzdui până la 4.000 de persoane

„Încă de la prima invazie am păstrat buncărele în stare bună și aprovizionate cu hrană și apă”, a spus Galina Iatsura, care conduce comunicațiile internaționale pentru Metinvest, adăugând că adăposturile pot găzdui până la 4.000 de persoane și sunt aprovizionate cu suficientă mâncare și apă pentru trei săptămâni.

Doi angajați care au rămas la fabrică în primele zile ale asediului au spus că acolo stăteau peste 2.000 de civili, mulți dintre ei membri ai familiilor angajaților.

Fabrica se întinde pe aproape 11 kilometri pătrați, un complex de clădiri, coșuri de fum, furnale și stive de oțel spiralat și plăci, și are propriile sale facilități portuare pe Marea Azov.

Una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, producea aproximativ 4,3 milioane de tone de oțel anual înainte de invazia rusă, potrivit Metinvest, un conglomerat de oțel și minerit deținut de cel mai bogat om al Ucrainei, miliardarul Rinat Akhmetov.

Rețeaua de pasaje și camere subterane, care este acum esențială pentru supraviețuirea soldaților și civililor înghițiți, a fost construită inițial pentru a transporta echipamente între clădiri, potrivit Metinvest. Nu a existat nicio planificare pentru utilizare militară a tunelurilor înainte de război.

Combinatul, bombardat puternic

Fabrica de oțel a fost supusă unui bombardament puternic, a declarat luni un comandant ucrainean, locotenentul colonel Denis Prokopenko, într-un videoclip înregistrat la fabrică. „Ei folosesc bombe cu cădere liberă, rachete, bombe de distrugere a buncărelor, toate tipurile de artilerie, atât terestre, cât și navale, pentru atacuri fără discriminare”, a spus el.

Rușii încearcă să stabilească un control incontestabil asupra teritoriului care leagă regiunile separatiste Donbas, din sud-estul Ucrainei, de Peninsula Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o în 2014. Rezistența de la Mariupol este ultimul obstacol substanțial rămas în regiune.

Sursa: comisarul.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.