SOCIETATEA IN CARE TRAIM ESTE UN COSMAR SAU PURA REALITATE?
EDUCATIA NOILOR GENERATII:
Sa pornim de la cateva intrebari des intalnite precum:” Ce se intampla cu noua generatie?”, “De ce nu exista performanta in sistemul educational in ultimii 20 de ani?”, “ Ce sta la baza acestor probleme care implica in mod direct sau indirect un tanar ?”
.. Sistemul educational slab, in fiecare vara auzim la televizor un singur subiect ce se dezbate la nesfarsit “Notele de la Bacalaureat. Cine a trecut? Cine nu ? Numarul analfabetilor este in crestere sau nu ?”
Zeci de tineri se confrunta cu probleme atunci cand vine vorba de Bacalaureat. Rata de promovare la Bac după rezultatele parţiale este mai mare faţă de anul trecut. Dacă în 2012, promovabilitatea era de 43,04%, rata de promovare la Bac 2013 este de 55,65%, cu aproape 10% mai mare faţă de 2012. Totuşi, in 2013 au fost mai mulţi elevi înscrişi la examenul de maturitate, aproximativ 187.000 faţă de 180.000, 2013.
Intrebarea este “Interesul scazut al profesorilor, care sa recunoastem, de ce si-ar mai da interesul daca nu sunt platiti bine, afecteaza si tinerii, sau noua generatie este atrasa de altceva uitand de responsabilitati si educatie?” Cred mai précis ca ambele afecteaza in mod egal. Pentru inceput, elevii sunt atrasi de tot felul de anturaje mai mult sau mai putin folositoare. 2 din 5 ajung sa fie atrasi de alcool, droguri si tutun. Asta nu e o simpla dependenta, e cu adevarat un cosmar in care ei intra inconstienti fiind, traiesc o perioada fara sa realizeze iar daca jumatate din ei intr-un final realizeaza, este prea tarziu.
Rezultatele devastatoare in legatura cu promovabilitatea la bacalaureat, intrarea la facultate si absolvirea ei, nu sunt datorate doar sistemului educational ci si noilor atractii. Traim intr-o societate in care tehnologia, aparitia unor noi tehnici de comunicare de multe ori incurca decat sa ajute. De ce ? Simplu! Tinerii sunt atrasi de tot ce inseamna tehnologie, ba chiar si copiii uita de “copilaria de altadata” fiindu-le tot timpul ocupat de navigarea pe internet.
7 din 10 tineri spun ca fara aceasta avansare a tehnologiei, fara accesul la internet si comunicarea online ar fi distrusi.
Ba mai mult, in alte tari precum Franta, Anglia, SUA psihologii se confrunta cu mari probleme in randul parintilor care nu stiu ce sa mai faca acasa cu tinerii lor. Majoritatea pierd controlul si aproape ca nu mai inteleg ce trebuie sa faca pentru a-si ajuta proprii copii.
“Fiul meu este foarte agresiv”,”Fiica mea este mereu nemultumitta de ceva “, “Isi asuma riscuri necalculate”, “Are niste prieteni ciudati”, “Nu ii pasa de familie, e el si lumea lui si nu se desparte de playstation”, “Nu-mi recunosc copilul, parca nu ar fi el “. Multi dintre parintii din zilele noastre se confrunta cu aceste probleme. Dar oare, care este inceputul, ce declanseaza acest razboi intre generatii? Stangacia parintilor in ceea ce priveste cresterea unui copil/ adolescent sau noua tehnologie care parca spala creierele tinerilor ?
In adolescenta schimbarile sunt numeroase si adesea dificil de inteles atat pentru adolescent, cat si pentru familia lui. Care este semnificatia acestor schimbari? Stephane Clerget este psihiatru pentru copii si adolescenti. Isi desfasoara activitatea la cabinet, in spital dar face si cercetare clinica. In fiecare saptamana raspunde la tot felul de intrebari venite fie din partea adolescentilor, fie din partea parintilor intr-adevar debusolati.
DROGURI MAI VECHI SI MAI NOI IN RANDUL ADOLESCENTILOR
Adolescentul paraseste universal stramt al camerei sale de copil incalzit de dragostea familiei sale pentru a infrunta o lume gigantic deschisa in fata lui. Are la dispozitie mai multe cai de acces si dispune de o putere la fel de mare ca aceea a parintilor. In ce sens sa-si orienteze viata ? De cine sa se ataseze ? In fata acestei imensitati nelinistitoare de intrebari si alegeri, dependent de un produs este o fuga pe care adolescentul si-o imaginneaza ca fiind protectoare. Produsul rezuma ansamblul nevoilor si dorintelor. Asa ajung tinerii prada alcoolului, drogurilor si tutunului.
