Sefa SIVECO prefera să plătească 3% TIGANILOR din Sintești, decât TVA de 24% la stat
Irina Socol a fost arestată de Tribunalul București pentru 30 de zile sub acuzația de evaziune fiscală
O parte dintre complicii directoarei de la SIVECO, arestată pentru evaziune fiscală, au recunoscut faptele. Ei primeau un procent din valoarea facturilor false emise de firme fără angajați. Societatea susține că nu a comis ilegalități și se pune la dispoziția anchetatorilor. Chemați la audieri, complicii Irinei Socol, arestată marți pentru 29 de zile, au recunoscut faptele așa cum au fost prezentate de procurori. În plus, ei au mai susținut că și-au înființat firmele la cererea femeii de afaceri. Când a calculat câți bani are de dat la stat ca impozit, Irina Socol a decis să treacă în acte cât mai multe cheltuieli, unele dintre ele fictive. Astfel, s-a ajuns în situația ca în intervalul 2009 – 2013, femeia de afaceri, în complicitate cu Aurora Crusti, acționară și ea la SIVECO, să înregistreze în contabilitate cheltuieli fictive de 35 milioane de lei.
Prin această mișcare, bugetul de stat a fost secat cu aproape 14 milioane de lei.
Afaceri imaginare
Astfel, șapte firme, controlate de Tiberiu Grabany, Dumitru Constantinescu, Nicușor Dincă și Valentina Gogu Mihai ar fi cumpărat și testat softuri de la SIVECO în valoare de câteva zeci de milioane de lei. Niciuna dintre societăți nu avea angajați. „O sursă importantă de venituri pentru SIVECO este reprezentată de contractele încheiate cu instituții de stat, care sunt foarte profitabile. Fiind foarte profitabile, aceste contracte produc un profit foarte mare și, implicit, impozite către stat foarte mari”, se arată în referatul procurorilor în urmă căruia au fost arestate cele două femei de afaceri.
La rândul lor, pentru a justifica milioanele de euro care treceau prin conturile firmelor lor, cei patru au apelat la alte 51 de societăți de tip fantomă și au încheiat cu acestea contracte „pe hârtie”. Puși în fața probelor, Tiberiu Grabany și Dumitru Constantinescu au recunoscut faptele. Primul a arătat că a înființat societățile la cerința Irinei Socol. El a fost pus în legătură cu Aurora Crusti de directoarea firmei, după care a început să elibereze facturi fiscale false către SIVECO. Mai departe, ridica banii din contul firmei sale și îi înapoia Aurorei Crusti. Nu toți, numai o parte, după ce își „trăgea” 3% din valoarea facturilor. Fiind audiat, Nicolae Gogiu Mihai, administratorul de drept al uneia dintre firme, a arătat că nu a avut contracte cu SIVECO, iar banii din firmă i-a retras cu ajutorul unor borderouri de achiziție de fier vechi, acesta fiind obiectul de activitate al firmei sale. Soția sa, care apărea în acte ca posesorul firmei, nu știe să scrie și nici să citească. Altfel spus, firma sa cumpăra fier vechi și vindea programe informatice.
Zidarul programator
Nicușor Dincă a ajuns în acest „carusel” al firmelor care scoateau din conturi banii celor de la SIVECO după ce i-a renovat apartamentul lui Grabany, el fiind zidar de profesie.
Procurorii susțin că toate aceste contracte sunt fictive, din moment ce, în urma perchezițiilor, rezultă că „nu au fost identificate calculatoare care să conțină programe informatice create și testate pentru SIVECO România”.
Un alt argument al procurorilor în încercarea de a demonstra că Irina Socol a făcut evaziune fiscală este acela că toți cei implicați nu au legătură cu industria de IT. Astfel, Tiberiu Grabay este inginer, Dumitru Constantinescu este un ofițer pensionar, Nicușor Dincă este zidar, iar Nicolae Gogu Mihai este un rom din Sintești, Ilfov
Poziția companiei: „Scandalul nu ne afectează contractele”
Față de acestă anchetă, biroul de presă al SIVECO a transmis redacției un comunicat în care arată că „societatea acționează în deplină cooperare cu autoritățile cu privire la orice acte judiciare, în mod transparent și serios. Societatea își susține pe deplin nevinovăția și va demonstra că nici SIVECO și nici Irina Socol, Aurora Crusti sau alți reprezentanți SIVECO nu au comis vreo ilegalitate. Societatea nu este și nu va fi afectată la nivel operațional, funcționând conform tuturor parametrilor. Vom detalia în cel mai scurt timp planul de continuitate, conform acordului acționarilor.
O dată în plus, reafirmăm standardele ridicate, interne şi internaţionale, pe care leam respectat de-a lungul timpului și pe care continuăm să le respectăm. Nu există nicio piedică în a respecta toate angajamentele contractuale faţă de clienţi şi furnizori și vom rămâne același partener de încredere, în baza celor 22 de ani de serviciu profesional ireproşabil”, se arată în comunicatul companiei.
În 2013, SIVECO a avut o cifră de afaceri de 65 de milioane de euro și are contracte în aproximativ 20 de țări ale lumii. Anul trecut, firma avea 750 de angajați și era cea mai mare societate autohtonă din industria tehnologiei informației. Doar anul acesta, SIVECO a semnat 15 contracte cu statul, în valoare de 70 de milioane de euro. În ultimii șapte ani, valoarea acestora se ridică la 300 milioane de euro.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal:
Uite-asa, se ' invata' fiecare sa faca afaceri!
Intre noi fie vorba – 24% TVA pentru Stat, mi se pare mult! Basca, toate facturile (daca ati obs.) sunt la cursul euro, chiar daca noi suntem platiti in lei, nu in euro!
Ciudat si foarte costisitor pentru noi….