GENERAL

SEMNAL de ALARMĂ pentru milioane de români care ies la PENSIE

Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, atrage atenţia că lipsa documentelor de la vechile locuri de muncă reprezintă o problemă gravă la nivel naţional care duce la scăderea vechimii şi implicit a pensiei.

Violeta Alexandru trage un semnal de alarmă privind lipsa documentelor de la vechile locuri de muncă.

„Accesul la documente doveditoare pentru perioada activă – o problemă națională gravă

Din toate semnalele primite, și anul trecut dar și anul acesta, cred că problema recuperării documentelor (adeverințe) privind perioada activă în condițiile desființării întreprinderilor/societăților comerciale devine o problemă națională.

Spun două situații aici:

  1. Oamenii trebuie să se obișnuiască să ceară adeverință privind veniturile și contribuțiile plătite la plecarea (din orice motiv) de la un loc de muncă. Sigur că datele sunt disponibile acum în Revisal și la CNPP, dar în esență, din practica echipelor caselor de pensii, adeverința e sfântă pentru că e cea mai completă.

  2. În lipsa acestor documente, pe care rog să nu le ignorați la plecarea de la un loc de muncă, se pune problema ce face persoana afectată și aici nu văd alte soluții decât:

2.a. solicitare la casa de pensii pentru a verifica dacă propriul carnet de muncă a fost bine scanat (reaminesc că anul trecut am cerut să se recupereze ce se putea recupera din scanările defectuoase făcute într-un contract mai vechi, prescris, la care recepția s-a făcut prost). Se poate recupera măcar o perioadă din cea pentru care nu mai există documente.

2.b. identificare deținătorul arhivei. Aici lucrurile sunt foarte complicate. Nu există un singur răspuns pentru toate spețele. Dacă există întreprinderea/societatea, aceasta trebuie să elibereze adeverința. Dacă nu, trebuie identificată societatea de profil care a preluat arhivele și cerut acolo. Dacă societatea a intrat în insolvență/faliment, atunci administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. O lege de curând promulgată clarifică lucrurile aici pentru că, de prea multe ori, administratorii judiciari nu își asumau relațiile de muncă.

În prezent, legea nr. 138/2021 impune acestora obligația să emită adeverințe care să ateste activitatea desfășurată respectiv să înceteze CIM și să transmită în Revisal. Miza este, însă, ca oamenii să cunoască și să poată lua legătura cu administratorii judiciari ai firmelor în cauză. Acum trebuie să consulți dosarul instanței în portalul instanțelor de judecată – portal.just.ro pentru a vedea administratorul judiciar desemnat de către instanță.

Oamenii trăiesc drame umblând după documente. Eu fac muncă de investigație cu ei, atunci când îmi cer ajutorul, ajunși la capătul puterii, dar ne trebuie o clarificare în acest haos privind documentele oamenilor. Nici ei nu au fost atenți dar nici întreprinderilor/societăților pare că nu le-a păsat.

O variantă ar fi Arhivele din județe (s-au depus și acolo niște documente) dar încă nu îmi e clar ce se găsește acolo. Dintr-o simplă căutare pe site vezi un singur lucru în dreptul rubricii acces la documente – inaccesibil. Voi reveni din respect pentru toți cei care încep (și este foarte bine că așa stau lucrurile) să fie mai atenți față de actele lor în vederea pensionării”, a scris fostul ministru al Muncii pe pagina de Facebook.

Sursa: dcbusiness.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.