Stephane Clerget ne spune ca aproximativ 80% dintre tinerii intre 12 si 19 ani au consumat deja alcool, aproximativ un sfert dintre ei facand acest lucru o data pe saptamana! Ca si in cazul drogurilor baietii consuma mai mult, dar mai mult de o fata din 5 marturiseste ca s-a imbatat. La 18 ani, doua treimi din adolescent indiferent de sex, s-au imbatat,varsta medie fiind 15 ani si jumatate.
Consumul de “iarba” este in crestere in randul tinerilor si tinde sa devina o banalitate .Fenomenul priveste toate mediile sociale. In trei din patru cazuri este asociat cu prize de tutun. Un fumator de tutun din doi a luat “iarba” cel putin o data in viata. La fel ca in cazul alcoolului sau tutunului, prima priza are o valoare initiatica. Numarul de tineri care au trecut prin aceasta experienta s-a marit in ultimii 15 ani de la 20 la 45%. In cazul debutantilor, sunt posibile anumite incidente: criza de angoasa, tulburari ale echilibrului, greata, transpiratii reci si nelinisti. Toate acestea accentueaza valoarea ritualului in ochii adolescentilor.
In anumite licee, un tanar din 5 consuma etnobotanice, cel putin o data pe saptamana.(p.s. Trei elevi din Buzau s-au trezit direct la spital, dupa ce ar fi consumat etnobotanice la liceu, in pauza-19.02.2014)
Celelalte droguri( heroina, cocaina, ecstasy, solvent, crack) antreneaza mai multa dependent si au consecinte grave in plan fizic si psihologic.Consumul acestor produse este, din fericire, mai rar.
Heroina, care are efecte dramatice recunoscute de toata lumea, pierde teren, ca de altfel toate produsele injectabile. Se pare ca 1-2% dintre tineri au consumat cel putin o data heroina. Dar adevaratele cifre sunt probabil altele. Insa orice adolescent care traverseaza o perioada depresiva sau anxioasa poate, cu ocazia unei intalniri nefaste, sa fie tentat de acest produs. Unui indice de 7% dintre tineri li s-a propus cel putin o data sa consume un drog illicit altul decat canabis.
Amfetaminele sunt un stimulent fizic si psihic foarte puternic. Senzatia de oboseala este suprimata. Timp de mai multe ore, te simti omnipotent. Sunt de obicei consummate pentru a rezista toata noaptea la o petrecere, sub forma de casete inghitite sau de pudra”prizata”. In randul adolescentilor sunt cunoscute si sub numele de “amine”,”speed” sau “ice”/”cristal”.Consecintele pe termen scurt sunt anumite comportamente si, mai ales, o agresivitate exacerbate. “Coborarile” induc epuizare fizica, stare depresiva sau anxioasa(criza tetanica) cu risc suicidar. In fiecare an apar noi droguri,in general derivati ai cocaine sau amphetamine(stimulenti).
Din pacate, multi tineri intra in asa numitele “anturaje” de unde nu scapa usor iar cei ce distribuie drogurile nu fac decat sa profite de inocenta si imaturitatea lor. Astfel, nu putem vorbi de o dorinta de lupta in randul tinerilor spre performanta sau atingerea unor scopuri precise. Pe scurt, multi pierd controlul, renunta la gandurile de viitor si nimic nu ii atrage mai mult decat lucrurile rele. Nu mai exista loc sa vorbim despre implicarea tinerilor nici in ceea ce priveste educatia, familia, relatiile cu celelalte persoane .
Unii ajung sa uite si cine sunt. Asta nu tine doar de educatie ci si de interesul fiecaruia. Slab informati, asta pentru ca fie la scoala se explica doar ceea ce este bine fara a se pune in balanta si raul, fie ei pierd interesul fata de informatii. Ajung sa nu isi stie nici propria istorie, relatia cu celelalte state, ba mai mult unii uita chiar si propriile relatii sociale. Sunt simpli roboti, ghidati de monstrii din spatele mastilor frumos colorate.
