Spargatorii de coduri. Cicada 3301, enigma de pe internet care ii obsedeaza pe criptografi
Publicaţia britanică The Telegraph scrie despre „Cicada 3301”, o ghicitoare care circulă pe internet, sub forma unei campanii de recrutare, dar care este învăluită în mister.
Într-o seară din luna ianuarie a anului trecut, Joel Eriksson (34 de ani), un analist IT din Uppsala, Suedia, naviga pe internet. A dat, accidental, peste un mesaj pe un forum. Era vorba de text alb pe un fundal negru: „Salut. Căutăm oameni foarte inteligenţi. Pentru a-i găsi, am pregătit un test. Mesajul este ascuns în această imagine. Găseşte-l şi te va duce la drumul care te ajută să ne găseşti. De abia aşteptăm să îi întâlnim pe cei câţiva care vor reuşi. Succes!”. Mesajul era semnat: „3301”, scrie Tekegraph.co.uk.
Pasionat de criptografie şi securitate digitală, Eriksson a început imediat să lucreze la dezvăluirea secretului. Era seara târziu, iar a doua zi Joel trebuia să meargă la serviciu. S-a decis astfel să se concentreze pe semnătura „3301”. După doar câteva minute, a găsit o referire la „Tiberius Claudius Caesar”, alături de o line de litere aşezate, aparent, întâmplător. Joel a dedus că este vorba de cifrul lui Cezar, o metodă de criptare folosită de Julius Cezar în corespondenţa sa privată. Metoda presupune înlocuirea fiecărei litere din text cu o alta aflată la o anumită poziţie în spate în alfabet. Eriksson a folosit această cifră pentru a decripta mesajul. A mers, astfel că la scurt timp, a descoperit o adresă web îngropată în codul imaginii. Când a dat clic, a primit mesajul: „Ups! Doar decodează astfel. Se pare că poţi ghici cum să ajungi la mesaj”.
La momentul respectiv, suedezul nu a realizat că a intrat în competiţie cu alţi mii de internauţi pentru rezolvarea unuia din cele mai impresionante ghicitori. Pe parcursul rezolvării ei, Eriksson s-a folosit de cunoştinţele sale din matematică, filosofie, istorie şi muzică clasică. Iar misterul este departe de a fi rezolvat. În acest moment, nimeni nu ştie exact ce reprezintă această competiţie, numită Cicada 3301, sau cine se află în spatele ei. Numele de Cicada vine de la imaginile cu cicade, care apar frecvent pe măsură ce cineva avansează cu rezolvarea ghicitorii. Opiniile sunt variate: unii spun că este vorba de o societate secretă, alţii vorbesc de un think tank politic nou, de o campanie de PR incredibilă sau de o tehnică de recrutare a CIA.
Pentru unii este un joc distractiv, un Sudoku mult mai greu, iar pentru alţii a devenit o obsesie, comentează sursa. La aproape doi ani de când a început să descifreze misterul, Joel nu a aflat încă ce reprezintă pentru el Cicada 3301. „Este, în cele din urmă, o bătaie a creierelor. Şi mi-a fost întotdeauna greu să rezist la provocări”, a declarat el.
La un moment dat, cei implicaţi în cursa pentru rezolvarea Cicada 3301 au ajuns la un site pe care era un cronometru. Acesta a ajuns la zero la ora 17:00 GMT pe 9 ianuarie 2012. Pe site au apărut 14 coordonate GPS care indicau locuri din Varşovia, Paris, Seattle, Seul, Arizona, California, New Orleans, Miami, Hawaii şi Sydney. Cei care au mers la locurile indicate au găsit o imagine, lipită pe un stâlp, în care apărea o cicadă şi un cod QR. Atunci, Eriksson şi-a dat seama că în spatele misterului nu se află o singură persoană, ci mai multe, o entitate, deoarece plasarea acelor lucruri în coordonate GPS precise necesita un efort colectiv.
Faptul că este vorba de o entitate îl indică şi faptul că entuziaştii Cicada 3301 au descoperit o persoană, pe un forum, care le sugera piste false. Mai mult, un mesaj anonim publicat pe site-ul Pastebin este semnat de un fost ofiţer care ar fi fost recrutat în Cicada de un superior. Potrivit lui, Cicada este o organizaţie politico-religioasă, din care fac parte militari, diplomaţi şi oameni de ştiinţă care nu sunt mulţumiţi de direcţia în care lumea se îndreaptă.
Eriksson înclină să creadă că Cicada 3301 este o modalitate de recrutare folosită de gruparea de hackeri Anonymus. Când codul QR de pe stâlpi a fost decodat, mesajul l-a trimis pe suedez la o adresă TOR. TOR este prescurtarea de la The Onion Router, un canal de criptare care permite navigarea anonimă pe internet, dar şi accesul în aşa numitul „darknet”, zona care nu este indexată de motoarele de căutare. Aici se petrec multe lucruri ilegale, precum atacuri informatice, trafic de droguri şi comunicarea între reţele teroriste. Se estimează că darknetul este de 5.000 de ori mai mare decât internetul vizibil. Aparent, acolo s-a terminat „aventura” lui Joel Eriksson. A dat peste următorul mesaj: „Îi vrem pe cei mai buni, nu pe cei care îi urmează”. Mesajul se referea la faptul că doar un număr limitat dintre primii care au rezolvat misterul au intrat în contact cu entitatea din spatele Cicada 3301.
O nouă campanie de recrutare a luat startul pe 5 ianuarie 2013.
Sursa: gandul.info
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: