Slugi până la capăt. Românii, obligați, din nou, să cotizeze pentru Zelenski: Bani de la buget pentru instruirea piloților ucraineni
Președintele Klaus Iohannis nu numai că ne-a pus ținta pe spate prin crearea centrului european de instruire a piloților ucraineni pe F-16, ci a obligat România să suporte și toate costurile în acest sens. Astfel, milioanele de euro vor ajunge, în principal, tot la americani, având în vedere că Lockheed Martin, producătorul avioane de luptă din SUA, a pus la dispoziție instructori și personal tehnic pentru Baza Aeriană de la Fetești. Mai mult, MApN a cerut schimbarea legislației naționale, care nu permite finanțarea din bugetul de stat a unei armate străine.
De dragul lui Zelenski, austeritatea a fost suspendată, temporar, în România, pentru a permite cheltuieli uriașe necesare instruirii piloților ucraineni. Sumele, de ordinul milioanelor de euro, ținute la secret de Guvern, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale.
Cheltuielile sunt destinate plății contractelor necesare instruirii personalului ucrainean, precum și pentru cartiruire, hrănire, transport, combustibil consumat în procesul de instruire, asigurarea echipamentului special și alte bunuri și servicii conexe. Cum Lockheed Martin, producătorul avioanelor de luptă din SUA, a pus la dispoziție instructori și personal tehnic pentru Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești, este de la sine înțeles unde vor ajunge banii din bugetul țării. Mai mult, proiectul de ordonanță de urgență, elaborat de MApN, prevede și abilitarea ministerului de a încheia aceste contracte, fără licitații.
Motivele sunt legate de ”caracterul sensibil al lucrărilor și serviciilor ce necesită a fi contractate și de natura confidențială a activităților ce au ca scop instruirea personalului ucrainean, precum și de caracterul urgent al acestei activități, aplicarea legislației care reglementează achizițiile publice conducând la imposibilitatea realizării instruirii personalului ucrainean din cauza termenelor reglementate de legislație și a posibilității contestării procedurilor de achiziție”.
Finanțare ilegală
Deși centrul de la Fetești a fost inaugurat în noiembrie anul trecut, iar instruirea piloților a demarat la începutul acestui an, MApN abia acum s-a trezit că legea românească nu-i permite să finanțeze o armată străină. Astfel, Ministerul Apărării justifică elaborarea unei ordonanțe de urgență prin caracterul de noutate și lipsa cadrului legal al părții române pentru suportarea cheltuielilor determinate de instruirea personalului ucrainean.
”În lipsa unei intervenții legislative imediate privind stabilirea unor norme naționale aplicabile, se va crea o stare de incertitudine juridică și vor apărea dificultăți de ordin tehnic, care ar putea conduce la imposibilitatea concretizării angajamentului asumat. Potrivit prevederilor art.14 alin (2) din Legea nr.500/2002 privind finanțele publice, nicio chletuială nu poate fi înscrisă în buget și nici angajată și efectuată din buget, dacă nu există o bază legală pentru respectiva cheltuială. Totodată, este necesară asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza 86 Aeriană – Fetești, în conformitate cu prevederile art.XXIV din OUG nr.90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin programul de convergență”, se precizează în motivarea proiectului de act normativ.
Ne crește profilul strategic
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, activitatea de instruire a personalului ucrainean are potențial de transmitere a unui mesaj de coeziune în interiorul UE, NATO și al statelor partenere, conducând astfel la consolidarea sistemelor democratice și a normelor statului de drept, atât în plan național, cât și aliat. ”Instruirea personalului ucrainean, cu finanțare de la bugetul de stat, va contribui la creșterea profilului strategic al României la nivelul NATO și UE, cu impact asupra intereselor proprii de securitate”, susține MApN. Totodată, ministerul invocă și declarația comună a președinților României și Ucrainei, cu prilejul vizitei oficialului ucrainean la București în octombrie 2023, prin care țara noastră și-a asumat, la cel mai înalt nivel, implicarea în procesul de instruire a personalului ucrainean.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: