NATIONALSTIRI

SOC SI GROAZA PENTRU ROMANI: Autorităţile vor să limiteze creşterea porcilor în România, din cauza pestei porcine

Depăşite de haosul pestei porcine, autorităţile se gândesc deja la măsuri extreme. Vor să limiteze creşterea porcilor în România. Ce-ar însemna asta pentru fermieri şi ţărani, le-a spus-o şeful ANSVSA, reporterilor Observator.

Între timp, oamenii nu ştiu dacă Guvernul va avea cum să îi despăgubească. Mulţi nu şi-au înregistrat animalele la veterinar. Iar veterinarii refuză să facă înregistrări pe ultima sută de metri.

De un banal cercel depinde soarta a mii de ţărani. Pentru a fi despăgubiţi pentru porcii confiscaţi, animalele crescătorilor trebuie să fie trecute în sistemul naţional de identificare a animalelor. Acest lucru se face prin montarea unui crotal cu un număr de înregistrare.

Regula a fost ignorată însă mult timp de ţărani. Când un focar de pestă a izbucnit lângă judeţul Buzău, acest crescător şi-a făcut calculele. Dacă ar fi avut porcul înregistrat, ar fi primit pe el 800 de lei.

Un crotal costă 10 lei, sumă plătită de proprietar. Şi considerată de mulţi prea mare.

Cornel Gingăraşu, medic veterinar: „Medicul veterinar este foarte greu să-l oblige. Teoretic se poate. Se duce călare cu poliţia, cu nu ştiu ce. Ar putea cu hotărâre judecătorească, dar nu cred că se duce nimeni cu hotărâre judecătorească pentru ca să pună crotal la un porc.”

Veterinarii sunt reticenţi şi din alte motive. Din 2015, Autoritatea Sanitar Veterinară nu mai plăteşte mentenanţa sistemului online în care sunt înregistrate animalele. Dacă un veterinar face o eroare când introduce un număr în sistem, trebuie plătească din propriul buzunar un specialist IT pentru rectificare. De la 31 mai, aceştia trebuie să plătească şi un consultant pentru securitatea datelor.

Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor: „Din cei 2.600 de medici veterinari, numai 1.600 au acceptat să încheie un acord prin care să li se asigure asistenţă şi suport pentru identificare şi înregistrare. 900 dintre ei nu au acceptat şi şi în ziua de astăzi situaţia este la fel.”

Ceea ce înseamnă că porcii aflaţi în evidenţa veterinarilor nu mai intră şi în evidenţa statului pentru eventuale despăgubiri. Până să se aplece asupra situaţiei din teren, guvernanţii încearcă să găsească bani pentru a plăti pagubele.

Viorica Dăncilă: „Pentru mine e important să avem rectificarea bugetară pentru a putea despăgubi oamenii care au fost afectaţi de acest lucru.”

În timp ce Guvernul cere preşedintelui Iohannis să urgenteze şedinţa în care să fie aprobată alocarea de bani, acesta critică guvernul că nu a cheltuit cum trebuie ce a avut până acum la dispoziţie.

Klaus Iohannis: „Cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului finanțelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de PPA.”

Fără garanţia că vor fi despăgubiţi, ţăranii s-au apucat să-şi taie porcii. Nu-i sperie nici carnea de porc infectat. Astăzi, în comuna brăileană Tichileşti, trei bărbaţi au fost prinşi transportând carne de porc luată dintr-o fermă aflată în carantină. Tot azi s-au făcut audieri şi în cazul pestei porcine confirmate în Tunari-Ştefăneşti, Ilfov.

În ce-i priveşte pe oamenii care cresc porcul în curte, aceştia trebuie să se aştepte la limitări.

Pentru limitarea epidemiei se vor emite şi un set de reguli pe care micii crescători ar trebui să le respecte. Aceştia ar trebui să schimbe încălţămintea şi hainele înainte de a intra în contact cu porcii şi să-şi dezinfecteze mâinile.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.