DANSUL CU MOARTEA
Mii de tineri intre 15 si 25 de ani se sinucid in fieare an in Franta, spune Stephane Clerget. In ultimii 40 de ani, mortalitatea suicidara s-a dublat, devenind stabile incepand cu 1985. Si in Romania, fetele au cele mai multe tentative de suicid. Tot ele au si cele mai multe recidive. Dar baietii platesc un prêt mai scump, deoarece 3 decese din 4 ii privesc direct. Actele suicidare in randul fetelor sunt mai putin violente si prezinta mai putine consecinte fizice. La baieti, sunt mai rare, dar ai violente si mai grave. Fetele cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, au cele mai multe tentative de suicid, in schimb ce baietii atenteaza la propria viata intre 20 si 25 de ani. In medie statistica doi elevi pe clasa au o tentative de suicid in Romania.
Aceasta criza in randul lor, apare atunci cand realizeaza ca problemele pe care le au tin de ei, ca e vina lor si ca din imaturitate au pierdut timpul si s-au afectat nu doar propriile vieti ci si familiile. In randul fetelor, teama de necunoscut, atractiile si familia sunt principalele cauze. Fie se simt nefolositoare, cred ca nu fac destul pentru ai multumi pe ceilalti, fie psihic sunt instabile pe o periada de timp datorita schimbarilor la care se supun.
Daca vorbim de baieti, acestia realizeaza tarziu raul, de aceea ei sunt primii care cad in capcana acestor vicii. Ceea ce pare de necrezut este ca, o data ce ei ajung la maturitate (varsta peste 24 de ani) au un soc, cand vine vorba de locul de munca, refuzul la angajare, aparitia unei familii si responsabilitatile.
Un lucru incurajator ar fi doar ca la noi, fata de alte tari, tinerii desi intra usor in anturaje si devin instabili, au o forta psihica mai mare, pastreaza dorinta de afirmare, pe cand ceilalti tineri spre exemplu cei din Franta sunt total dezechilibrati si au mereu nevoie de psiholog.
In concluzie, am incercat sa prezentam cateva probleme ale tinerilor din Romania dar si din alte tari din Europa. Nu am dramatizat totul, doar am expus si cealalta parte a realitatii. Cu toate ca avem probleme legate de ei, ne punem increderea in generatiile urmatoare, speram ca macar ei sa iasa din impas.
Scris de B.C. – Nationalisti.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal:
Cat de trist ca nu s-a incumetat un parinte, cineva sa scrie macar un mic real comment la un asemenea articol real , frumos si bine structurat. Din pacate, intreaga societate este prost guvernata, de oameni cu puteri dar fara inima….insusi razboiul impotriva drogurilor initiat de usa guvern a fost un esec total, si este, foarte foarte multi bani aruncati degeaba…foarte multi corupti care au ei insusi afaceri cu droguri, piata neagra e infloritoare caci oamenii corupti au prieteni fara functii in societate, dar bogati, mafioti…e doar un cerc vicios plin de minciuni, de droguri aruncate intentionat in strada ca mai apoi sa moara oameni, dealerii arestati si condamnati si marfa confiscata inapoi pe strazi de catre corupti ….drogurile au fost, sunt si, din pacate vor fii..legalizarea si impozitarea lor ar scade considerabil consumul, traficul ilegal , pretul pe piata neagra..Boom ! Evident, legalizat de genul : ORICINE SUB 22 DE ANI prins consumand, traficand puscarie de la 5-10 ani ,functie de gravitatea faptei. In rest? Fiecare drog sa aibe brosura explicita oferita cu explicatiile de rigoare de catre medicul de familie, cat si acordul acestuia privind scopul si cantitatea dorita de …substanta…. Da , suna urat si tampit ce zic dar daca ma condamnati e trist , nu stiti ce trebuie…nu ati vazut cu adevarat cum e lumea….nu intelegeti ca un lucru interzis e intocmai de aia incalcat, si mai rau, pe ascuns, riscand si facaturi care cauzeaza instant moartea…documentati-va bine, vizitati Portugalia si..vorbim deschis . Cat despre …marijuana, canepa sau iarba , cum vreti, este o planta extrem de multibenefica medical, extrem de multifunctionala industrial dar , si ea, nu oricui si oricat, creierul sa fie destul de matur si omul atat de responsabil incat sa stie ce e aia ECHILIBRUL. Ca si sfat de incheiere : OAMENI buni, mancati cat mai sanatos, beti apa, dormiti minim 6-7 ore/noapte , putin sport, citit , igiena musai si restul…nimic in excess! Ca si pont , cannabis-ul , a ajutat o multime de oameni sa renunte la dependente de droguri chimice, alchool sau chiar medicamente obisnuite , insa, normal ca depinde de la caz la caz .Adevarata industrie a drogurilor e cea farmaceutica! Sanatate si intelepciune va doresc !