MEDICALNATIONALSTIRI

Solidaritatea Sanitară cere stoparea angajărilor din Sănătate pe pile și pe bani

Federația Solidaritatea Sanitară a cerut Ministerului Sănătății organizarea de concursuri naționale pentru ocuparea posturilor din sistemul public de Sănătate, atât pentru medici, cât și pentru asistente, infirmiere și brancardieri. Sindicaliștii vor astfel să stopeze angajările pe pile și pe bani care se fac în sistemul public.

Ca să obții un post de asistent medical pe perioadă nedeterminată în sistemul public de Sănătate trebuie să plătești câteva mii de euro și să ai și pile, în același timp, ne spun sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară. Această practică trebuie să înceteze, susțin aceștia, care i-au cerut ministrului Sănătății organizarea de concursuri naționale pentru ocuparea posturilor din spitalele de stat.

”Aceasta este o solicitare constantă din ultimii ani pe care am adresat-o Ministerului Sănătății. Principalul scop al solicitării îl reprezintă eliminarea cazurilor de angajări în unitățile sanitare publice pe alte criterii decât competența și nivelul de cunoștințe profesionale, cum ar fi traficul de influență și cumpărarea posturilor, acestea conducând la continua diluare a capacității personalului de asigurare a unor servicii medicale de calitate. Un alt efect nefast al unor asemenea angajări îl reprezintă presiunea suplimentară ce se răsfrânge asupra salariaților existenți, prin încărcarea și suprasolicitarea lor”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară. Pentru asigurarea unui nivel de transparență și corectitudine al concursurilor naționale este necesară, totodată, prezența reprezentanților federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de sănătate, în calitate de observatori, se precizează în adresa Federației trimisă Ministerului Sănătății.

”Adeptă a solicitărilor însoțite de soluții pentru fiecare dintre revendicările pe care le înaintăm instituțiilor publice, Federația Solidaritatea sanitară vă solicită declanșarea procedurilor pentru reglementarea concursurilor naționale de ocupare a posturilor în sistemul public de sănătate, ca soluție pentru eliminarea altor criterii de angajare decât competența profesională”, se mai arată în documentul citat.

Se întorc din străinătate cu banii pregătiți
Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară ne spun că și asistenții medicali care se întorc din străinătate, după o perioadă în care au profesat în spitalele de acolo, știu că trebuie să aibă o sumă de bani pregătită pentru a-și plăti angajarea în unitățile sanitare publice din România, știindu-se faptul că în sistemul public sunt mai bine remunerați decât la privați. ”Asistenții medicali, absolvenți buni și foarte buni de studii post-liceale și studii superioare, sunt reticenți să intre în sistemul public pentru că știu foarte bine că posturile se dau pe cunoștințe, pile și relații, chiar dacă, aparent, sunt sub forma unor concursuri. Chiar zilele trecute am avut o discuție cu niște absolvenți care mi-au spus că nu se prezintă la concursuri pentru că posturile se vor da celor care trebuie să li se dea. Este o practică națională în domeniul Sănătății, în special la asistente medicale, infirmiere și brancardieri. Chiar dacă sunt asistenți care declară că nu au apelat la o pilă pentru a intra în sistemul public, ulterior, după o anumită perioadă de timp, recunosc acest lucru. Sumele care se plătesc pentru intrarea în sistemul public de Sănătate sunt de câteva mii de euro și, de multe ori, chiar cei care au plătit pentru a obține postul își manifestă nemulțumirea, având în vedere că trebuie să muncească câteva luni pentru a recupera sumele plătite”, ne-a declarat Lidia Celmare, co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

Perioada de probă, absolut necesară
Conducerea Federației Solidaritatea Sanitară consideră că este nevoie de introducerea unei perioade de probă pentru noii angajați în sistemul de Sănătate, pentru a reduce nivelul de incompetență din sistem. ”O altă problemă care apare atunci când se fac angajări care nu au la bază competența este aceea că persoanele cu o vastă experiență sunt nevoite să le ducă în spate și pe cele nou angajate, să lucreze în locul lor, să-și asume responsabilitatea pentru serviciile respective. Poate că introducerea unei perioade de probă în contractul individual de muncă ar rezolva oarecum această situație, pentru că ai timp să vezi cum se descurcă pe o perioadă limitată, după care, dacă vezi că are două mâini stângi, poți să renunți la respectiva persoană”, ne-a mai precizat co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară, Lidia Celmare.

sursa: national.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.