ȘOCANT (fără glumă). În Marea Britanie s-a legalizat conceperea de copii cu trei părinți genetici.
Mai întîi o scurtă povestire posibilă într-un viitor incert.
”Gigel era un băiat ca oricare. Frumușel și pus pe șotii, făcea tot felul de prostioare ca toți băieții de vârsta lui. Ba le învăța pe maimuțele din laboratorul școlii codurile care deschideau ușile cuștilor, ba turna tuș de imprimantă pe camerele roboților de la curățenie de se loveau ăia de toate obstacolele. Ba le punea fetelor gândaci după gât de urlau alea ca mușcate de șarpe.
Directorul uman și computerul manager al școlii au încercat toate procedurile de corectare a lui. Gigel părea incorectabil. Nu răspundea la nici un fel de programe educaționale.
Într-o zi directorul uman în chiamă în birou și îl anuță:
– Luni vei veni la școală cu toți părinții tăi genetici să vedem ce facem cu tine.
Copilul pleacă.
Luni dimineața intra în școală însoțit de toți cei opt părinți biologici ai săi.”
La prima vedere, probabil, atât povestioara cât și imaginea alăturată par cam anapoda. Doar la prima vedere. Se pare că viitorul va face să fie cât se poate de posibile.
Ciudat sau nu, dar știrea aceasta e una cât se poate de reală. Pe viitor copii britanici pot avea, legal, mai mult de doi părinți genetici.
Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a autorizat conceperea de copii folosint material genetic provenind de la 3 părinți. Legea extrem de controversată a fost aprobată de deputații britanici și are drept scop prevenirea transmiterii unor boli genetice grave. Deja se preconizează că primii copii cu material genetic de la două mame și un tată se vor naște peste un an.
Noua tehnică de concepere a copiilor modificați genetic, dezvoltată la Newcastle, se adresează celor care sufera de anomalii mitocondriale, adica ale unui numar restrans de gene aflate in afara nucleului ovulului.
Practic se procedează la combinarea ovulului bolnav cu mitocondriile prelevate dintr-un ovul sănătos, donat de o femeie. Ovulul astfel rezultat este fecundat invitro și implantat mamei copilului. Materialul genetic implantat este de sub 1% din genomul viitorului făt.
Consilierul guvernamental Sally Davies, spune: ”Acestea nu sunt modificări genetice. Nu modificăm cele 50% din genele care provin de la fiecare părinte”.
De remarcat că, în Marea Britanie, au fost depistate în jur de 2500 de femei care suferă de anomalii mitocondriale. Anual se nasc aproximativ 125 de copii care moștenesc această problemă. Practic acești bebeluși pot suferi de boli degenerative ca diabet sau miopatie.
Există specialiști care susțin că bebelușii cocepuți astfel au un risc crescut pentru a dezvolta un cancer.
Biserica Catolică și cea Anglicană au manifestat reacții de rezistență la apariția acestei legi, unele voci spunând că pe termen lung, după mai multe generații, aceste modificări vor putea dice la situații greu de imaginat.
La rândul său, reprezentanta Christian Concert, Andrea Williams, declară:
”Se modifică nu doar codul genetic a acelui copil ci și cel al copiilor și copiilor copiilor lui”.
Există și reacții de natură etică în sânul comunității științifice.
”Va fi prima oară când vom manipula genomul uman. Odată ce ai trecut acest prag, e foarte greu să reziști tentației de a crea copii la comandă” – declara David King, director Human Genetics Alert.
Unul din cercetătorii implicați în proiect, probabil din cauza declarației șocante, a preferat să i se păstreze anomimatul, a declarat:
”Ceea ce vedeți aici este doar un început. Tehnologic deja putem manipula cu mari șanse de reușită ganomul embrionului, putem stabili prin înlocuirea genelor existente cu genele potrivite, a anumitor caracteristici aviitorului individ. Culoarea ochilor, a pielii, a părului, putem îndepărta predispoziția la boli.
Acesta e viitorul. Femeile nu vor mai trebui să poarte sarcina, fătul se va dezvolta până la vârsta nașterii într-un uter artificial, acum, tehologic posibil, evitându-se astfel accidebtele inevitabile apărute în timpul sarcinii naturale. Genele necesare vor fi luate de la un număr oricât de mare de persoane, un copil favând ca părinți o comunitate oricât de mare.”
Marea Britanie a fost întotdeauna în avandardă în domeniul reproducerii asistate, acolo, în 1978, născându-se primul copil rezultat al fertilizării in vitro. – Sursa: Romanica Blues
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: